2024'ün ilk açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı

2024'ün ilk açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı
Güncelleme:

Türkiye'de yüksek enflasyon, gelir adaletsizliği, hayat pahalılığı her geçen gün etkisini daha da artıyor. "Müjde" denilerek açıklanan maaş zamları da her gün A'dan Z'ye yağmur gibi yağan zamlarla silinip giderken 2024 Ocak ayına ilişkin 'açlık ve yoksulluk sınırı' verilerini açıkladı.

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) 2024 Ocak ayına ilişkin 'açlık ve yoksulluk sınırı' verilerini açıkladı.

Buna göre ocak ayı itibarıyla, dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamasını kapsayan açlık sınırı 15 bin 33 TL’ye; eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise 51 bin 998 TL’ye ulaştı.

BİSAM’dan yapılan yazılı açıklamada, ocak ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyetinin ise 501 TL’ye çıktığı bildirildi.

 Aylık gıda harcaması

Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı ise 4 bin 127 TL oldu.

Bu değer yetişkin bir kadın için 3 bin 979, 15-18 yaş bir genç için 4 bin 200, 4-6 yaş arası bir çocuk için ise 2 bin 727 TL olarak hesaplandı.

Türkiye'de yüksek enflasyon, gelir adaletsizliği, hayat pahalılığı her geçen gün etkisini daha da artıyor.

4 Kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması açlık sınırı olarak belirlenmektedir. Bu verinin Hanehalkı tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen veri ise bize yoksulluk sınırını vermektedir. Tüketim Harcama Kalıbı dikkate alınırken, tüm içecekler, tütün ve gıda harcamaları bir kalem olarak belirlenmiştir.

Yoksulluk sınırı hesaplanırken, TÜİK Hanehalkı Bütçe Anketi Tüketim Harcaması Araştırması 2016 yılı sonuçlarının, 3. yüzde 20’lik dilimin tüketim harcamaları dikkate alınmıştır. Söz konusu tüketim grubu Türkiye’de nüfusun yüzde 40 ila yüzde 60’ı arasındaki kesimidir. Yetişkin erkek ve kadınlar için 18-50 yaş grubu, 10-18 yaş grubu için erkek çocuk dikkate alınmıştır.

Türkiye'de yüksek enflasyon, gelir adaletsizliği, hayat pahalılığı her geçen gün etkisini daha da artıyor.