Bakan Şimşek'ten güldürmeyen asgari ücret fıkrası

Bakan Şimşek'ten güldürmeyen asgari ücret fıkrası
Güncelleme:

Türkiye'de milyonlar enflasyonun, A'dan Z'ye yağmur gibi yağan zamların altında ezilirken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de açlık seviyesinin altına gerileyen asgari ücretin düşük olmadığını iddia etti ve asgari ücrete ve emekli aylığına zam istemenin popülizm olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024 yılı başında yaptığı "bu yıl asgari ücrete ara zam yok" açıklamasına rağmen milyonlarca çalışan ve muhalefet partileri asgari ücrete ara zam yapılması gerektiğini savunurken, hem AK Partili milletvekilleri hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bakanı Işıkhan, Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacağını açıklamaya devam ediyor.

Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan milyonlarca çalışan asgari ücrete ara zam beklerken, geçen hafta yaptığı açıklamada ücrete ara zam yapılmayacağını belirterek, zam için aralık ayını işaret etti. 

Bakan Işıkhan, TBMM'de AK Parti grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Işıkhan, asgari ücrette ara zam olup olmayacağına dair, "Asgari ücrette herhangi bir artış olmayacak. Geçen aralık ayında da bunu ifade ettik. Göstergeler de çok olumlu geliyor. İnşallah aralık ayında asgari ücreti belirlemek üzere bir araya geleceğiz" cevabını verdi.

Emekliye refah payı da yok

"Emekliye enflasyon farkının haricinde bir refah payı gündeme gelebilir mi" sorusu yöneltilen Işıkhan, "Şu an gündemimizde yok. Zaten toplu sözleşme gereği yapılacak artışlar olacak. Refah payı ile ilgili şu an bir çalışmamız yok" diye konuştu.

Bakan Şimşek: "Asgari ücret düşük değil" 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını iddia etti ve asgari ücrete ve emekli aylığına zam istemenin popülizm olduğunu söyledi.

Türk-İş’in verilerine göre, mayıs ayında Türkiye’de açlık sınırı 18 bin 969 TL, yoksulluk sınırı ise 61 bin 788 TL seviyesinde. Asgari ücret ise 17 bin TL seviyesinde.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin muhalefetin popülist söylemleri ile gerçekleştiğini ve bütçeye yükünün yüksek olduğunu belirten Şimşek asgari ücret konusunda ise, "Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir" dedi.

 İşte gerçek Türkiye: Açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı

Türkiye bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "asgari ücret düşük değil" açıklamasını tartışırken, Türk-İş, haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

Türk-İş verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı haziranda 18 bin 979 TL, yoksulluk sınırı da 61 bin 820 TL oldu. Verilere göre açlık ve yoksulluk sınırındaki artış ise önceki aya göre iki kalemde de sınırlı kaldı.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını gösteren açlık sınırı 18 bin 979 TL’ye yükseldi. Önceki ay açlık sınırı 18 bin 969 lira düzeyindeydi.

Türkiye bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in

Böylece açlık sınırı asgari ücretin üzerinde kalmaya devam etti. Asgari ücret halen 17 bin 2 TL olarak uygulanıyor. 

Yoksulluk sınırı 62 bin TL'ye yakın

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı 61 bin 820 TL’ye çıktı. Geçen ay 61 bin 789 TL seviyesindeydi.

 Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 24 bin 609 TL'den 24 bin 614 TL’ye yükseldi.

Gıda harcamasında 4 bin TL artış

Gıda harcaması tutarı ise yılbaşına göre 3 bin 930 TL ve bir önceki yılın aynı ayına göre 8 bin 605 TL artış kaydetti. Tüm temel harcamalar için yapılması gereken harcama tutarı da sadece son altı ayda 12 bin 800 TL artış gösterdi.

Öte yandan gıda enflasyonu ilk 6 ayda yüzde 31,51, son bir yılda yüzde 82,96 olarak gerçekleşti.

Türkiye bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in