Türkiye'den sert tepki: Kabul etmiyoruz

Türkiye'den sert tepki: Kabul etmiyoruz
Güncelleme:

AB Bakanı Bozkır, AP'de kabul edilen Türkiye raporunu iade edeceğiz dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda oy çokluğuyla kabul edilen 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu kabul etmediklerini ve iade edeceklerini söyledi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda oy çokluğuyla kabul edilen 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu kabul etmediklerini ve bunu iade edeceklerini söyledi.
 
RAPORDA NELER VARDI?
 
NTV'den Kayhan Karaca'nın haberine göre İki hafta önce, değişiklik önergeleri ve Türkiye'deki seçimler nedeniyle ertelenen oylama sonunda rapor, 653 üyeden 452'sinin oyuyla kabul gördü.
 
Parlamentodaki Sosyal Demokratlar, Liberaller ve Yeşiller tarafından oylama öncesi sunulan ve oy çoğunluğuyla kabul edilen bir önergede, 7 Haziran seçim sonuçlarından duyulan memnuniyet dile getirildi. Seçim sonuçlarının "Türk demokrasisinin ve Türk vatandaşlarının demokratik ruhunun direncini" gösterdiği not edildi. Türkiye'deki siyasi partilere "Türkiye'nin demokratikleşme ve AB reformları hakkındaki diyalog sürecini yeniden başlatmak amacıyla" istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet kurma yolunda çalışma çağrısında bulunuldu. 
 
YENİ FASIL AÇIKLAMASI YOK 
 
Kararda, Türkiye ile yürütülen müzakerelerde yargı ve temel haklarla ilgili 23 ve adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili 24'üncü fasılların açılması için net bir çağrı yapılmadı. Bunun yerine bu başlıkların açılış kriterlerinin yerine getirilmesinin önemine vurguda bulunuldu. 
 
Türkiye'nin Rusya ile enerji alanındaki işbirliğinin "kaygı verici" olarak tanımlandığı kararda, AB'nin enerji alanında Türkiye ile müzakerelere hız vermesi gerektiği not edildi. 
 
Türkiye ile vize diyaloğuna da değinilen kararda, Hıristiyan Demokratların sunduğu bir önergeyle "bu alanda ilerlemenin, geri kabul anlaşması hükümlerinin Ankara tarafından tam olarak yerine getirilmesine bağlı olduğuna" dair bir ibare eklendi.
 
AB'ye 2014-2019 döneminde yeni üye ülke alınmayacağının hatırlatıldığı kararda, Avrupa Parlamentosu'nun 15 Nisan 2015 tarihli "Ermeni soykırımı" kararına atıfta bulunuldu. 
 
PKK ÖNERGESİNE RET 
 
PKK'nın AB'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması talebi içeren bir önerge ise oy çoğunluğuyla reddedildi. 
 
Hollandalı sosyal demokrat parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan raporda Ankara'ya demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti konularında yeterli ilerleme kaydedilmediği mesajı verildi. 
 
'SANTRALİ DURDUR, KIBRIS'TAN ASKER ÇEK'
 
Medya özgürlüğüne geniş yer verilen raporda, Akkuyu Nükleer Santral projesinin durdurulması, IŞİD'le mücadelede daha aktif rol oynanması, Kıbrıs'tan asker çekilmesi ve kapalı Maraş bölgesinin BM'ye devredilmesi de isteniyor.