Baklava'dan sonra bir ilk !

Baklava'dan sonra bir ilk !
Güncelleme:

"Aydın İnciri" için AB'ye patent başvurusu yapıldı, eğer kabul edilirse..

AB Komisyonu Coğrafi İşaretler, Uluslararası Marka ve Patent Danışmanı Huriye Özener Kayabaşı, 'Aydın İnciri' için AB'ye patent başvurusu yapıldığını eğer 3 ay içinde itiraz gelmezse baklavadan sonra Türkiye çıkışlı bir ürünün AB nezdinde patent sahibi olacağını söyledi.

Kayabaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ticaretinde yöresel zenginliklerin payının hızla arttığını, Türkiye'nin bu konuda iddialı olmasına rağmen değerlerini yeterince koruyamadığını savundu.

ÇOK ÇOK İYİ BİR İNCİR TATLISI YEDİM’

Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından ülke içinde korunan 183 ürün bulunduğunu, 207 ürünün ise değerlendirme aşamasında olduğu bilgisini paylaşan Kayabaşı, tescille korunabilecek 2 bin 500'e yakın ürün bulunduğuna dikkat çekti.

SADECE YÜZDE 6'SI İÇİN BAŞVURU YAPILDI

Kayabaşı, bu ürünlerin uluslararası alanda tescili için AB Komisyonu'na başvurulması gerektiğini anlatarak, "Ancak bugüne kadar ülke içinde korunan 183 üründen yalnızca 6'sı için başvuru yapıldı ve sadece Antep baklavası tescille koruma altına alındı" dedi. Aydın inciri, Aydın kestanesi, Malatya kayısısı, Afyon sucuğu ve Afyon pastırması için de sürecin devam ettiğini dile getiren Kayabaşı, şunları kaydetti:

AFYON SUCUĞU İÇİN İNCELEME DEVAM EDİYOR

"Bu önemli statüyü elde etme aşamasındaki ikinci ürün ise Aydın inciri. Aydın Ticaret Odasının başvurusunu inceleyen AB Komisyonu, tescilin ilan edilmesine karar verdi ve AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı. 3 aylık süreçte buna itiraz gelmediği takdirde Aydın inciri, Antep baklavasından sonra Türkiye'de AB tescili alan ikinci ürün olacak. Malatya kayısısı, Afyon sucuğu ve Afyon pastırması için ise inceleme süreci devam ediyor. Son olarak Aydın kestanesi için de 8 Eylül'de AB'ye başvurusu yapıldı."

"BAŞKALARI SAHİP ÇIKIYOR"

Kayabaşı, Türkiye'de coğrafi işaret tesciline sahip ürünler için AB'de tescil talebinde bulunulmamasının sakıncalı olduğunu belirterek, bu ürünlere başkalarının sahip çıkabileceğini dile getirdi. Pastırmanın Bulgaristan tarafından sahiplenilmeye çalışıldığını, 2012 ve 2014'te AB tescili için yapılan girişimlerin Türkiye'den gelen itirazlar üzerine geri çekildiğini anımsatan Kayabaşı, bu ülkenin "Pastarma Govezhda" olarak yeniden başvuru yaptığını ancak Türkiye'nin tekrar itiraz sürecini başlattığı bilgisini verdi.

YUNANİSTAN ÜZÜM, BULGARİSTAN PASTIRMA İÇİN...

Yunanistan tarafından da Sultaniye üzümü için "Girit Sultanina Üzümü" olarak AB'ye başvuru yapıldığını, buna da İzmir'den itiraz edildiğini aktaran Kayabaşı, "Türkiye, uluslararası tescil başvurusu yapmadığı için Yunanistan Sultaniye üzümünü, Bulgaristan pastırmayı sahiplenmeye çalışıyor. Bunlara başta sahip çıkılmış ve tescil başvurusu yapılmış olsaydı, bu tehlikeyle karşı karşıya kalmayacaktık" ifadesini kullandı. Türkiye'nin, uluslararası ticarette rakip ülkelere kıyasla bu alanda çok geride kaldığına işaret eden Kayabaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

