Asgari ücreti su, elektrik, doğalgaz eritti
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlSu, elektrik, doğalgaz faturalarındaki artışla faturalar asgari ücretin üçte birine yükseldi.
Dört kişilik bir ailenin sadece elektrik, gaz ve su için ödediği fatura bedeli yeni yılda 400 TL'ye yükseldi. Yani bir asgari ücretli hiç bir şey yapmasa da maaşının üçte biri faturaya gidiyor. Memur-Sen'in raporuna göre ise son bir ayda yapılan zamlar asgari ücretliye yapılan 300 liralık artışın 162 lirasını uçurdu. Fiyat artışları emekliye seyyanen yapılan 100 liralık zammı da eritti. Açlık sınırı 2015 Aralık ayında bin 450 lira iken 2016 Ocak ayında bin 534 liraya fırladı.
Üst üste gelen zamlar nedeniyle vatandaşın temel yaşama giderleri her geçen gün artıyor. Meydan Gazetesi'nin haberine göre, kira dışında sadece elektrik, Su ve doğalgaza ödenen aylık bedel sadece büyükşehirler değil, Türkiye'deki tüm illerde asgari ücretin üçte birine yaklaştı. 4 kişilik ortalama bir ailenin aylık gaz, elektrik ve su gideri 415 TL, yani yılbaşında yüzde 30 zamla bin 300 TL'ye çıkan asgari ücretin yüzde 31'ine yükseldi. faturalar özellikle ısınma giderlerinin arttığı kış aylarında dar gelirlinin kabusu olurken en büyük payı da doğalgaz ve elektrik alıyor. Dünya piyasalarında gaz ve elektrik fiyatları düşerken Türkiye'de zam yapılması giderleri artırıyor.
GAZA AYDA 268 TL FATURA
Faturalar içinde en büyük payı ise dünyada 6 yıldır gerileyen, Türkiye'de ise bir türlü düşmeyen, hatta zamlanan doğalgaz alıyor. En büyük doğalgaz firmalarından Honeywell'in İstanbul, Ankara ve İzmir'de gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türkiye'de ev giderlerinin yüzde 16'sı ısınmaya harcanıyor. Bu da aylık 268 TL'lik bir doğalgaz faturasına, yani asgari ücretin beşte birine denk geliyor. 4 kişilik ve ayda 200 kilowatt elektrik tüketen bir ailenin aylık elektrik faturası ise son zamlarla 95 TL'ye yükseldi. Buna ayda 10 metreküp su tüketen bir ailenin kentlerde 35 TL'yi bulan su faturası da eklendiğinde toplam tutar 415 TL gibi astronomik bir seviyeye ulaşıyor.
ASGARİ ÜCRET ZAMMI GERİ ALINDI!
Hükümete yakın sendika Memur-Sen'in açlık, yoksulluk araştırma raporu da şok gerçeği ortaya koydu. Özgür Düşünce'den Hasan Bozkurt'un haberine göre, Türkiye'de açlık sınırı ocak ayında 84 TL yükselerek 1.534 TL'ye çıktı. Yoksulluk sınırı ise 162 TL artarak 4 bin 128 liraya ulaştı.
Bir ay içinde gıdaya, elektriğe ve ekmeğe gelen zamlarla emekliye verilen 100 TL geri alındı. Emekli 62 TL borçlu çıktı. Asgari ücrete verilen 300 TL'lik zammın ise yarısı eridi.
ZAM ÜSTÜNE ZAM
Sendikanın raporuna göre Türkiye'deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2015 Aralık ayında bin 450 TL iken 2016 Ocak ayında bin 534 TL'ye fırladı. Yoksulluk sınırı ise 3 bin 966 TL'den, 4 bin 128 TL'ye çıktı. Emekliye ve asgari ücretliye yapılan artışları sıfırlayan tablonun arkasında zamların yattığı da ayrıntılı şekilde ortaya kondu. Yapılan araştırmaya göre aralık ayına göre ocak ayında gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 5,80'lik bir artış yaşandı. Ocak ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 52,78 artışla çarliston biberde ve yüzde 42,28 artışla patlıcanda oldu.
TELEFON PAHALANDI
Vatandaş ocak ayında haberleşmek için de daha fazla para ödedi. Cep telefonu görüşme ücreti yüzde 29,7 zamlandı. Cep telefonu yedek parçaları olan sim kart ve bataryaya da yüzde 12,63 zam geldi. Ocak ayında aralık ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,18'lik bir artış gözlenirken; ocakta aralık ayına göre barınma fiyatlarında ortalama yüzde 2,01'lik bir artış oldu.
ÜNİVERSİTE KATKI PAYINA YÜZDE 57 ZAM
MEMUR-SEN'in araştırmasında ortaya çıkan çarpıcı bir gerçek de eğitime gelen fiyat artışları. Üniversite katkı paylarına yüzde 57,57 zam gelirken, tablet bilgisayarda yüzde 12,33 fiyat artışı gerçekleşti. Uydu alıcısı ve çanak antene yüzde 10,84 zam yapıldı. Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 13,73'lük bir artış yaşandı.
SAĞLIK VE KÖPRÜYE ZAM
Sendikanın raporuna göre ocakta aralık ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,73'lük artış oldu. Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 3,82'lik bir artış olduğu belirlendi. Ulaşım madde fiyatlarında en göze çarpan değişimin yüzde 39,71 artışla köprü geçiş ücreti, yüzde 27,93 artışla otoban geçiş ücreti, yüzde 10,28 artışla şehirler arası tren ücretlerinde olduğu belirlendi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol