Rusya ekonomisi darbe yemeye alıştı !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlRusya'da sermaye çıkışının yılın ilk 3 ayında 7 milyar dolar olduğu bildirildi.
Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, ülkede geçen yılın ilk çeyreğinde sermaye çıkışı 32,9 milyar dolar iken, sermaye çıkışının bu yılın ilk çeyreğinde 7 milyar dolar olduğu kaydedildi.
Açıklamada, özellikle dış borç ödemelerinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha az olduğu ve bu nedenle sermaye çıkışında büyük bir düşüş yaşandığı belirtildi.
Merkez Bankası tahminlerine göre, Rusya’da bu yıl toplamda 40 milyar dolarlık sermaye çıkışının gerçekleşmesi bekleniyor.
FRANSA, RUSYA'NIN 1 MİLYAR DOLARLIK VARLIKLARINI DONDURDU
Bloomberg'ün haberine göre Fransa, devam eden Yukos davası nedeniyle Rusya'nın 1 milyar dolarlık varlıklarını dondurdu.
Dondurulan varlıklar arasında Rus devlet kurumları tarafından işletilen uzay kurumlarının nakit fonları da bulunuyor.
Bloomberg'ün Yukos'un eski sahipleri tarafından kurulan çatı holding GML Limited'e dayandırdığı habere göre, varlıkların dondurulması kararı, 2016 sonu veya 2017'nin başında sonuçlanması beklenen 50 milyar dolarlık Yukos davası nedeniyle verildi.
GML'in konuyla ilgili bilgilendirmeyi basın kuruluşlarına servis ettiği bir e-mail açıklamasıyla yaptığı belirtiliyor.
Dondurulan fonların 400 milyon dolarlık bölümü Rus Uydu İletişim Kurumu Eutelsat'a, 300 milyon dolarlık bölümü Soyuz roketleri için ortaklık kuran Fransız Arianespace ile Rus Uzay Kurumu Roscosmos'a ait.
YUKOS DAVASI NEDİR?
Lahey Tahkim Mahkemesi 2014 yılının temmuz ayında Rusya’yı 50 milyar dolarlık rekor tazminata mahkûm etti. Dava, 2003’te devlet el koyduğunda ülkenin en büyük petrol üreticisi olan Yukos şirketinin ana hissedarlarınca açılmıştı.
Yukos’un varlıklarına haksız olarak el konulduğu ve söz konusu varlıkların usulsüz olarak satıldığı iddiasıyla açılan davada Rusya, Yukos hissedarlarına 1 milyar 866 milyon Euro tazminat ödemeye mahkûm edilmişti. Davacıların tazminat talebiyse yaklaşık 38 milyar Euro’ydu. AİHM bu davada 2011’de bir ara karar vermiş ve Yukos’un siyasi motivasyonlu bir müdahaleye maruz kalmadığını ancak 2000’de başlayan vergi soruşturmalarına karşı savunma hakkının etkili şekilde kullanılmasına izin verilmediğini, vergi cezalarının hesaplanmasında aşırıya kaçıldığını ve şirkete ait malların satılmasında orantısız davranıldığını karara bağlamıştı. Bu sebeplerle davacıların “hakkaniyetli bir tazminat” talep edebileceklerine hükmetmiş, tazminat miktarının kararlaştırılmasını 2014’e bırakmıştı. Öte yandan AİHM’nin kararının, davaya taraf olmayan binlerce azınlık Yukos hissedarının tahkim yoluna başvurmasına yol açabileceği de belirtiliyor.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol