ABD'nin Green Card planı

ABD'nin Green Card planı
Güncelleme:

500 bin dolarlık yatırım yapan yabancılara Green Card veren ABD'nin, bu yolla 2015'te 3 milyar dolarlık yatırım çektiği bildirildi.

EB-5 Yatırımcı Programı kapsamında ülkede 500 bin dolarlık yatırım yapan yabancılara Green Card veren ABD'nin, bu yolla 2015'te 3 milyar dolarlık yatırım çektiği bildirildi.

Küresel ekonomide yaşanan sorunlar nedeniyle yabancı yatırımcı çekme konusunda sıkıntı yaşayan ülkeler, bu zorluğu aşmak için birçok yol deniyor.

Bu kapsamda ABD, 1992 yılından itibaren uyguladığı EB-5 Yatırımcı Programı ile Amerika içerisinde devlet tarafından onaylanmış bölgesel merkezlerde yer alan bir projeye 500 bin dolar yatıran yatırımcıya Green Card veriyor.

Yurt dışı yaşam, sağlık ve eğitim alanında danışmanlık hizmeti veren Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Akaydın, EB-5 Yatırımcı Programı'nın amacının, Amerikan ekonomisine yabancı yatırımcıların girişini kolaylaştırmak, yatırımlarla iş gücü oluşturmak, karşılığında da yabancı yatırımcı ile ailesine Green Card verilmesi olduğunu söyledi.

EB-5 Yatırımcı Programı kapsamında Amerika içerisindeki bölgesel merkezlerde yer alan bir projeye 500 bin dolar yatıran yabancılara, karşılığında kendisine ve ailesine önce 2 yıllık, daha sonra ömür boyu kalıcı Green Card verildiğini aktaran Akaydın, bu yatırımcıların geçici Green Card'larını aldıkları andan itibaren Amerika'nın istedikleri yerine yerleşebileceğini kaydetti.

- "2,5 yıl Amerika'da kalana Amerikan pasaportu"

Akaydın, bu kişilerin aynı zamanda iş kurma veya bir şirkette çalışma hakkı da elde ettiğini belirterek, "Eğitim ve sağlık hizmetlerinden diğer Amerikalı vatandaşlar gibi yararlanabilirler. Sadece seçimlerde oy kullanamazlar ve Amerikan pasaportları yoktur." dedi.

Hemen Amerika'ya yerleşmek istemeyen yatırımcıların ise yılda en az bir kez giriş-çıkış yaparak Green Card'larını muhafaza edebileceğini anlatan Akaydın, bu kişilerin 5 yıllık bir dönemin en az 2,5 yılını Amerika'da geçirmeleri halinde vatandaşlık hakkı kazanıp Amerikan pasaportu alabildiğini vurguladı.

Akaydın, bu kişilerin çifte vatandaşlık anlaşması uyarınca Türk vatandaşlıklarını kaybetmeyeceklerini, her iki ülke vatandaşlığının da devam edeceğini dile getirdi.

Yabancı yatırımcıların bir proje merkezine yaptığı yatırımı, ortalama 5 yıl sonunda küçük bir getiri ile geri alabildiği bilgisini veren Akaydın, fizibilite çalışması yapılmış, daha önce benzer projeleri tamamlamış merkezlere yapılan yatırımların riskinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunun altını çizdi.

Akaydın, bu tarz kuvvetli projelerde riskin ekonomide çok büyük bir kriz yaşanması ile eş orantılı olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Burada yatırımcıların tercih ettiği projeler ve projeyi gerçekleştiren şirket de önemli. Projeyi yapan grubun geçmişi ve daha önce tamamladığı projeleri iyi değerlendirmek gerekir. Şu anda üzerinde çalıştığımız bir EB-5 Yatırımcı Programı'na örnek olarak Four Seasons Grubuna ait bir projeyi verebilirim. Bu projeyi gerçekleştiren emlak firması, EB-5 Yatırımcı Programı kapsamında finansman fonlaması yapıyor. Söz konusu grup şimdiye kadar 192 inşaat projesi tamamladı. Bu projelerin toplam tutarı 16 milyar dolar. Bu şirketin şu anda Four Seasons ile gerçekleştirmekte olduğu toplam 232 milyon dolarlık bütçeli işi var. Four Seasons 5 yıldızlı otel ve golf merkezi projesi de bu EB-5 Yatırımcı Programı içerisinde yer alıyor. Buna göre projenin 115 milyon dolarlık kısmı bu program kapsamında yabancı yatırımcılardan karşılanacak. Projeye şu ana kadar 100 milyon dolar civarında yatırım sağlanmış durumda. 15 milyon dolara denk gelen 30 kişilik başvuru için yer var. Başvuruların haziran sonu, temmuz gibi tamamlanması bekleniyor. Projenin inşaatı başladı ve halihazırda 70 milyon dolar tutarında bir harcama gerçekleşti. Bu projeye yatırım yapan yabancı yatırımcılar, yatırım bedellerini 2021 yılında geri alacaklar. Üstelik yıllık yüzde 0,25 faiz getirisi ile birlikte."

- "Yılda sadece 10 bin başvuru kabul ediliyor"

 

Akaydın, programın her yıl 30 Eylül tarihinde yenilenerek yıllık olarak uygulandığını söyledi.

Daha önce 2008 krizine kadar çok revaçta olmayan programın, krizle birlikte rağbet görmeye başladığını vurgulayan Akaydın, Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (United States Citizenship and Immigration Services) verilerine göre, 2008-2014 döneminde tüm dünyadan 10 milyar dolar civarında bir yatırımın Amerika'ya aktığını kaydetti.

Akaydın, bu rakamın 2015 yılında 3 milyar dolar civarında olduğunun hesaplandığını dile getirdi.

EB-5 Yatırımcı Programı kapsamında yılda sadece 10 bin başvurunun kabul edildiği bilgisini veren Akaydın, bu sayıya, yatırım yapan yatırımcıların aile üyelerinin de dahil olduğunu belirtti.

Akaydın, başvuruların her yıl 1 Ekim-30 Eylül tarihlerinde değerlendirildiğine dikkati çekerek, "Özellikle Çin'den son yıllarda çok yoğun başvurular olduğu için bu sayı kısa zamanda doluyor. Bu nedenle Amerika, Çin'e belirli bir kota uyguluyor. Çin'e uygulanan kota her yıl değişiyor. Amaç, diğer ülkelerden gelen yatırımcılara da bir şans vermek. 2009-2012 döneminde Türkiye'den 39 yatırımcı bu programa başvurdu. 2013-2015 döneminde istatistiki veriler, ülke bazında açıklanmadığı için bu rakamın 120 civarında olduğu tahmin ediliyor." ifadelerini kullandı.

EB-5 Yatırımcı Programı kapsamında yatırım yapılan projelerin genelde otel, iş merkezi gibi inşaat projeleri olduğunu anlatan Akaydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mevcut projeler ve proje merkezleri içinden kuvvetli fizibilite rakamlarına sahip proje seçilmesi önemli. Ayrıca proje merkezinin daha önce EB-5 Yatırımcı Programı aracılığıyla benzer projeleri tamamlamış olması da dikkat edilmesi gereken bir unsur. Biz şirket olarak bu kriterlere sahip projeleri seçerek yatırımcılarla paylaşıyoruz. Başvuruda kişinin temiz bir sicile sahip olması, yatırımı tutarının kendisine ait olduğunu ve yasal yollardan kazanıldığını ispatlaması çok önemli. Bu kapsamda yatırımcının parasının kaynağı ile ilgili kapsamlı bir çalışma yapılıyor, dosyası ondan sonra Amerika'ya teslim ediliyor."

AA

Etiketler Green Card