Bank Asya için flaş karar !

Bank Asya için flaş karar !
Güncelleme:

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Banka Asya'yı satmayı planladıklarını söyledi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Bank Asya'yı 29 Mayıs'a kadar öncelikle satmayı planladıklarını, satılmadığı takdirde ise tasfiye edeceklerini söyledi.

Vakıf Katılım'ın açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, "Mayıs sonu itibarıyla zannediyorlar ki Bank Asya tekrar hissedarlara dönecek. Böyle bir şey yok" dedi ve şöyle devam etti:

"Öncelikle satacağız. Diyelim ki satılamadı o zaman tasfiye edeceğiz. Tasfiye ne demek? Alacaklarını tahsil edip borçlarını ödeyeceğiz. Herhangi bir değer varsa da onu hissedarlara vereceğiz. 29 Mayıs akşamına kadar çözümlenemezse tasfiye edeceğiz."

Gazetecilerin satış için görüşmeler yapılıp yapılmadığı yönündeki sorusuna Gül, "Tabi ki görüşmeler yapılıyor. Mevcut ortakların bir kısmı ile görüşüyoruz. Bir kısmı bunu kabul etti bir kısmı etmedi. Biz her halükarda bu bankayı satarız" dedi.

Bank Asya'nın kurulacak katılım bankalarına satışının da söz konusu olup olmayacağına yönelik olarak ise Gül, "Her şey olabilir" yanıtını verdi.

Bank Asya, 17 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin hükümeti polis ve yargı gibi kurumları ele geçirerek devirmeye teşebbüs ettiğini söyleyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmişti. Fethullah Gülen ise resmi web siteleri üzerinden, süreçle ilgisinin olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı. Bu süreçten sonra bankanın finansal göstergeleri çok ciddi bir çöküş yaşamıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 29 Mayıs'ta Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine karar verdi.

Kanuna göre, bir bankanın TMSF'ye devrinin ardından, Bankacılık Kanunu'nun 107'nci maddesi uygulanmaya başlıyor. Buna göre; Bankacılık Kanunu'nun 71'inci maddesi kapsamında temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi kendisine devredilen bankaların, mali bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, devri, birleştirilmesi ve satışı ile ilgili sürecin, devrin yapıldığı tarihten itibaren üç aylık ek süre ile birlikte en geç bir yıl içinde tamamlanması gerekiyor.

RAPOR HAZIRLANMIŞTI
Öte yandan Güney Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik AŞ'nin "Bağımsız Sınırlı Denetim Raporu"nun "Dikkat Çekilen Husus" başlıklı bölümünde, "Bankacılık Kanununun 107'nci maddesi gereğince, TMSF'nin devir tarihi itibarıyla hazırlanacak bankanın finansal durum tablosu baz alınmak üzere bankanın mal bünyesinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, devri, birleştirilmesi ve satışı ile ilgili süreçleri devrin yapıldığı tarih olan 29 Mayıs 2015 tarihinden itibaren en geç dokuz aylık bir süre veya ilave üç aylık süre içerisinde tamamlaması gerektiği belirtilmektedir" ifadelerine yer verildi. Raporda, bankanın konsolide olmayan finansal tablolarına ait "Birinci Bölüm"ün, dördüncü dipnotunda açıklanan diğer hususlar ile bankanın sürekliliğinin devamına ilişkin ciddi şüphe oluşturabilecek önemli belirsizliklerin bulunduğu kaydedildi.              

 

Etiketler bank asya TMSF tasfiye