Rusya'dan Türkiye'ye kurulacak doğalgaz merkezi için yeni açıklama

Rusya'dan Türkiye'ye kurulacak doğalgaz merkezi için yeni açıklama
Güncelleme:

Rusya, Türkiye'de kurulması planlanan doğalgaz merkeziyle ilgili, ''Gazprom yetkilileri Türkiye'de doğalgaz dağıtım merkezinin kurulması için Türk yetkililer ile görüşüyor. Türkiye'deki bu merkez fiyat mekanizması için gerekli araçları sağlayabilir.'' açıklamasında bulundu.

Rus doğalgazının Türkiye'de kurulacak merkez üzerinden dağıtılması için temaslar devam ederken, Rusya'dan flaş bir açıklama geldi.

Yapılan Son Dakika açıklamasında, "Gazprom yetkilileri Türkiye'de doğalgaz dağıtım merkezinin kurulması için Türk yetkililer ile görüşüyor. Türkiye'deki bu merkez fiyat mekanizması için gerekli araçları sağlayabilir." ifadeleri yer aldı.

TARİH VERDİ: KARAR 2023 YILINDA ALINACAK

Rusya Başbakanı Yardımcısı Alexander Novak, Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada merkezin kurulmasına yönelik kararın 2023 yılında alınmasının beklendiğini vurguladı.

Novak,Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarında meydana gelen hasara ilişkin devam eden soruşturmanın sonuçlarını tartışmak için henüz çok erken olduğunu vurguladı.

PUTİN: FİYATI TÜRKİYE'DEKİ MERKEZ BELİRLEYECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’de kurulması planlanan merkezle ilgili yaptığı son açıklamada dağıtım merkezinin bir-iki ay içinde elektronik ortamda isteyen müşterilere fiyat vermeye başlayabileceğini belirtmiş ve şunları söylemişti;

“Dünyanın enerjiye ihtiyacı var ve ileride de olacak. Rusya, doğalgazını perspektifli pazarlara satmaya devam edecek. Bu anlamda komşumuz Türkiye doğalgazda önemli bir müşterimiz ve birkaç yıl içinde Türkiye’de Avrupa için gaz dağıtım merkezi kurmayı planladığımızı biliyorsunuz. Proje tam güç devreye girmeden bile Türk tarafıyla birlikte çalışarak bir-iki ay içerisinde İstanbul dağıtım noktasında elektronik gaz satış işlemlerini başlatabiliriz. Avrupa’dan alıcılara gaz fiyatını, İstanbul’daki ortak elektronik platform belirleyecek”

ERDOĞAN: ADIMLARIMIZI ATIYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Amacımız ülkemizi en kısa sürede Doğalgaz referans fiyatının oluştuğu küresel bir merkez haline getirmek. Değerli dostum Sayın Putin’le önemli görüşmelerimiz oldu. Adımlarımızı atıyoruz” açıklamasında bulunmuştu.