ABD enflasyon verileri açıklandı

ABD enflasyon verileri açıklandı
Güncelleme:

ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz kararı üzerinde etkili olabilecek ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon ağustos ayında yıllık bazda yüzde 2,5 artış kaydetti. Temmuz ayında yıllık artış yüzde 2,9 seviyesinde gerçekleşirken, ağustos ayına yönelik piyasanın artış beklentisi de yüzde 2,5 seviyesinde belirlenmişti.

Öte yandan, tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,2 artış kaydetti. Piyasanın veriye ilişkin beklentisi de yüzde 0,2 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararlarında oldukça sık bahsettiği Çekirdek TÜFE ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,3 ve yüzde 3,2 artış kaydetti. Veriye ilişkin beklenti ise aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,2 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

Kısa vadeli enflasyon beklentisi değişmemişti

New York Fed’in ağustos ayına ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi'nde ise tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin değişmediği görülmüştü.

Yaklaşık 1300 hanehalkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, ağustosta değişim göstermeyerek yüzde 3’te kalmıştı.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise aynı dönemde 0,2 puan artış göstererek yüzde 2,5’e yükselmişti. Veri, temmuz ayında ise yüzde 2,3 ile Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyeye işaret etmişti.