Rusları kızdıran açıklama
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlNATO Genel Sekreteri'nin ''Yunan ve Türk hava sahasının ihlalleri apayrı'' demesi Rusları kızdırdı.
NATO Genel Sekreteri'nin "Yunan ve Türk hava sahasının ihlalleri apayrı konular" demesi Rus basınını kızdırdı. CNN sunucusunun Ege'de Türk ve Yunan jetleri arasında yaşanan it dalaşı ve iki ülke arasındaki hava sahası anlaşmazlığını, son olayla kıyaslamasına NATO Genel Sekreteri'nden yanıt geldi. Açıklamada Rus basınında "çifte standart" olarak görüldü.
CNN sunucusu Hala Gorani, dün konuk ettiği NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e, İttifak üyesi Yunanistan'ın Türkiye'yi hava sahasını sık sık ihlal etmekle suçlamasını hatırlattı. NATO'nun bu duruma tepkisinin ne olduğunu soran Gorani, ‘Bu konunun Rusların Türk hava sahasını ihlal etmesiyle tamamen farklı olduğu' yanıtını aldı. Rus basını ise haberi "çifte standart" olarak gördü.
Sputnik'in haberine göre CNN sunucusu Gorani ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg arasında geçen diyalog şöyle:
RUSLAR İLK KEZ YAPMIYOR
Gorani: Türkiye (Rus uçağını düşürerek) aşırı tepki vermiş olamaz mı?
Stoltenberg: Tüm NATO üyeleri, Türkiye'nin hava sahasını savunma hakkını destekliyor. Öte yandan bu tür olayların tekrarlanmasını nasıl önleyebileceğine de odaklanıyoruz. Türk hava sahası, (Rus savaş uçakları tarafından) ilk kez ihlal edilmiyor. Ekim ayında da benzer bir olay yaşanmıştı. Brüksel'de yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında tartışılacak konulardan biri üyeler arasında askeri iletişimi güçlendirmek olacak.
Gorani: Belki görmüşsünüzdür, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'yi Yunan hava sahasını ihlal etmekle suçladı. NATO'nun buna tepkisi nedir?
RUSYA'NIN BÖLGEYE YIĞDIĞI ALT YAPI...
Stoltenberg: Şunu hatırlamamız gerek; Türkiye, Suriye ve Irak'taki çok zor ve istikrarsız durumun tam yakınında yer alıyor. Sınırda cereyan eden mücadeleler, ölümler, Rusya'nın bölgeye son haftalardır ya da aylardır yığdığı askeri altyapı, özel bir durum yaratıyor. Bu (ihlal) daha önce de yaşanmıştı.
İKİSİ TAMAMEN FARKLI
Gorani: Ben aslında Çipras'ın Twitter'da Türkiye'yi Yunan hava sahasını ihlal etmekle suçlamasından bahsediyordum.
Stoltenberg: Ama ben iki konunun birbirinden tamamen farklı olduğunu anlatmaya çalışıyordum.
Gorani: Bunu anlıyorum ama Yunanistan, hava sahasının Türkler tarafından ihlal edildiğini söylüyor. Burada çifte standart mı var?
Stoltenberg: Hayır, biz her ülkenin hava sahasına saygı duyulması gerektiğinin altını çiziyoruz. Ama Türkiye'nin çok özel bir konumda olduğunu anlamamız gerek. Suriye ile sınırdaşlar, Rusya'nın bölgede yoğun askeri yapılanmasına tanık oluyorlar. Hem havada, hem denizde hem de Doğu Akdeniz'de…
Gorani: Yani zor bir durumda ve konumda olduğu için Türkiye'nin Yunan hava sahasını ihlal etmesine izin verilmesi gerektiğini mi söylüyorsunuz?
Stoltenberg: Her ülkenin hava sahasına saygı duyulması gerektiğini söylüyorum. NATO hiçbir ihlali kabul edemez. Bizzat ben de hava sahası ihlallerine tanık olan Norveç'ten geliyorum. Ama diyorum ki, Türkiye'nin Suriye sınırlarındaki durum çok özel. İç savaşla sınırdaşlar, hava sahalarının birçok kez ihlal edildiğine tanık oldular.
TÜRK DIŞIŞLERİ'NE GÖRE HAVA SAHASI SORUNU...
Türk Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde Türkiye ile Yunanistan arasındaki hava sahası sorunu şu şekilde yer alıyor:
Yunanistan’ın 10 deniz mili genişliğinde ulusal hava sahası iddiası Ege hava sahası anlaşmazlığının temelini oluşturmaktadır. Bu ihtilafın ana nedenleri Uçuş Bilgi Bölgesi (FIR) sorumluluğunun Yunanistan tarafından ısrarla istismar edilmesi ve Yunanistan’ın karasuları genişliğinin 6 deniz mili olmasına karşın, ulusal hava sahası genişliğinin 10 deniz mili olduğuna yönelik Yunan iddiasıdır. Uluslararası hukuka göre, bir ülkenin karasuları genişliği aynı zamanda o ülkenin ulusal hava sahasının genişliğini de belirler. Yunanistan 1931 yılında o tarihte karasularının genişliği 3 deniz mili olmasına karşın, ulusal hava sahasını 10 deniz mili olarak deklare etmiştir. Yunanistan daha sonra 1936 yılında karasularını günümüzde uyguladığı 6 deniz miline çıkartmıştır. Bu nedenle Yunanistan’ın ulusal hava sahasının 10 deniz mili olduğu iddiası uluslararası hukuk çerçevesinde savunulabilir bir yanı bulunmamaktadır. Yunanistan’ın 6 deniz mili genişliğinde olan karasuları ile 10 deniz mili olarak deklare ettiği ulusal hava sahası arasında kalan saha uluslararası hava sahasıdır. Yunanistan’ın 10 deniz mili genişliğindeki hava sahası iddiası ne uluslararası alanda ne de Türkiye tarafından tanınmaktadır.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol