Türkiye'nin kırmızı çizgisi: Fırat'ın batısı

Türkiye'nin kırmızı çizgisi: Fırat'ın batısı
Güncelleme:

PYD'nin Cerablus'ta harekete geçmesi durumu ''kırmızı çizgi'' sayılacak ve asker yeni emir beklemeyecek.

Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin Kobani ve Cizire arasındaki Tel Abyad’ı alarak sınırın önemli bir bölümünde hakimiyet kurması, yine PYD kontrolündeki Afrin ile Kobani arasındaki, rejim muhaliflerinin etkin olduğu Cerablus bölgesine IŞİD’in saldırması nedeniyle alarm durumuna geçen Türkiye, gelişmeleri dikkatle izlemeye başladı. Suriye sınırındaki gelişmelerin masaya yatırıldığı Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) bütün ihtimaller ayrı ayrı değerlendirilirken, MİT,Genelkurmay, Dışişleri Bakanlığı elindeki bilgileri ve atılabilecek adımlara yönelik planlamaları kurul üyeleriyle paylaştı. Güvenlik zirveleri ve MGK’da Türkiye’nin kırmızı çizgileri de netleştirildi. Buna göre, Türkiye, PYD’nin haritada Fırat Nehri’nin batısında kalan Cerablus bölgesine yönelik askeri bir harekatta bulunmasını,  kuzeyine doğru rejim güçlerinin operasyon yaparak büyük bir göç dalgasına neden olmasını “kırmızı çizgi ihlali” sayacak. TSK ise bu durumda, ikinci bir direktife gerek kalmaksızın, belirlenen planları uygulayacak. MGK’da, konunun bütün taraflarının Türkiye’nin verdiği mesajları net olarak algıladığı yorumlarının yapıldığı kulislere yansıdı. Suriye rejimi, PYD ve IŞİD’in, Türkiye’den gelen mesajları algıladığına dönük hareket tarzları geliştirdiğinin gözlendiği tespitinde bulunuldu.


Kürt hattı hesabı
PYD’nin Kobani ve Cizire kantonları arasında yer alan Tel Abyad’tan IŞİD’i çıkartması, Tel Abyad’ı beklenenin aksine yoğun çatışmalara girmeden terk eden IŞİD’in, Kobani ile Afrin arasında yer alan ve Türkiye sınırında PYD’nin kontrolünde bulunmayan tek nokta olan Cerablus bölgesine yönelik saldırılara başlaması üzerine Ankara alarma geçmişti.
IŞİD’in bu bölgedeki muhaliflere karşı zafer kazanması durumunda iki sınır kapısının kontrolünün IŞİD’e geçeceğini not eden Ankara, PYD’nin de ilerleyen dönemde bu bölgeden IŞİD’i çıkartması durumunda, Suriye’nin bütün Türkiye sınırına hakim olacağını, Suriye’de bir Kürt hattı kurulacağını da hesapladı. Ankara, bunun üzerine, terör örgütü olarak nitelediği PYD ve IŞİD’in Cerablus bölgesine hakim olması olasılığına karşı planlamalara başlamıştı. Sınırın Türkiye tarafından bölgenin kontrol altına alınmasından, sınırın Suriye tarafında güvenlik kuşağı oluşturulmasına kadar uzanan planlamalar geçen hafta yapılan güvenlik toplantılarında ve önceki gün gerçekleştirilen MGK’da masaya yatırıldı.

İki kırmızı çizgi
Alınan bilgiye göre, toplantılar sonucunda Türkiye, kırmızı çizgilerini netleştirdi ve konunun muhataplarına net mesajları medya ve uluslararası kamuoyu aracılığıyla verdiği noktasında tespitte bulundu.  
Buna göre, PYD’nin, Fırat’ın batısında kalan Cerablus bölgesinde hakimiyet kurmaya yönelik bir hareketinin saptanması durumunda, “kırmızı çizgi ihlali” sayılacak. MGK’da PYD’nin mutlak amacının bu olduğu yönünde hükümet ve asker arasında görüş birliğinin bulunduğu bildirildi.
Rejim güçleriyle muhaliflerin çatıştığı İdlib’in kuzeyine doğru bir askeri operasyon yapılması ve yüz binleri bulan bir göç dalgasının tetiklenmesi de, “kırmızı çizgi ihlali” olarak nitelendirilecek.

Emir beklenmeyecek
Hükümet ile asker arasında, Cerablus bölgesiyle ilgili olarak, “yazılı direktif” konusunda görüş ayrılığı yaşandığı, askerin harekete geçmek için direktif istediği, hükümetin ise önce “zaten verilmiş direktif var” yanıtını verip daha sonra yeni bir yazılı direktif hazırladığı iddiaları kamuoyuna yansımıştı. Alınan bilgiye göre, kırmızı çizgilerin ihlali durumunda TSK, herhangi yeni bir direktif beklemeksizin belirlenen yol haritası doğrultusunda harekete geçecek.

Mesaj alındı
MGK’da, Türkiye’nin son bir haftadır verdiği net mesajların muhataplar tarafından algılandığı tespitinin yapıldığı da öğrenildi. PYD’nin Cerablus’a yönelik bir hazırlığının gözlenmediği, IŞİD’in sınır hattına yönelik hareketlerinin farklılaştığı, Esad güçlerinin de İdlib’in kuzeyinden Lazkiye’ye doğru çekilerek, burayı kontrol altına aldığı yorumları yapıldı. Bu durum, Türkiye’nin gerekirse Suriye’ye girilmesi dahil alacağı önlemlere yönelik verdiği mesajların algılandığı yorumlarına yol açtı.