''BES'ten cayanlar geri dönmek istiyor''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlVakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür otomatik BES'te cayma hakkını kullananların da sisteme geri dönmek istediğini belirtti.
Bireysel emeklilik sistemine (BES) ‘otomatik katılım', cayma oranı tartışmaları ve uygulamayla ilgili revizyon arayışlarıyla devam ediyor. 1 Ocak'ta 1000 ve üzeri çalışanı olan işyerleriyle ilgili başlayan BES süreci, halen 1 Temmuz'da başlayan 100-249 arasında çalışanı olan işyerleriyle devam ediyor.
Emeklilik Gözetim Merkezi'nin (EGM) 11 Ağustos tarihli verileri halen sistemde 3 milyon 208 bin 285 çalışanın olduğunu gösteriyor. Çalışanların fon tutarı ise 887,3 milyon liraya ulaştı. Geçmiş verilere bakıldığında "Otomatik BES"teki çalışan sayısı, ikinci kademenin başlangıç tarihi olan 1 Nisan'da 669 bin, üçüncü kademenin başlangıç tarihi olan 1 Temmuz'da ise 2 milyon 515 bin kişi düzeyindeydi. Çalışanların fon tutarları ise aynı tarihler itibariyle sırasıyla 107 milyon lira ve 600 milyon liraydı. Ayrıca 11 Ağustos tarihli veriler dikkate alındığında, otomatik BES için kişi başına ortalama çalışan kesintisi 276 lira oldu. Soruları yanıtlayan ve Otomatik BES'in üçüncü kademe sonuçlarını yorumlamak için henüz erken olduğunu vurgulayan Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, buna karşın sistemin geneliyle ilgili olumlu bir sürecin yaşandığını belirtti. "Dahi iyi, daha pozitif bir dönemdeyiz" diyen Obalı, bu konuda şunları vurguladı:
TECRÜBE ETKİLİ OLUYOR
• Zaman geçtikçe sistemin faydalı bir yapıda olduğu daha iyi ortaya çıkıyor. Bu sisteme katılacak çalışanları etkiliyor.
• Çalışanlarını sisteme dahil edecek şirketlerin insan kaynakları birimleri artık daha hazırlıklı. Önceki tecrübelere göre hareket ediyorlar. Bunun için hem bizi arıyorlar hem uygulamaların sonuçların okuyorlar. Biz de OSB gibi yerlerde bilgilendirme toplantıları yapıyoruz.
• Ayrıca onlara daha iyi ve kolaylık sağlayan altyapılar sunmaya başladık. Sistemin altyapısı zaman içinde daha da gelişti.
• Bu süreç, cayma hakkını kullanıp sistemden ayrılanları da etkiliyor. Yoğun olarak yeniden sisteme dönme talepleri alıyoruz. Yoklama aramalarımıza da olumlu yanıtlar veriyorlar.
Bu noktada, cayma oranlarının azaltılması ve sistemin yeniden canlandırılması konusunda yürütülen revizyon arayışlarını da değerlendiren Genel Müdür Obalı, bunun bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu kapsamda, bugün 2 ay olan cayma süresinin 6 aya çıkarılmasının uygun olacağını anlatan Obalı, "Bu süre konuyla ilgili karar almada daha yeterli olabilir. Ayrıca zaten çalışanların her zaman cayma hakkı bulunuyor" dedi.
'50-99 ÇALIŞAN' VE KİT'LER 1 OCAK'TA SİSTEME GİRECEK
Otomatik katılımda BES'e giriş kademeli olarak devam edecek. 50-99 arasında çalışanı olan işyerleri ile mahalli idare ve KİT çalışanları ise 1 Ocak 2018'de sisteme alınacak. Çalışan sayısı 10-49 arasında olan işyerleri 1 Temmuz 2018'de, 5-9 arasında olan iş yerleri de 1 Ocak 2019'dan itibaren BES'e otomatik olarak katılacak. Bu tarihlerden daha sonra kapsama dahil işverenlere bağlı çalışmaya başlayanlar, hizmet akdinin yürürlüğe girmesiyle kendiliğinden BES'e dahil edilecek. Bu kamu için de geçerli.
Dünya
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol