Banka kredisi çekip, dolar alan şirketlerin listesi ortaya çıktı

Banka kredisi çekip, dolar alan şirketlerin listesi ortaya çıktı
Güncelleme:

Gazeteci Barış Yarkadaş, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında yaşanan tartışma ile gündeme gelen 'kredi çekerek dolar aldığı' iddia edilen şirketlerin listesinin elinde olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında yaşanan tartışma ile gündeme gelen 'kredi çekerek dolar aldığı' iddia edilen şirketlerin ve kişilerin kim olduğu tartışma konusu oldu.

Gazeteci yazar Barış Yarkadaş, Korkusuz’daki bugünkü köşesinde, geçtiğimiz gün liste elimde dediği şirketleri ve isimleri açıklamanın yanında, konuyla ilgili gizli detayları da açıkladı.

Barış Yarkadaş, şunları aktardı:

“Yaklaşık bir ay önce bu köşede BDDK’ya bir çağrı yapmış ve “Milyarlık kre­dileri kime verdiniz? Açıklayın…” demiştim. Bu çağrıyı yapmamın sebebi şu idi: Aralarında Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın da olduğu kamu bankaları, Cum­hurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine, vatandaşlara ‘’düşük faizli kredi’’ verilmesi için kampan­ya başlattı. Ancak kampanya hedeflenenin tam aksine hizmet etti. Türkiye’nin önde gelen şir­ketleri, düşük faizle verilen mil­yar tutarındaki paraları TL’den dövize çevirdi ve yüksek oranda kar elde ettiler. Önceki gece TV 100’de yayımlanan Taksim Meydanı adlı programda bu listeyi üstünü kapatarak gösterdim. Çünkü; görüşlerine önem verdiğim iki hukukçu, Hasan Sınar ve Yi­ğit Acar, listedeki isimleri açıklamamın, KVKK kapsa­mına girebileceğini, bu yüzden hakkımda yeni davalar açılabile­ceğini belirttiler. İzleyicilere ‘uzaktan’ göster­diğim listedeki isimleri, progra­mın katılımcılarıyla paylaştım. Bu liste BDDK’da da Merkez Bankası’nda mevcut… Listede, karayollarını yapan iki büyük firma da Antep’in tanınmış şirketleri de tekstil devleri de var. Kuşkusuz; yapılan yasadışı bir iş yok! Dü­şük faizli TL kredisini alıp dövize çevirmek suç değil! Zaten birçok iş insa­nı, “Biz bu paraları çekip ihracat ve ithalat için kullandık” diyor. Kendi açılarından haklılar da. Zira; listedeki bazı isimler parayı gerçekten de ithalat ve ihracat için gerekli olan mallar için değerlendirmişler.

KİM DENETLEYECEK?

Önceki gece TV’de yeniden gündeme getirdiğim ‘kamu bankalarının iş insanlarına dağıttığı düşük faizli kredi listesi’ tartışmasını izleyen iş insanı bir dostum “Barış Bey, keşke mesele sadece bu­nunla sınırlı kalsa…’’ dedi. Yıllarını turizm sektörüne verdikten sonra inzivaya çekilen ancak sektörü avucunun içi gibi bilen dostum, bir kamu ban­kasının ismini verdikten sonra şunu söyledi: “O banka, benim eski sektö­rümdeki bir otele yüklü mik­tarda kredi verdi. Otelin sahibi krediyi ödemiyor. Bunu herkes biliyor. Kredinin miktarı 32 milyon euro… Krediler geri ödenmeyince, yaklaşık 3 yılın sonunda otele mecburen haciz koymak zorunda kaldılar. Otel şimdi banka kanalıyla satılacak. Çok yüksek teklif vermek isteyen firmalar var.”

İLGİNÇ İDDİALAR

Sektörün duayenlerinden olan dostum, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak ne ilginçtir ki; satış sessiz sedasız yapılmak isteniyor. Bir Azeri iş insa­nına satılacağı söyleniyor otelin. Bu kişinin ismini de biliyorum. Belli ki; adrese teslim ihale yapılacak. Oysa; daha yük­sek teklif vermek isteyen arkadaşlarımız da var. Bildiğim kadarıyla teklif verenler de var. Bunlar nedense görmez­den geliniyor. Ayrıca bu otelin döviz borçları da TL’ye çevrilmiş ve otelin sahibi rahatlatılmış. Otel yıllardır para kazanmasına rağmen nasıl olur da kredisini ödeyemez? Bunlara kim dur diyecek?”

İş insanı dostumuzun serzenişi haksız mı?

Merak ediyorum:

Hazine Maliye Bakanlı­ğı ile BDDK bu olup bitenleri nereye kadar izleyecek?

Zira; bahsi geçen tüm paralar kamunun yani halkın cebinden çıkıyor…

 

Barış Yarkadaş'ın Korkusuz gazetesindeki yazısının tamamı için...