Borsa İstanbul jet hızına geçiyor !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBorsa İstanbul önümüzdeki haftaya 1992 yılından bu yana kullandığı işlem platformunu değiştirerek başlamaya hazırlanıyor.
Borsa İstanbul önümüzdeki haftaya yepyeni bir işlem platformu ile başlıyor. Stratejik ortağı NASDAQ’ın işlem platformuna geçecek olan Borsa İstanbul’un işlem hızı 10 kat, kapasitesi ise 100 bin kat artacak. Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, değişimi, ‘Jet hızına geçiyoruz’ şeklinde değerlendirdi.
Hürriyet'ten Hülya Güler'in haberine göre 2 yıldır 300 kişilik bir ekibin sürdürdüğü hazırlıklar tamamlandı. 30 Kasım Pazartesi gününden itibaren Borsa İstanbul’da, dünyanın önde gelen borsalarından NASDAQ’ın teknolojisi kullanılacak. İki yıl önce NASDAQ ile stratejik ortaklık anlaşması yapan Borsa İstanbul bu kapsamda kurduğu BISTECH ile teknolojik dönüşüm süreci başlattı. Bundan sonra Borsa’da kullanılacak olan Nasdaq’ın Genium INET teknolojisi ile şu anda saniyede 5 bin olan işlem kapasitesi, saniyede 100 bin işleme çıkacak. Emirlere verilecek cevap ise, 1 milisaniyeden 100 mikrosaniyeye inecek. Ayrıca uluslararası piyasalarda kullanılan sistemlerle uyumlu bu yeni teknoloji ile yurtdışı yatırımcıların Borsa İstanbul’a bir arayüz yüklemesi yapmadan kendi mobil cihazlarından ulaşmaları mümkün olacak.
Kapasite artacak
Borsa’da gerçekleştirdikleri teknolojik dönüşümü Hürriyet’e anlatan Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç Borsa İstanbul’un şu anda kullandığı işlem platformunun 1993’ten bu yana kullanıldığını hatırlattı. Dinç, “Bu dönüşümle saatte 250-300 kilometre hızla giden pervaneli bir uçaktan, saatte 2500-3000 kilometre hızla giden süpersonic bir uçağı geçiyoruz. NASDAQ’ın teknolojik altyapısı ile işlem hızımız 10 katına, işlem kapasitemiz de 100 bin katına çıkacak” sözleri ile değerlendirdi. Dinç, Türk sermaye piyasaları açısından son derece önemli bir dönüşüm olduğunu ve yeni platformun ilk etapta pay piyasasında uygulanacağını belirtti. Yeni sistemle birlikte uluslararası kurumsal yatırımcıların Türkiye pazarına daha fazla geleceğini kaydeden Dinç, şöyle devam etti: “Bu yeni sistemle sağladığımız bir diğer yenilik de farklı emir tipleri geliyor. Özellikle yüksek hacimli işlem yapan şirketlerin hoşuna giden farklı emir tipleri bunlar. Böylece farklı tipte yatırımcıların Borsa İstanbul’a erişimi sağlanmış olacak. Hedefimiz Borsa İstanbul’da likiditeyi artırmak. Bu da yeni teknolojiyle çok daha kolaylayacak.”
Ekipler 24 saat nöbette
27 yıldır kullanılan platformun tamamen değiştiğini söyleyen Tuncay Dinç şunları anlattı: “Çok titiz bir çalışma süreci geçirdik. 100’ü yazılımları hazırlayan mühendis olmak üzere 300 kişilik bir ekip, ABD, Yeni Zelanda ve Türkiye’de gece-gündüz çalıştı. Son 6 aydır haftasonları provalar yapılıyor. Testler tamamlandı. Şu anda sistem tamamıyla hazır ancak biz pazartesi gününden itibaren tüm ekipler 24 saat müdahaleye hazır olarak bekliyor olacağız. Çok büyük bir dönüşüm hamlesi. Elbette ufak-tefek aksilikler olacaktır. Ama biz tüm tedbirleri aldık.”
24 ülkeye satma hakkı
NASDAQ ile yapılan anlaşma kapsamında işlem platformu teknolojisinin telif hakları ve kaynak kodlarını aldıklarını kaydeden Tuncay Dinç, “Türkiye’nin nasıl ki bir milli otomobil, milli uçak, milli füze projesi var, biz de bu işte kaynak kodları alarak bu teknolojiyi kendimiz üretip, kendimiz yazıp, 24 ülkeye satma hakkını alıyoruz. Borsa İstanbul olarak biz de milli teknolojimizi geliştirerek bölgesel işbirliklerimizde pazarlayacağız” dedi.
Uluslararası yatırımcı aşina
BISTECH’in yeni işlem platformu ile Frankfurt’tan Japonya’dan, Brezilya’dan, Amerika’dan, İngiltere’den ve birçok ülkedoe yatırımcıların kendi mobil cihazlarından Borsa İstanbul’a bağlanıp işlem yapabileceklerini kaydeden Tuncay Dinç, “Dünyanın bir ucundan bir yatırımcının aşina olduğu bir sisteme geçiyoruz. Dünya platformuna açılıyoruz bir anlamda. Yani artık yatırımcı Türkiye’ye gelirken bilmediği bir sisteme bağlanmayacak. Zaten bildiği bir sistemi karşısında bulacak. Teknik olarak bu artık mümkün” diye konuştu.
Daha demokratik Borsa
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç da, yeni sistemin getireceği yararları Şikago Vadeli Opsiyon Borsası Başkanı’nın verdiği bir örnekle şöyle anlattı: “Bu yeni sistem herkese borsaya rahatça ve aynı hızda ulaşabilme imkanı sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde Şikago Vadeli Opsiyon Borsası Başkanı ile İstanbul’da tatilde olduğu sırada bir yemek yedik. Şu an üzerinde çalışılan teknolojik dönüşümden söz açıldı. Başkanın değerlendirmesi, ‘borsanızı demokratikleştiriyorsunuz’ şeklinde oldu. Bu çok doğru bir yaklaşım. Eskiden borsada tahta sistemi varken borsaya erişim ayrıcalıklı kişilere özgü bir durumdu. Ama teknolojiyle birlikte herkes erişebilir oldu. Gerçekten de yeni teknolojiyle borsaya artık Ayşe teyze evinden ulaşabilecek.”
Veriler hafta sonu yüklenecek
Yarın piyasalar kapandıktan sonra, Borsa İstanbul’un şu anki sisteminde yüklü tüm veriler yeni sisteme aktarılacak. Pazartesi sabahı şirketler ve yatırımcılar yepyeni bir sisteme başlayacak.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol