Sonunda bu da oldu ! Avrupa'dan Türkiye'ye çağrı

Sonunda bu da oldu ! Avrupa'dan Türkiye'ye çağrı
Güncelleme:

Beklenen oldu.. Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye: "Soykırımı tanıyın"

Son dönemde Türkiye’yle ilişkilerinde işbirliğinden çok gerginliklerin ön planda olduğu Avrupa Parlamentosu (AP), “Ermeni soykırımının 100’üncü yılı” başlıklı bir kararı bugün yapılacak genel kurul oturumunun ardından kabul edecek. Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre Türkiye’ye 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıma çağrısı yapacak olan AP, henüz tanıma kararı almayan Avrupa Birliği ülkelerini de bu yönde adım atmaya teşvik edecek. Metnin içeriği Ermenistan ile Ermeni diyasporasının başından bu yana izlediği tezlere destek veren ve Ankara’yı oldukça rahatsız edecek unsurlar içeriyor.

MÜZAKERE İLE İLİŞKİ KURULMADI

AP’nin yaklaşımında olumlu olarak değerlendirilebilecek tek unsuru ise Türkiye’nin AB ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinin tanıma konusuyla ilişkilendirilmemesi oluşturuyor. Bu unsurun metne eklenmesi halinde Ankara-Brüksel hattında giderilmesi çok zor hasar oluşmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Bugün yapılacak oturumda “soykırım” vurgusu yapmaktan özenle kaçınan AB Komisyonu ve AB Konseyi tarafından yapılacak açıklamalar kritik önemde olacak. İşte AP’deki tüm siyasi grupların ortak kararı olan 8 maddelik belgede öne çıkan vurgular:

TASLAKTAKİ 8 MADDE

1-Osmanlı İmparatorluğu’nda 1.5 milyon masum Ermeni’nin hayatını kaybettiği vurgulanarak yaşanan olayların ‘soykırım’ olduğunun altı çiziliyor. İnsanlığa karşı tüm suçlar ve soykırımlar kınanırken bunların inkârına yönelik her teşebbüs esefle karşılanıyor.

2-Türkiye, 100. yıl anmalarını fırsat olarak değerlendirerek arşivlerini açmaya, geçmişiyle yüzleşmeye ve “Ermeni soykırımını” tanımaya yönelik çabalarını sürdürmeye böylelikle Türk ve Ermeni halkları arasında gerçek uzlaşma yolunu açmaya teşvik ediliyor.

3-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taziye içeren ve Osmanlı Ermenilerine yönelik zulümleri tanıyan açıklamaları doğru yönde atılmış bir adım olarak değerlendiriliyor.

4-Türkiye ve Ermenistan, Avrupa ulusları arasındaki başarılı uzlaşma örneklerini kullanmaya ve halklar arası işbirliğini odağa yerleştiren bir gündem izlemeye davet ediliyor. Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan protokollerin ön koşulsuz şekilde onaylanıp uygulanması ısrarla tavsiye ediliyor.

5-Türkiye’nin kültürel mirasın korunmasına ilişkin yasal yükümlülüklerine saygı göstermesi talep ediliyor. Geçen yüzyılda yıkılan ya da harabeye dönen kültürel mirasın envanterinin çıkarılması isteniyor.

6-Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik sivil toplum inisiyatiflerine destek veriliyor.

7-Soykırımların ve insanlığa karşı suçların zamanında önlenmesinin ve etkili şekilde cezalandırılmasının uluslararası toplumun ve AB’nin ana önceliklerinden olması gerektiği belirtiliyor.

8-Soykırımlar İçin Uluslararası Avrupa Anma Günü oluşturulması öneriliyor.