3. Havalimanı için dev imzalar atıldı !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol3. Havalimanı projesinde ilk etap için 6 bankadan 4.5 milyar euro kredi anlaşması sağlandı.
İstanbul 3. Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni Cumhurbaşkanı ve Başbakanın katılımıyla gerçekleşti. Havalimanının ilk etabı için toplam altı bankadan 4.5 milyar euro kredi sağlandı.
Ertem Şener'in sunduğu törende İGA adına konuşan işadamı Nihat Özdemir, "Bu dev yatırım hakkında önemli gördüğüm bilgileri paylaşmak istiyorum. 76 milyon metre kare büyüklübirlikte 100 binlerce kişiye istihdam sağlanacak. bugün itibariyle en büyük makine parkına sahibiz Yılda 200 milyon yolcu kapasitesi...
Yatırımı üstlenen 5 ortak olarak bugüne kadar dünyanın dört bir yanındaki tecrübelerimizi bu projeye aktarıyoruz. hedefimiz dünyanın en büyük havalimanını tamamlayarak 2018 yılının ilk çeyreğinde işletmeye açmaktır. O gün geldiğinde bu dev projeyi tamamladığımızı dünyaya duyuracağız. İşletleme açtığımız günden itibaren KDV dahil 1 milyar 46 milyon euro dahil devlet bütçesine kazandıracağız. Bu arada da 10 milyar euronun üzerinde yaıtrım yapacağız." dedi.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın:
Gücünü Türkiye ekonmisinden alan bankacılık sektörümüzün proje bazında taahütleri bu projeyle birlikte 300 milyar TL'ye yaklaştı. İstanbul yeni havalimanı projesi ülkemiz ve bölge coğrafyaları için önemlidir. Türk mütaeahitlerin eseri olacak projenin bir parçası olmaktan mutluyuz. İstanbul Yeni Havalimanı milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin:
Dünyada havacılık sektörü yüzde 5 büyürken, bizde bu oran yüzde 15... terminallerimizi ülkemize yakışır hale getirdik. 2014 yılı sonu toplam yolcu sayısı 140 milyonu geçti. Büyük gövdeli uçak sayısı 482'ye çıktı. Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biri bu havalimanı projesidir. Yapım kararı dahil bugüne gelinceye kadar her türlü desteği Cumhurbaşkanımız verdi. Hizmete girmesiyle 100 binin üzerinde istihdam sağlanacak. 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı tamamlandığında transfer merkezi olacak. yeni havalimanının yapımı hızla devam ederken önemli karayolu projeleri de eş zamanlı devam ediyor. Havalimanından geçecek Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2016 yılı Mayıs ayında hizmete açılacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu:
Son 20 yıla baktığımızda bazı şehirlerin göreceli olarak önem kazandığını, bazılarının düşüşe geçtiğini görürüz. Arap Baharı sonrası büyük yıkımlar yaşandı. İstanbul'un ise önem kazandığını açıkça görebiliriz. Bir şehrin ekonomik gücünü görmek isterseniz havalimanı o şehrin canlıysa, bir uçak indiği gibi diğeri kalkıyorsa yükselen ekonominin kentini görmüş oluyoruz.
'İSTANBUL YILDIZ ŞEHİRDİR'
Bugün burada finansman imza töreninde bir kez daha ispat ediyoruz ki ileriye dönük perspektifler çizildiğinde İstanbul yıldız şehirdir ve çekim alanıdır. İstanbul yükseldikçe Türkiye yükselir, çevredeki ülkeler de istikrar ülkesi haline gelir. İstanbul gittikçe artan tempoyla geleceğe doğru yürüyor. Bu sadece İstanbul'un yükselmesi değil Türk hava yolu ulaşımının geldiği noktadır da.
'280 NOKTAYA ULAŞTIK'
THY vardı önceden. Bugün 6 tarifeli havayolu şirketimiz var. 26 faal havalimanımız 55'e çıktı. Büyük gövdeli uçak sayımız 462'ye çıktı. Bugün 6 havayolu şirketi 110 ülke 280 noktaya ulaştık.
3 Mayıs 2013'te Türkiye ekonomide IMF'ye son dilim borcunu öderken, en büyük yatırım için yeni havalimanı için harekete geçmişti. Bu eser tamamlandığında 6 adet pist, paralel taksi yolları hizmet verecek. 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşılması öngörülüyor. Bu projede toplam 32,3 milyar euro özel sektör desteği sağlandı. İlk etap açılışını 2018'in ilk çeyreğinde gerçekleştirmeyi umuyoruz. Çevre bağlantıları itibariyle yeni havalimanı yeni bir dönemi başlatacak. Yavuz köprüsünün açılmasıyla havalimanının Avrasya bağlantısı sağlanmış olacak.
'YARIM KALMAYACAK'
Türkiye yükselmeye devam edecek. İstanbul bu yükselişin merkez şehri olacak. Birkaç yıl içinde Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı artan kapasiteyi karşılayamayacaktı. Sözkonusu finansman özkaynak olarak temin ediliyor. Hazineye hiçbir yük gelmeden dünyanın en büyük projesi gerçekleşmiş olacak. Başlayan projeler kararlılıkla devam edecek, yarım kalmayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan:
Bugün ülkemizin geleceği açısından tarihi anlardan birine şahitlik etmek için bir aradayız. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçecek bu projenin temeli 7 haziran 2014'te atılmıştı. Bugün 3.5 milyar euro, 1.1 milyar eurosu özel bankalardan sağlanacak kredi finansmanının imza törenini gerçekleştiriyoruz. Projenin hayata geçirilmesinde sorumluluk üstlenenlere şükranlarımı sunuyorum. Bu projenin tüm etaplarıyla tamamlanmasıyla İstanbul artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşecek.
AÇILIŞINI DA GERÇEKLEŞTİRECEĞİMİZE İNANIYORUM
İstanbul bugünle mukayese edilemeyecek kadar geri plandaydı yıllar önce. Sabiha Gökçen artık ihtiyaca cevap veremez hale gelmişti. Yeni pist yapımı için adımlar atıldı. İstanbul ihtiyaca cevap veremez hale geldi. Bütün bunlarla beraber uçak sayımız da yeterli değildi; THY çalışırken bu sayı 2 oldu 3 oldu böyle devam etti. Tüm bunlar nereden nereye gelindiğini gösteriyor. Nasıl bugün imza töreniyle kritik eşiği aştıysak, havalimanı açılışını da gerçekleştireceğimize inanıyorum.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK PROJESİ
Toplamda 32 milyar 399 milyar euroya ulaşan rakamla Türkiye'nin en büyük projesidir. Bu projenin yatırım bedeli geçtiğimiz on yılın 10 katı büyüklüğünde. Devletin kasasından tek kuruş çıkmadan hayata geçirilecek bu proje toplam 4 etaptan oluşuyor. İstanbul'un ilk etabı 2018 ilk çeyrekte hizmete girecek. İlk etap çalışmalarının başlamasıyla 80 bin kişiye ek istihdam sağlanacak. Hizmete girmesiyle bu sayı 120 bine çıkacak. İlk etap hizmete girince şu an hiçbir yerde olmayan havalimanına aynı anda iki uçak iniş yapabilecek. AirBus A-380 gibi büyük gövdeli uçaklar da iniş yapabilecek.
İKİ HAVALİMANININ KAPASİTESİ 80 MİLYON YOLCU
Sabiha Gökçen ve Atatürk ile beraber 80 milyon yolcu kapasitemiz var. Başlıbaşına bu rakamlar zaten yeni havalimanına olan ihtiyacı ortaya koyuyor. Projeyi hazmedemeyenlerin aksine bu havalimanı çevre jhassassiyeti açısından örnek olacak. Kendi enerjisini üretecek şekilde tasarlandı. Yolcu kapasitesi bakımından dünyanın sayılı havalimanlarından biri olacak.Şehirler arası otobüslerle gidenler artık düşen fiyatlarla uçakla seyahat edebilir hale geldi. 26 havalimanından 55'e çıktı. Öyle illerimiz vardı ki, örneğin Şırnak'a Urfa'ya Hakkari'ye Ağrı'ya havaliamanı mı olur muş dediler ama gördüler. Dünyada iki emsali olan Ordu-Giresin havalimanını da hayata geçirdik. Denizin üzerine inşa edilen bir havalimanı. 2023'ê kadar 60'a çıkaracağız ülkemizdeki havalimanı sayısını.
HAVALİMANI DAHA YAKIN HALE GELİYOR
Türkiye hamdolsun küresel ölçekte projeler yapan bir ülke konumuna geldi. Ekonomi-politik olayı işte burada derlenmek durumundayız. Sadece kara yollarında değil sadeceh ızlı trende değil şu an Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 4 gidiş 4 geliş ortada da hızlı tren ve buunla Asya Avrupa'ya bağlanıyor ve üçüncü havalimanı çok daha yakın hale geliyor.
BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETTİĞİNİ GÖRÜYORUZ
Dün herşeyiyle dışa bağımlı olan Türkiye bugün üreten ihraç eden bir ülke oldu. Ulaştığımız her hedef yeni bir başlangıç. Türiye'nin bu atılımının güçlenmesiyle berabe artan özgüvenin birilerini rahatsız ettiğini görüyoruz. Bahane olarak kullanılan sebeplerde asıl mesajları da gayet iyi biliyoruz.
Türkiye'nin 90 yıllık tarihi bu mücadelenin tarihidir. Bu ülkenin potansiyeline inanan işadamları hayal perest ilan edilip karalama kampanyalarının hedefi olmuştur.
BİR ÇOK PARLAK BEYİN YURTDIŞINA KAÇTI
Ülkemizde barınamayan barındırılmayan birçok parlak beyin yurtdışına kaçmış, projelerini o ülkelerde gerçekleştirmenin yollarını aramıştır. Geçen hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız milli araba projemizin ilk prototiplerini kamuoyuyla paylaştı. Bunun üzerine birileri hemen gazetelerinde 'Milli değil, devşirme', 'Yerli değil, çakma' diye manşet atarak projeyi ilk aşamasında sabote etmeye, itibarsızlaştırmaya çalıştı. Oysa bu çalışma dünyada nasıl yapılıyorsa ülkemizde de o şekilde yapılıyor. Aynı şekilde havalimanı için de bir başka ülke yapınca tarihi yatırım diye alkışlayanlar konu Türkiye olunca hemen çevre ve doğa hassasiyetlerini hatırlıyor.
KONU TÜRKİYE OLUNCA
Yeni değil devşirme diye yerli otomobilimizi itibarsızlaştırmaya çalışanlar oldu. Oysa bu dünyada nasıl yapılıyorsa burada da öyle yapılıyor. Konu Türkiye olunca herkes çevre hassasiyetini hatırlıyor.
Biz şimdiye kadar eserlerimizle konuştuk, mega projelerle konuştuk, buna da devam edeceğiz. Laf değil icraat üretmeye devam edeceğiz. Başta vatandaşlarımız olmak üzere herkes bilsin; 1990'ların 1980'lerin ülkesinde değiliz, gerilim dönemleri içine kapanık dönemler geride kaldı.
ASLAN PAYINI KAMU BANKALARI ÜSTLENDİ
İhalesi Mayıs 2013’te gerçekleşen Türkiye’nin en büyük altyapı projesi 3. Havalimanı’nın ilk etabı için gerekli olan kredi miktarı 4.5 milyar Euro. Kredi anlaşmasında 3’ü kamu ve 3’ü de özel olmak üzere toplam 6 Türk bankası yer aldı.
1 milyar 480 milyon Euro ile aslan payını Ziraat Bankası’nın üstlendiği kredi paketine Halkbank ve Vakıfbank 960’ar milyon Euro, Denizbank 500 milyon Euro, Garanti ve Finansbank da 300’er milyon Euro ile katıldı.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol