Rusya’da 7,2 büyüklüğünde deprem; yanardağ patladı, tsunami alarmı verildi

Rusya’da 7,2 büyüklüğünde deprem; yanardağ patladı, tsunami alarmı verildi
Güncelleme:

Rusya’nın doğusundaki Kamçatka bölgesi açıklarında 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından patlayan yanardağ, havaya kilometrelerce yüksekliğinde bir kül sütunu püskürttü. Öte yandan tsunami uyarısı da yapıldı.

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) Rusya'nın Kamçatka bölgesinin doğu kıyısı açıklarında 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.

Depremin yerin 51 kilometre derinliğinde gerçekleştiği belirtildi.

Kamçatka'da 4 Kasım 1952'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem, 1900'den bu yana kaydedilen en büyük depremler arasında yer alıyor. Can kaybına yol açmayan deprem sonucu oluşan 9 metre yüksekliğindeki dalgalar, Hawaii'ye kadar ulaşmıştı.

Kamçatka Yarımadası’nda yaklaşık 30 aktif yanardağ bulunuyor. Bölge, dünyanın en yoğun jeotermal faaliyet alanlarından biri olarak biliniyor.

Rusya'daki depremin ardından yanardağ patladı

Shiveluch Yanardağı, Rusya'nın doğu bölgesi Kamçatka'da yer alan yaklaşık 180 bin nüfuslu bir kıyı kenti olan Petropavlovsk-Kamchatsky'den yaklaşık 450 km uzaklıkta bulunuyor.

TASS'ın yerel saatle Pazar sabahı bildirdiği habere göre, “[Yanardağın püskürttüğü] kül sütunu, deniz seviyesinden 8 kilometre kadar yükseliyor ve yanardağ lav fışkırtmaya devam ediyor..."

TASS'a göre, deprem "büyük bir hasara yol açmadı", ancak binalar ve özellikle sosyal tesisler, potansiyel hasar açısından inceleniyor. Yerel kurumlar tarafından herhangi bir can kaybı ve yaralı rapor edilmezken, çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.