Bu haber tüm işsizler için !

Bu haber tüm işsizler için !
Güncelleme:

Son anketlere göre Türkiye'de 5 işverenden biri 2016’nın ilk çeyreğinde istihdamı artırmayı planlıyor

Kasım'daki genel seçim öncesinde istihdamda ‘bekle ve gör’ politikası izleyen işveren, seçimin ardından işe alım planlarını artırdı. ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre 2016 yılının ilk çeyreğinde istiham planları, 2015’in son çeyreğini içeren döneme göre yüzde 4 puan arttı.

"1 YIL ÖNCEKİ DİNAMİZM ŞİMDİ GERİ GELDİ"

Rapora göre Türkiye’deki her beş işverenden biri 2016 yılının ilk çeyreğinde istihdam sayısını artırmayı planlıyor. En yüksek işe alım öngörüleri yüzde 24 ile finans, sigorta, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler sektöründen ve bölgesel olarak ise yüzde 21 ile Marmara Bölgesi’nden geliyor. Ancak bu olumlu tablonun geleceğini 24 Kasım’da başlayan Rusya krizi ve asgari ücret belirleyici olacak.

Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, araştırma esnasında seçimlerin yapılmış ancak henüz yeni hükümet planlarının netleşmemiş olduğunu vurguladı. 2016 ikinci çeyreği için yapılacak araştırmada, netleşmiş işveren öngörülerinin sonuçlara yansıyacağını öngören Hatipoğlu, belirsizlik ortamının seçimlerden sonra giderilmesiyle, Türkiye işgücü piyasasının bir yıl önceki dinamizmini yakaladığına dikkat çekti. Büyük işletmelerin istihdamda gaza basmaya başladığını belirten Hatipoğlu “Bu belirsizlik nedeniyle ertelenmiş bir talep olduğunu ortaya koyuyor. İşsizlik oranlarını düşürmek için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler’in (KOBİ) istihdam iştahlarının daha da kabarması gerekiyor” dedi. Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en güçlü işe alım planlarına sahip ülke olmasının, iş arayanlar açısından olumlu bir ortam yaratacağını öngören Hatipoğlu, “Herhangi bir önemli durum değişikliği gerçekleşmediği sürece istihdamın olumlu etkileneceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

"ASGARİ ÜCRET ATIŞI PERAKENDEYİ OLUMSUZ ETKİLER"

2016’da uygulanacak 1.300 TL’lik yeni asgari ücretin araştırma esnasında seçim vaadi olduğuna dikkat çeken Hatipoğlu, artışın istihdama etkisinin, yükü kimin karşılayacağına bağlı olduğunu vurguladı. Hatipoğlu “Konuşulduğu gibi çıkarsa yüzde 30’luk maliyet artışını işverenlerin bir kısmı kaldıramayabilir. Asgari ücretin yoğun olduğu perakende sektörü olumsuz etkilenebilir” dedi. Hatipoğlu, asgari ücretteki artışın enflasyonu ve kayıtdışını artırabileceğini, istihdamı azaltabileceğini öngördü.

"ÖNLEMLER RUSYA KRİZİNİN ETKİSİNİ HAFİFLETEBİLİR"

Rusya ile Türkiye arasında 24 Kasım’da başlayan uçak krizinin istihdama olası etkilerini de değerlendiren Reha Hatipoğlu, “Bu krizin nereye gideceğini kestiremiyoruz. Turizm, tekstil ve tarım sektörlerinde istihdam planlarında bazı değişiklikler olabilir” ifadesini kullandı. Benzer bir krizin daha önce İsrail ile de yaşandığını hatırlatan Hatipoğlu “Rusya krizinden etkilenecek sektörlere sağlanacak teşvik ve alınacak önlemlerle istihdamın olumlu etkilenmesi de mümkün olabilir” diye konuştu.

42 ÜLKEDEN 39’U ISTIHDAMI ARTIRACAK

Araştırmaya göre 42 ülke ve bölgenin 39’undaki işverenler 2016 yılının ilk çeyreğinden itibaren istihdam sayılarını artırmayı hedefliyor. EMEA’da 24 ülkeden 22’sinde işverenler istihdam artışı beklentisine sahip.