WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange serbest bırakıldı
Güncelleme:

Britanya’da tutuklu bulunan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange dün sabah serbest bırakıldı.

ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren binlerce gizli belgeyi yayımladığı gerekçesiyle İngiltere'de tutuklu bulunan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange'ın hapishaneden serbest bırakılarak uçakla İngiltere'den ayrıldığı açıklandı.

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange 2010 ve 2011’de eski ordu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sağlanan gizli askeri kayıtları yayınladığı için Amerika Birleşik Devletleri makamları tarafından takibe alınmıştı. İhlaldeki rolü nedeniyle 2019’da hazırlanan bir iddianamede 18 suçlamayla karşı karşıya kalan Assange’ın 175 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

ABD’nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç’e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012’de Ekvador’un Britanya’nın başkenti Londra’daki büyükelçiliğine sığınmıştı.

Büyükelçilikten 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve ‘kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten’ tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz aylarda Assange’ın Avustralya’ya iade edilmesine imkan tanıyan olası bir anlaşmayı ima etmişti.

CNN‘in federal mahkeme belgelerinden aktardığına göre Assange, Adalet Bakanlığı’yla ABD’de hapis cezasından kurtulmasını sağlayacak bir anlaşma yaptı. Assange, ABD hükümetinin en önemli materyallerinin ve belgelerinin gizliliğini ihlal ettiği suçunu kabul etti.

Assange’ın ABD’ye iadesi için mücadele eden savcılar anlaşmaya uygun olarak Assange’ın Londra’daki yüksek güvenlikli bir hapishanede geçirdiği süreye eşit 62 aylık bir ceza isteyecek. İtiraf anlaşması bu süreyi de hesaba katarak Assange’ın ülkesi Avustralya’ya dönmesine izin verecek.

WikiLeaks’in açıklamasına göreyse savunma anlaşmasının bir federal yargıç tarafından onaylanması gerekiyor. WikiLeaks’in açıklaması şöyle:

“Julian Assange özgür. Orada 1901 gün geçirdikten sonra 24 Haziran sabahı Belmarsh Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden ayrıldı. Londra’daki Yüksek Mahkeme tarafından kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi. Assange öğleden sonra Stansted havaalanında bir uçağa binerek Britanya’dan ayrıldı.”

Kuzey Mariana Adaları’ndaki bir federal yargıç, çarşamba sabahı için bir savunma duruşması belirledi. Mahkemeden yargılamanın aynı gün yapılmasını talep eden savcılar Assange’ın suçunu itiraf etmek için ABD’ye gelmemekte direndiğini iddia ediyordu.

Davanın görüleceği Kuzey Mariana Adaları, Assange’ın vatandaşı olduğu Avustralya’ya yakın olması sebebiyle tercih edildi. Savcılar hakime ‘sanığın suçlamayı kabul edeceğini ve bu suçtan dolayı mahkeme tarafından cezalandırılacağını tahmin ettiklerini’ söylediler.

Konuyla ilgili yetki sahibi kişilerin CNN’e verdiği bilgiye göre FBI ve Adalet Bakanlığı yetkilileri Assange’ın suçunu kabul etmediği bir anlaşmayı başından reddettiler.

Geçen ay Britanya mahkemesi Assange’ın ABD’ye iadesine karşı son itirazını temyize götürme hakkı olduğuna karar vermişti.

Britanya’da tutuklu bulunan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange dün sabah serbest bırakıldı.

İngiltere'den ayrıldı

Bugün erken saatlerde Julian Assange'ın uçağa binerken çekilen görüntülerini de paylaşan Wikileaks, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, "Julian Assange özgür. 24 Haziran sabahı, 1901 gününü geçirdiği Belmarsh yüksek güvenlikli hapishanesinden ayrıldı. Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından hakkında kefaletle tahliye kararı verildi ve öğlen saatlerinde, uçağa binip Birleşik Krallık'tan ayrıldığı Stansted havalimanında serbest bırakıldı" ifadelerini kullandı.