Yerinden edilen 80 milyon insanın geçim savaşı

Yerinden edilen 80 milyon insanın geçim savaşı
Güncelleme:

Yapılan yeni bir araştırma 2019'un sonundan beri dünya üzerinde en az 80 milyon insanın yerinden edildiğini ve bunlardan büyük bir çoğunluğunun gelir ve statü kaybına uğradığını gözler önüne serdi.

Dünyanın yüzde 1'i çatışmalar nedeniyle yerinden oldu.

Savaşlar, çatışmalar ve toplu eziyet dünya üzerinde insanları mülteci olmaya iten en yaygın nedenlerden.

Norveç Mülteci Konseyi tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmanın sonuçları paylaşıldı.

Birleşmiş Milletlere göre 2019'un sonundan beri 79.5 milyon insan savaş, çatışma ve eziyet gibi nedenlerle yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kaldı.

Başka bir ifadeyle 12 aydan kısa bir sürede dünya nüfusunun yüzde 1'i yer değiştirdi. Bazıları ülke içerisinde farklı yerlere giderken, bazıları ise ülkelerini terketti.

Afganistan, Kolombiya, Irak, Libya ve Venezuela'nın da aralarında bulunduğu bin 431 mülteciyle yapılan araştırmayanın sonuçlarına göre mülteci durumuna düşen insanların yüzde 77'si gelir ve statü kaybına uğradı.

Mülteci Konseyi'ne konuşanların yüzde 70'i günlük yemek miktarını azalmak zorunda kaldıklarını söyledi. Yüzde 73'ü ise çocuklarını okula gönderemeyeceklerini ifade etti.

Afganistan'ın başkenti Kabil'e göçen 60 yaşındaki Shayista Gül, "Yemeğin fiyatı ikiye katlandı. Çocuklarımıza yedirebilmek için yemek artıklarını topluyoruz. Eğer coronavirüs bizi öldürmezse, açlık kesinlikle öldürecek" dedi.

Etiketler savaş geçim açlık