Bakan kötü haberi verdi !

Bakan kötü haberi verdi !

Maliye Bakanı, dış ticaretimizin iyi gitmediğini ve mutlu olmadığını açıkladı.

1 Kasım seçimlerinin ardından Maliye Bakanlığı görevini Mehmet Şimşek'ten devralan Naci Ağbal, Financial Times'a röportaj verdi.

İlk kez bir uluslararası yayın kuruluşuna röportaj veren Ağbal, "Mutlu değilim, çünkü dış ticaretimiz iyi gitmiyor, çünkü jeopolitik riskler var. Rusya, Suriye, Irak - tüm bu pazarlarda düşüş yaşanıyor" dedi.

Ağbal, makro ekonomik göstergeler konusunda da temkinli.

Financial Times, "Hükümetin diğer bakanları giderek yükselen enflasyon ve zayıf TL konusunda toparlanmanın yakın olduğunu söylese de, Ağbal daha dikkatli konuşuyor" diyor.

Son açıklanan veriler, yıllık enflasyonun çift hanelere yaklaştığını gösteriyordu.

TL'nin Mayıs 2015'ten bu yana Dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 15 civarında.

Ağbal, röportajda 4 aydır yürüttüğü Maliye Bakanlığı süresince önceliklerini işgücü piyasasının esnekliğini artırmak, vergi mevzuatını sadeleştirmek ve ticaret hukukunun işlerliğini
etkinleştirmek olarak sıralıyor.

Ağbal, bu konulardaki yasa tasarılarını gelecek aylarda Meclis'e sunmak istediğini ifade ediyor.

'KİRALIK İŞÇİ' TASARISI MECLİS'TE

İşgücü piyasasının esnekliğinin artırılması adına atılan adımlardan birisi olan ve 'Kiralık işçi tasarısı' olarak bilinen düzenleme, bugün içerisinde Meclis'in Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarı Meclis Genel Kurulu'ndan da geçerse özel istihdam bürolarına, patronlarla geçici işçi sağlama sözleşmesi yapma yetkisi verilecek.

Ancak sendikalar, bu uygulamanın iş güvenliğini hiçe saydığını ve çalışanların geleceklerini görmesini engellediğini ifade ederek tasarıyı eleştiriyor.

Ağbal, röportajda hükümetin seçim vaatlerinin 2016 bütçesine dahil edildiğini de söylüyor ve 1300 TL'lik asgari ücret adımı gibi adımlarla popülist politikaların uygulandığı eleştirilerini reddediyor.

Ağbal, "Tüm seçim vaatleri bütçe dahilinde. Özel sektöre asgari ücret desteği ve diğer tüm unsurların maliyetlerini bütçeye ekledik" diyor.

Türkiye 2016'da bütçe açığının milli gelirin yüzde 1,3'ü düzeyinde olacağını öngörüyor.