Bireysel krediler patladı: Artık her 5 kişiden 4'ü borçlu

Bireysel krediler patladı: Artık her 5 kişiden 4'ü borçlu
Güncelleme:

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre Türkiye'de artık her 5 kişiden 4'ü bireysel kredi borçlusu...

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin açıkladığı verilere göre, Haziran 2024 itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı 40 milyon 732 bine ulaştı. Bu rakam, bir önceki aya göre 75 bin, bir önceki yıla göre ise 2 milyon 97 bin kişi artış gösteriyor. Kişi başına düşen ortalama kredi borcu ise 80 bin 842 liraya yükseldi.

Kredi kartı borcu da dikkat çekici bir artış gösterdi. Haziran 2024'te bireysel kredi kartı borcu olan kişi sayısı aylık 86 bin, yıllık 2 milyon 555 bin kişi artışla 37 milyon 633 bin kişi, borç tutarı da aylık yüzde 3.2, yıllık yüzde 92.4 artışla 1 trilyon 520 milyar lira oldu. Bu durum, vatandaşların kredi kartlarına olan bağımlılığının arttığını gösteriyor.

Cumhuriyet'in haberine göre kredili mevduat hesapları (ek hesap) kullanımında da artış yaşandı. Ancak bu artış, kredi kartı ve tüketici kredilerindeki artış kadar hızlı olmadı.

Konya, Bayburt, Şırnak ve Siirt ise son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan şehirler oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. Bunların yanında bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacak oranı da yine Haziran 2024 itibarıyla yüzde 2.2 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 1.7 idi.

 

Cumhuriyet