Binlerce çalışana kötü haber !

Binlerce çalışana kötü haber !

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca verilen kararda belirlenen 40 meslekte belgesiz çalışılmayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan tebliğe göre 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanlar 26 Mayıs'tan itibaren çalışamayacak. Bu mesleklerde çalışan 350 bin çalışanın belgesi bulunmuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca  yayımlanan tebliğe göre 40 meslekte yeterlilik belgesi olmayanlar 26 Mayıs'tan  itibaren çalışamayacak. İnşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi,  betoncu ve çelik kaynakçısının da aralarında olduğu mesleklerde belgesiz işçi  çalıştıran işyerlerinde işveren veya işveren vekiline kişi başına 500 lira idari  para cezası verilecek. 
 
Sürenin dolmasına sadece 1 aydan az bir süre kaldı. 384 bin kişinin mesleki yeterlilik belgesi alması gerekiyor fakat sadece 30 bin kişi aldı. 
 
"Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin  Tebliğ'in geçen yıl 25 Mayıs'ta yayımlanması ile tehlikeli ve çok tehlikeli işler  sınıfından olup Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) standardı yayımlanan 40  meslekle ilgili Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu için tanınan sürenin  dolmasına bir ay gibi kısa bir süre kaldı.
 
Aralarında inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi,  betoncu ve çelik kaynakçısının da olduğu meslekler 26 Mayıs'tan sonra Mesleki  Yeterlilik Belgesi bulunmadan yapılamayacak.
 
Bu tarihten sonra inşaat, otomotiv, enerji ve metal sektöründeki 40  mesleği belgesiz yapanlara önce 500 lira ceza kesilecek.

BELGE ŞARTI ARANAN MESLEKLER HANGİLERİ?

"Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Alçı Levha Uygulayıcısı Seviye 3, Alçı Sıva  Uygulayıcısı Seviye 3, Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3, Bacacı Seviye 3, Bacacı  Seviye 4, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Çelik Kaynakçısı Seviye  3, Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4, Doğal Gaz, Altyapı Yapım Kontrol Personeli  Seviye 4, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz  Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye 4, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Seviye  4, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Polietilen Boru  Kaynakçısı Seviye 4, Duvarcı Seviye 3, Endüstriyel Boru Montajcısı Seviye 3,  Hidrolik Pnömatikçi Seviye 4, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 5, Isı Yalıtımcısı  Seviye 3, Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat, Yapım Personeli Seviye 3, İnşaat  Boyacısı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Kaynak Operatörü Seviye 4,  Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 5,  Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5, Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4, Otomotiv  Montajcısı Seviye 3, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı Seviye 3, Panel Kalıpçı  Seviye 3, Plastik Kaynakçısı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Ses  Yalıtımcısı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Su Yalıtımcısı Seviye 3, Tünel Kalıpçısı  Seviye 3, Yangın Yalıtımcısı Seviye 3."
 
Öte yandan, Asansör Bakım ve Onarımcısı (seviye 3 ve 4), Asansör  Montajcısı (seviye 3 ve 4), CNC Programcısı (seviye 4 ve 5) ve Metal Sac İşlemeci  (seviye 3 ve 4) meslekleri de 25 Mart 2017 tarihinden itibaren Mesleki Yeterlilik  Belgesiz yapılamayacak.
 
BELGE MASRAFI İŞSİZLİK SİGORTASI FONU'NDAN
 
Mesleki Yeterlilik Belgesi için kişiler, teorik ve uygulama sınavı  sonucunda ulusal meslek standardında belirtilen bilgi ve beceriye sahip  olduklarını kanıtlamaları şartıyla belge alabiliyor.
 
Mevcut çalışanlar ile işsizlerin MYK'nın yetki verdiği kuruluşlarda  girip başarılı oldukları sınava ilişkin ücret ile belge masrafı İşsizlik  Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Bir kişi bu haktan bir meslekte ve yalnızca bir  kez yararlanabiliyor.
 
Belge zorunluluğu kapsamında yer alan meslekleri icra eden kişilerin,  MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için MYK tarafından yetkilendirilmiş  belgelendirme kuruluşlarına başvurması gerekiyor. Bu kuruluşlarca düzenlenen  teorik ve uygulamalı sınavlarda başarılı olan kişilere MYK Mesleki Yeterlilik  Belgesi veriliyor.
 
Söz konusu mesleklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına  ilişkin bilgilere MYK internet sitesinden ulaşılıyor. İnternet sitesinde her bir  mesleğin karşısında ilgili meslekte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının  isimleri yer alıyor. ( www.myk.gov.tr/belgezorunlulugu)
 
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayan durumlar
 
Mesleki eğitim Kanununa göre ustalık belgesi bulunanlar ile Milli  Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ile teknik eğitim okullarından, üniversitelerin  mesleki ve teknik eğitim veren okul ile bölümlerinden mezun olup, diplomalarında  ya da ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlarda  MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmıyor.