Bayram öncesi kredi ve mevduat faizleri değişti

Bayram öncesi kredi ve mevduat faizleri değişti
Güncelleme:

Kurban Bayramı öncesinde bankacılık sektöründe ihtiyaç kredi faizlerinde önemli bir düşüş yaşandı. Yerli özel bankalar, Mayıs ayının son haftasında, kamu mevduat bankaları ise bu hafta başında ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 5.5 seviyelerinden yüzde 4.5 seviyelerine çekti.

Bankacılık sektöründe ihtiyaç kredi faizleri, geçtiğimiz haftalarda yüzde 5’in üzerinde seyrederken, yeni haftaya yüzde 4-4,5 aralığından başladı. Ekonomim yazarı Şebnem Turhan'ın aktardığına göre, Merkez Bankası’nın kredilerde yavaşlama odaklı sıkı para politikasına rağmen bu indirimler gerçekleşti.

Bankacılık sektörü kaynakları, bu indirimlerin sıkı para politikasına uygun olmadığını ve sadece bayram öncesi döneme özgü olabileceğini belirtti. Faiz indirimlerinin trend haline gelip gelmeyeceği konusunda ise temkinli konuşarak, yaz aylarının sıkı geçeceğini ve sonbaharda bir trend değişimi gözlemlenebileceğini ifade ettiler.

İhtiyaç kredisi pazarında hareketlenme

BDDK’nın haftalık verilerine göre, yerli özel mevduat bankalarının toplam ihtiyaç kredileri içindeki payı, geçen yıl Mayıs’ın son haftasında yüzde 41.1 iken bu yıl aynı hafta itibariyle yüzde 44.8’e yükseldi. Yerli özel bankalar 3.7 puanlık bir artış sağlarken, yabancı mevduat bankalarının payı da yüzde 30.4’ten yüzde 32’ye çıktı. Bu dönemde ihtiyaç kredilerinde en büyük artışı yerli özel bankalar gösterdi.

TL mevduat faizleri de düştü

Merkez Bankası'nın Mayıs Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yukarı yönelen TL mevduat faizleri de haftaya düşüşle başladı. Bankaların TL mevduat faizleri en yüksek yüzde 50’de oluşurken, düşük miktarlı tasarruflarda TL mevduat faizi yeniden yüzde 42-43 seviyelerine geriledi.

Bireysel kredi hacmi 3 trilyon lirayı aştı

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi kredi verilerini açıkladı. Buna göre bankalar ile banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler, yüzde 57 artış kaydetti. Böylelikle kredi hacmi 3,1 trilyon TL oldu. Bireysel kredilerin yüzde 99’u bankalar tarafından kullandırılırken, finansman ve finansal kiralama şirketleri tarafından kullandırılan 16 milyar TL’lik bireysel kredinin 10 milyar TL’si taşıt kredilerinden oluştu.

Bireysel kredilerin yüzde 46’sını kredi kartları, yüzde 28’ini ihtiyaç kredileri, yüzde 14’ünü konut kredileri, yüzde 3’ünü taşıt kredileri ve yüzde 8’ini kredili mevduat hesabı oluşturdu.

Bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacak oranı yüzde 2 seviyesinde gerçekleşti.

Bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda yaklaşık 2 milyon kişi artarak 40,4 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 77,2 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

Nisan ayında 146 bin kişi ilk defa kredi kartı, 91 bin kişi tüketici kredisi kullanırken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 6 bin oldu. 133 bin kişi ise ilk defa kredili mevduat hesabı kullanırken, 9 bin kişi ise taşıt kredisi kullandı.

Nisan 2024 ayı itibarıyla İstanbul yüzde 28, Ankara yüzde 10 ve İzmir yüzde 7’lik bireysel kredi payına sahiptir. Bayburt ve Siirt son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.