Bilgi İletişim Merkezi Yöneticileri Semineri
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye Bilişim Derneği Başkanı Tabak:- "Türkiye'nin bu yüzyılda etkin bir dünya gücü olabilmesi, ancak ve ancak kendi bilişim sektörüne sahip olması ile mümkün olabilir" - HAVELSAN Siber Güvenlik ve Bilişim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Bağrıaçık:
ANTALYA (AA) - Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak, Türkiye'nin bilişim alanında tüketici değil, üretici olarak yer almasının zorunlu olduğunu belirterek, "Türkiye'nin bu yüzyılda etkin bir dünya gücü olabilmesi, ancak ve ancak kendi bilişim sektörüne sahip olması ile mümkün olabilir." dedi.
Türkiye Bilişim Derneğince Belek Turizm Bölgesi'nde bir otelde düzenlenen Bilgi İletişim Merkezi Yöneticileri Semineri'nin ikinci gününde, "Sanayi 4.0 Türkiye için bir tehdit mi, yoksa bir fırsat mı?" konusu masaya yatırıldı.
Seminerde konuşan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Tabak, artık geleneksel hale getirdikleri ve "sektörün bahar buluşması" olarak nitelendirdikleri seminerlerin 23'üncüsünü düzenlediklerini aktardı.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine değinen Tabak, 2 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasıla hedefi içinde bilişimin payının yüzde 8 civarında olmasının öngörüldüğünü hatırlattı. Tabak, 2009'da 900 milyon adet olan internete bağlı cihaz sayısının 2020'de 24-25 milyara çıkmasının beklendiğini belirterek Türkiye'de bilişim sektöründe sürdürülebilir yatırım ortamının sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Bilişim teknolojilerinin birey ve kurumların kalkınması için bir araç olduğunu anlatan Tabak, "Türkiye'nin bilişim alanında tüketici değil üretici olarak yer alması zorunludur. Türkiye'nin bu yüzyılda etkin bir dünya gücü olabilmesi, ancak ve ancak kendi bilişim sektörüne sahip olması ile mümkün olabilir." dedi.
- HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Bağrıaçık
HAVELSAN Siber Güvenlik ve Bilişim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Yücel Bağrıaçık da şirketin kapasitesi hakkında bilgi verirken yurt dışına açılabilmek için ABD'de bir şirket satın aldıklarını açıkladı.
2023'te ilk 100 savunma şirketi içinde yer almayı hedeflediklerini anlatan Bağrıaçık, bu nedenle 1,5 milyar dolarlık ciro hedefi gerektiğini, bunu da ancak özel sektörle iş birliğiyle başarabileceklerini söyledi.
Bağrıaçık, Sanayi 4.0'ın bugünden itibaren geleceği anlattığını ve 2020'de internete bağlı cihaz sayısının 50 milyarı geçeceğine yönelik başka tahminler de bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Arabalar, fırınlar, buzdolapları, televizyonlar vesaire internete bağlı olacak ama ben buna 'Hayır' diyorum. Arabanızın başkasının kontrolünde olduğunu, fırınınızın pişirmek yerine havaya uçtuğunu düşünün. Bunlar, güzel bir şey ama öncelik güvenlik olmalı. Teknoloji güzel ama onun güvenliğini sağlayamıyorsak bu bizim için felaket olur."
Türkiye'nin siber suçlarla ilgili dünya sıralamasında ilk 10 içinde yer aldığına işaret eden Bağrıaçık, Türkiye'de 15 bin siber güvenlik uzmanı açığı bulunduğunu, bu rakamı bugünden yarına kapatmanın da zor olduğunu söyledi. Bağrıaçık, "Bu nedenle gelin birlikte siber güvenlik merkezinde bir çözüm oluşturalım." dedi.
- Türksat Genel Müdürü Gül
Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül ise şirketin 2019'da haberleşme uydu filosunu 2 katına çıkaracağını söyledi. Uygulama yazılımları konusunda Türkiye'nin iyi bir noktada olduğunu ancak bunu yurt dışına satmadıkça bu noktanın eksik kalacağını vurgulayan Gül, Türkiye'deki kaliteli yazılımcıların sayısının artırılması ve Sanayi 4.0 alanında hangi teknolojilere ihtiyaç olduğunun ortaya konması gerektiğini bildirdi.
Seminerin panel kısmında konuşan Ankara Sanayi Odası (ASO) Genel Sekreteri Yavuz Cabbar da Türkiye'de dönem dönem moda haline gelen kavramların 1-2 yıl tartışıldıktan sonra unutulduğuna dikkati çekerek Sanayi 4.0 konusunun böyle olmamasını diledi.
Türkiye'nin ortalama ihraç ürün kilo değerinin 1,5 dolar civarında olduğunu, ihracat ürünlerinin yüksek teknolojiye dayanmadığını aktaran Cabbar, bu bakış açısının günü kurtarmaktan öteye gidemeyeceğini söyledi.
- Diğer konuşmacılar
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımıcısı Prof. Dr. Erol Gürpınar, üniversitelerin eğitim yanında araştırma ve hizmet sunma gibi görevleri olduğunu hatırlatarak üniversitede kullandıkları robotik cerrahi yöntemleri konusunda bilgi verdi.
MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı İhsan Taşer de nitelikli işgücü açığı, sermaye eksikliği ve bürokrasi gibi sorunların çözülmesi ve alternatif finansman modelleri geliştirilmesi gerektiğini anlattı. TBD 2. Başkanı Koray Özer de sanayinin ilk devrimini buharla, ikinci devrimini elektrikle, üçüncü devrimini programlanabilir elektronikle gerçekleştirdiğini belirterek "Dördüncü sanayi devrimi, internet ağının içine yerleşiyor. Artık üretimin bilgiyle yapılması değil, bilgece yapılması olarak tanımlanabilir." diye konuştu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol