AB-Türkiye anlaşması Türk Lirası'na yaradı !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye ile Avrupa Birliği'nin anlaşmaya yakınlaşmasıyla birlikte Türk Lirası güçlenmeye başladı.
Piyasalar Türkiye ile Avrupa Birliği’nin mülteciler üzerinde anlaşmak üzere olduğunu düşünüyor. Bunun etkisiyle Türk Lirası gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında iyi bir performans göstererek ayrışıyor.
Türkiye'nin yeniden Avrupa Birliği ile yakınlaşmasının ve küresel piyasaların dalgalı ancak genel olarak gelişmekte olan ülke para birimleri lehine iyimserlik devam ederken bankacılar, yarınki Avrupa Merkez Bankası faiz kararının piyasada yön belirleyici olacağını belirttiler.
Suriyeli mülteci sorununun çözümü esnasında yeniden ivme kazanan Türkiye-AB ilişkilerinin kısa vadede ilk beklentilerden de daha yüksek bir miktar nakit ve vize muafiyeti ile sonuçlanacağı beklentisi dolar/TL'de dün aşağı yöne destek oldu ve TL gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı.
Dün akşam günü 2.92 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah saat 0842'de 2.9160/2.9170 seviyesinde işlem gördü. Dün akşam 3.07 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.0584/3.0596, 3.22 civarında olan euro/TL ise 3.2007/3.2033 seviyesinde işlem görüyor.
AB İLİŞKİLERİNİN POZİTİF ETKİSİ BEKLENİYOR
Bankacılar ilk etapta 3 milyar euro olarak öngörülen AB yardımı için artık 6 milyar euro ve belki de daha yüksek miktarların telaffuz edilmesinin dün TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyi bir performans göstermesindeki önemli etkenlerden biri olduğuna dikkat çektiler.
Avrupa Birliği liderleri Ankara'nın, Türkiye'den giden bütün göçmenlerin geri alınmasını öngören teklifini memnuniyetle karşılarken; Ankara'nın daha çok para, hızlandırılmış AB üyelik görüşmeleri ve daha hızlı vizesiz seyahat izni gibi taleplerinde prensipte anlaştı. AB ayrıca 2018 sonuna kadar, ev sahipliği yaptığı Suriyeliler için Türkiye'ye daha önce söz verilen 3 milyar euronun üzerine 3 milyar euro daha vermeyi teklif etti.
Anlaşmanın önemli detayları henüz belli değilken, liderler 17-18 Mart'ta yapılması planlanan bir sonraki zirveye kadar yetkililerden Türkiye ile anlaşmaya ulaşılması için daha fazla çalışma yapmalarını istedi. Öte yandan tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı yeni 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 10.45, valörde son işlem yüzde 10.41 bileşik seviyesinde gerçekleşti. İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta bileşik faiz yüzde 10.66, valörde son işlem yüzde 10.65 oldu.
KERESTECİ: DURUM TÜRKİYE'NİN LEHİNE
HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci, sabah geçtiği notta, "Küresel anlamda son dönemde yaşanan gelişmeler Türkiye'nin lehine bir durum arzediyor. Düşen emtia fiyatları ve FED'in güvercinvari söylemleri hep Türkiye ekonomisini desteklemesi gereken unsurlar... Bu bağlamda Türk mali piyasalarının olumlu ayrışmaya tabii olmasını beklerdik. Ama, jeopolitik ve siyasal hususlar buna mani oldu. Dahası, Türkiye ekonomisinin her geçen yıl üretimden biraz daha uzaklaşması sonucu büyüme dinamiklerinin biraz daha ivme kaybetmesi önemli bir hikayeden mahrum kalmasına yol açtı. Ancak, bunlara rağmen, Türkiye'nin önünde hala dış kaynaklı büyük bir fırsat bulunuyor. FED'in daha birkaç ay önceki duruşuna göre şu an çok yumuşak söylemler dile getirmesi faiz artırımlarının çok kademeli olacağını, hatta gidişata göre negatif faizin tartışılabileceğini gösteriyor. Böyle bir ortamda gelişmekte olan piyasalara yönelik fon girişlerinde yeniden hızlanma olma ihtimali kuvvetli. Bu durumda, sunduğu yüksek faiz nedeniyle Türkiye'nin yeniden önemli bir uğrak yeri olabileceğini tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol