Suudi Arabistan'da sürpriz isim

Suudi Arabistan'da sürpriz isim
Güncelleme:

Suudi Arabistan'a karşılanan Türk heyetinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın olması dikkat çekti.

Suudi Arabistan'da Kral tarafından ağırlanan Türk heyetinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da bulunması dikkat çekti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğindeki heyet temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’a gitti. Heyette Genelkurmay Başkanı’nın da bulunması akıllara “Teröre karşı İslam İttifakı”nı getirdi. Kuruluşu, geçtiğimiz yıl aralık ayında Suudi Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman tarafından duyurulan ve 34 ülkenin yer aldığı’ittifak’ dünya kamuoyunda ‘sünni birliği’ olarak yorumlanmıştı.

Ziyarette Genelkurmay Başkanı Akar’ın da bulunması dikkat çekti.

Suudi Arabistan’in baskenti Riyad’da resmi temaslarda bulunan Basbakan Ahmet Davutoglu Suudi Arabistan Krali Salman bin Abdulaziz al Suud ile görüştü. Görüşmeye helette bulunan bakanların yanı sıra Genelkurmaybaşkanı Hulusi Akar da katıldı.

“OLAĞANÜSTÜ GÖRMEMEK LAZIM”

Başbakan Davutoğlu, “Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Riyad heyetinde yer alması”na ilişkin bir soruya “Bu doğal kabul edilmesi gereken bir husus. Böyle şeylere Genelkurmay Başkanımız katılmıyor. Cumhurbaşkanımızın son ziyaretinde, Suudi arabistan ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi mekanizması kurulmasına karar verildi. Yoğun bir savunma sanayi işbirliği var… O nedenle Genelkurmay Başkanımızın olmasını istedim. Daha önce bu kararı aldık. Kasım ayı gibiydi. Bundan sonra da Genelkurmay Başkanımız bu tür toplantılara katılacak. Bunu olağanüstü bir gelişme olarak görmemek lazım” yanıtı verdi.

hulusi-akar-671.jpg

Ancak Akar’ın ziyarette yer alması farkıl soruları da gündeme getirdi. Davutoğlu’nun “Yoğun bir savunma sanayi işbirliği var… O nedenle Genelkurmay Başkanımızın olmasını istedim” sözleri akıllara geçtiğimiz yıl Aralık ayında ‘kuruluşu’ ilan edilen “Teröre karşı İslam İttifakı”nı getirdi.

SÜNNİ İTTİFAKI MI?

Suudi Arabistan öncülüğünde, Türkiye’nin de aralarında olduğu 34 ülkenin katılımıyla oluşturulan ‘Teröre karşı İslam İttifakı’ amacı, “tüm terörist gruplarla mücadele” olarak belirlenmişti. Koalisyonun kuruluş deklarasyonunda, “terörle mücadelede askeri operasyonların koordine edileceği ve destekleneceği” gibi genel bir ifade yer almıştı. Nüfusları ağırlıklı olarak Sünni olan devletlerin katılımıyla oluşturulan koalisyona ABD’nin destek verdiği açıklanmıştı. Koalisyonun tam olarak ne yapacağı ve Türkiye’nin nasıl bir katkı sunacağına dair ise aradan geçen 2 ayı aşkın süre zarfında henüz ayrıntılı bir açıklama gelmemişti.