Borsa kendini toparladı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlSeçim sonrası gerileyen borsa, geçen sürede başladığı yere geri döndü.
Seçimin ardından ilk günde yüzde 8.5 gerileyen borsa geçen süreç içerisinde tüm kayıplarını sildi. Dün Yellen`ın konuşmalarından aldığı destekle günü seçimden önceki kapanış puanının hemen altında kapatan BIST 100 endeksi, bugün sınırları yıktı.
Milliyet'ten Ayşe Ekin Gündüz'ün haberine göre seçimden önceki son işlem gününde 81.943 puandan kapanan borsa, seçimin ardından ilk günde yüzde 8.5 gerilerken, geçen süreç içerisinde tüm kayıplarını sildi.
YELLEN'IN GÜVERCİN TONLAMASI DA DESTEKLEDİ
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’ın güvercin tonlamasından da aldığı destekle dün günü 81.932 puandan kapatan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, bugün güne artıda başladıktan sonra ilk seansı yüzde 0.61 yükselişle 82.432 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi ikinci seansa ise 82.460 puan seviyesinde yatay olarak başladı.
Uzmanlar siyasi belirsizliğin ortadan kalkması halinde endeksin tekrar 85 bin-87 bin bandına yükselebileceğini kaydediyor.
BAŞLADIĞI YERE GERİ DÖNDÜ
IşıkFX Araştırma Uzmanı Gizmen Nalbantlı, borsada seçim öncesi anketlerden çıkan koalisyon beklentileri ile 88 binden başlayan düşüşün 81 bin 623 seviyesine kadar devam ettiğini, seçim öncesi kapanışın ise 81 bin 943 seviyesinden yapıldığını hatırlatarak “Sonrası olumlu havanın devam etmesiyle BIST 100’ün başladığı yere döndüğünü gördük. Piyasalarda Fed faiz artışı ile ilgili çeşitli senaryolar ortaya çıkarken faiz artışının 2016 yılına kalabileceği konuşuluyor. Ancak 2015 yıl sonu tahminini yüzde 0.625’te tutan Fed, yıl içinde iki faiz artışı hamlesini halen masada tutuyor.
Her ne kadar büyümede aşağı, işsizlikte ise yukarı yönlü ufak revizeler olsa da, Yellen’ın güvercin ton kullanmasının nedeninin piyasadaki volatilitenin artmasını önlemek olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Seçimden koalisyon çıkması ile yüzde 8.15 düşüş yaşayan BIST 100, partilerin koalisyon için sunacağı şartların ağırlığı sebebiyle 80 binin üzerine fazla kalıcı olamadı” diyen Nalbantlı, sözlerine şöyle devam etti:
KOALİSYON KURULURSA NE OLUR?
“Kurdaki gevşeme ve son günlerde koalisyon ile ilgili konuşmaların biraz olsun yumuşaması ile psikolojik 80 bin direncini üzerinde kalıcılık sağlayan BIST’in, koalisyon oluşumunu fiyatlamaya başladığı görülüyor. 81 bin 620- 77 bin 500 arasında gapi dolduran endeksin, 200 günlük ortalaması olan 82 bin 500 seviyesi üzerinde kalması ile 83 bin 300 ve 83 bin 800 seviyeleri izlenebilir. Koalisyon hangi partiler arasında kurulursa kurulsun, belirsizliğin ortadan kalkması ile endekste tekrar 85 bin-87 bin bandına yükseliş görülebilir.”
ERKEN SEÇİM İHTİMALİ GÜÇLENİRSE NE OLUR?
Koasliyon görüşmelerinden sonuç alınamaması ve erken seçim ihtimalinin gündeme gelmesi durumunda ise endekste 80 binin altına geri çekilmeler olabileceğine işaret eden Nalbantlı “BIST geri çekilmelerde ilk olarak 81 bin 300 80 bin 900 arasındaki gapi doldurmayı isteyebilir. En kötü senaryo olan erken seçimin kesinleşmesi durumunda ise 70 binleri hatta daha altınlarına hızlı fiyatlamalar görebiliriz” diye konuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol