Bankalar TCMB'den hızlı davrandı: Mevduat faizlerinde dikkat çeken değişim

Bankalar TCMB'den hızlı davrandı: Mevduat faizlerinde dikkat çeken değişim
Güncelleme:

TCMB'nin bugün açıklayacağı Eylül ayı politika faizi kararı öncesinde bankalar yıl sonunda faiz indirimi olasılığını fiyatlamaya başladı ve Türk Lirası'na verdikleri mevduat faizlerini düşürmeye başladı.

ABD Merkez Bankası FED'in eylül ayı toplantısı sonrasında politika faizini 50 baz puan indirimle yüzde 4,75 ila yüzde 5 bandına çektiğini duyurdu. FED'in 4 yıl sonra ilk kez faiz indirimi kararı almasının ardından bugün gözler TCMB'de olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanacak.

Toplantının saat 14.00'te sona ermesi ve TCMB'nin Eylül ayı politika faiz kararını açıklaması bekleniyor.

Hatırlanacağı gibi geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu.

Ancak TCMB'nin faiz kararı öncesinde Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları'na (Haftalık-Akım) bakıldığında ise TL üzerinden 1,3,6 ve 12 aylık mevduat faizlerinin 6 şubat haftasında gerilediği görüldü.

Bankaların yılın ilk yarısında yüzde 50'yi aşan faiz oranları ise yaz aylarından sonra geriledi. Haziran sonunda 6 aya kadar vadede standart TL mevduatı yüzde 47, 6 ay-1 yıl arası ise yüzde 43,5’e indi.

6 aya kadar vadeli standart TL mevduat faizi, 8 Temmuz’da haziran enflasyon verisinin açıklanmasından sonra yüzde 40’a indi. 6 aydan daha uzun vadeli mevduat faizleri ise yüzde 38-34 aralığına geriledi.