Rusya, Erdoğan'ın teklifini reddetti: İmkansız

Rusya, Erdoğan'ın teklifini reddetti: İmkansız
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna konusunda arabuluculuk yapmayı teklifi ettiği Rusya'dan olumsuz yanıt geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi kapsamında dün Kazakistan’ın başkenti Astana'da görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna konusunda arabuluculuk yapmayı teklif ettiği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Putin'e, Rusya ve Ukrayna arasında iki tarafın da kabul edeceği bir barışın mümkün olduğunu söyleyerek arabuluculuk yapabileceklerini bildirdi.

Bu açıklamayla ilgili Kremlin'den net bir yanıt geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Erdoğan'ın arabuluculuk yapıp yapmayacağıyla ilgili basından gelen soruya, "Hayır, bu imkansız" yanıtını verdi. 

Rus Tass haber ajansı, Kremlin'in itirazının gerekçeleriyle ilgili ayrıntı vermedi. 

Türkiye, Şubat 2022'de başlayan savaş sonrasında Rusya ve Ukrayna arasında bir yıl kadar yürürlükte kalan tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasında arabuluculuk görevi üstlenmişti.

İki ülke arasında Türkiye'de barış görüşmeleri de düzenlenmiş, ancak girişimler sonuçsuz kalmıştı.

Erdoğan, Putin'i Türkiye'ye davet etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. 

Turizm konusunda ise yaklaşık 7 milyon turistin Türkiye'ye gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Rus turistlerin Türkiye'de ağırlanması önem arz ediyor. Bu konudaki samimiyetimiz aynı kararlılıkla devam ediyor. Bunu aynı şekilde devam ettireceğiz. Yeter ki Rus turistler Türkiye'den memnun kalsınlar. Destinasyon olarak iyiyiz, güçlüyüz. Bunu aynı şekilde devam ettireceğiz. Rusya-Türkiye arasındaki bu sıcak ilişkinin ötesinde sizleri de en kısa zamanda ülkemde ağırlamak istiyorum" şeklinde konuştu. Putin de mutlaka Türkiye’ye geleceğini ifade ederek Erdoğan’ın davetine karşılık verdi.