280 AB TESCİLLİ ÜRÜN VAR

"Yunanistan'ın 101, Fransa'nın 222, İtalya'nın 280 AB tescilli ürünü var. Tüm bunların karşısında bizim yalnızca Antep baklavasına koruma alabilmiş olmamız büyük eksiklik. Güney Kıbrıs'ın dahi bu statüde 2 ürünü bulunuyor. Biz de bu ülkeler gibi ürünlerimizi sadece ülkemizde değil, AB nezdinde de korumalı, farklı ülkelerde taklitlerinin yapılmasının, kısacası haksız rekabetin önüne bir an önce geçmeliyiz." Kayabaşı, Türkiye'de coğrafi işaret tescil bilincinin yerleşmesi için hak ihlali denetimlerinin daha sıkı yapılması gerektiğini savunarak, yöresel ürünlerin uluslararası tescilinin önünü açmak için patent haklarıyla ilgili yasal düzenlemelerin de bir an önce çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

text-ad
2014'te kaybolan adamın cesedi derin dondurucudan çıktı! 2014'te kaybolan adamın cesedi derin dondurucudan çıktı! Piyasalarda baş döndüren Cuma: Altın, Dolar ve Euro bir anda hareketlendi Piyasalarda baş döndüren Cuma: Altın, Dolar ve Euro bir anda hareketlendi Hadise ''Seksi olmama laf geliyor'' demişti, yavru vatan KKTC'yi salladı! Hadise ''Seksi olmama laf geliyor'' demişti, yavru vatan KKTC'yi salladı! Otoyolda akılalmaz görüntüler: 120 Km hızla gitmesine rağmen TIR'ı yakalayamadı! Otoyolda akılalmaz görüntüler: 120 Km hızla gitmesine rağmen TIR'ı yakalayamadı! Hande Erçel Cannes Film Festivali'ne çıplaklık yasağını cesur dekolteyle deldi Hande Erçel Cannes Film Festivali'ne çıplaklık yasağını cesur dekolteyle deldi Fenerbahçe transfer bombasını patlatıyor: En-Nesyri'nin yerine bir dünya yıldızı geliyor Fenerbahçe transfer bombasını patlatıyor: En-Nesyri'nin yerine bir dünya yıldızı geliyor Google'ın işe alım sorusu olay oldu: Çözebilen sayısı çok az... Google'ın işe alım sorusu olay oldu: Çözebilen sayısı çok az... AK Parti'nin torba yasa teklifinden ''asker ihraç etme'' yetkisi çıktı AK Parti'nin torba yasa teklifinden ''asker ihraç etme'' yetkisi çıktı Eski AK Partili başkandan polislere ağır küfürler! Eski AK Partili başkandan polislere ağır küfürler! Merkez Bankası yıl sonu Dolar ve Euro tahminini yükseltti Merkez Bankası yıl sonu Dolar ve Euro tahminini yükseltti
Tarihi zirveden karar çıktı: Ukrayna ve Rusya Dolmabahçe'de anlaştı! Tarihi zirveden karar çıktı: Ukrayna ve Rusya Dolmabahçe'de anlaştı! Enflasyon beklentisine göre emekli ve memurun alacağı zam belli oldu Enflasyon beklentisine göre emekli ve memurun alacağı zam belli oldu Sosyal medyada genç kızlar arasındaki bu yeni akım büyük tehlike saçıyor! Sosyal medyada genç kızlar arasındaki bu yeni akım büyük tehlike saçıyor! Kabine revizyonu geliyor... İşte Erdoğan'ın üstünü çizdiği Bakanlar! Kabine revizyonu geliyor... İşte Erdoğan'ın üstünü çizdiği Bakanlar! Türk Lirası'na en yüksek faizi veren banka sıralaması değişti: Yüzde 53 faiz veren bile var! Türk Lirası'na en yüksek faizi veren banka sıralaması değişti: Yüzde 53 faiz veren bile var! Bir zamanların çocuk oyuncusu Yıldız Asyalı'dan büyük sürpriz! Bir zamanların çocuk oyuncusu Yıldız Asyalı'dan büyük sürpriz! ORC'den 6 ilde genel seçim anketi: AK Parti'nin oyları düştü ORC'den 6 ilde genel seçim anketi: AK Parti'nin oyları düştü PKK'nın fesih kararı sonrasında DEM Parti'den dikkat çeken ''özerklik'' açıklaması PKK'nın fesih kararı sonrasında DEM Parti'den dikkat çeken ''özerklik'' açıklaması Erdoğan'ı karşılayan Arnavutluk Başbakanı'nın ayakkabıları olay oldu Erdoğan'ı karşılayan Arnavutluk Başbakanı'nın ayakkabıları olay oldu Fenerbahçe olağanüstü kongreye gidiyor! Fenerbahçe olağanüstü kongreye gidiyor!