Ruhani'den ''nükleer anlaşma'' açıklaması

Ruhani'den ''nükleer anlaşma'' açıklaması
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Ruhani,, İran devlet televizyonuna göre, başkent Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

İran devlet televizyonuna göre, başkent Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında konuşan Cumhurbaşkanı Ruhani, gündeme ilişkin meseleleri değerlendirdi.

ABD yönetimine yaptırımları kaldırıp nükleer anlaşmaya dönme çağrısını yineleyen Ruhani, "'Hukuka ve uluslararası yükümlülüklerinize geri dönün, çekinmeyin' diye Beyaz Saray'a defalarca çağrıda bulunduk. Siz yükümlülüklerinizi yerine getirirseniz biz de (nükleer anlaşmayla ilgili) askıya aldığımız tüm taahhütlerimize geri döneriz." dedi.

İran'ın ABD'nin yaptırımlarına rağmen nükleer anlaşmayı ihlal etmediğini yalnızca anlaşma kapsamındaki taahhütlerini askıya aldığını ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) 15 raporunda bu durumun teyit edildiğini dile getiren Ruhani, nükleer anlaşmanın uygulanması ile bölgesel istikrarın birbiriyle bağlantılı olduğuna işaret etti.

Ruhani, şöyle devam etti:Ruhani: Nükleer anlaşma uygulanması bölgede istikrar sağlayacak

"Siz anlaşmaya uyarsanız biz de son gününe kadar bu anlaşmaya bağlı kalacağız. O zaman daha iyi durum oluşacak. Bölgede daha iyi şartların oluştuğunu ve bu şartların bölgedeki tüm ulusların çıkarına olduğunu göreceksiniz."

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Donald Trump'ın başkanlığı döneminde Washington, 8 Mayıs 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı. Yaptırımlara karşılık 8 Mayıs 2019'da kademeli olarak anlaşmadaki taahhütlerini durdurmaya başlayan İran, 5 Ocak 2020'de anlaşmadaki taahhütlerini tamamen durdurmuş ve yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme işlemi dahil bir dizi adım atmıştı.

Trump'ın başkanlık süresince İran ve ABD ile bölgedeki bazı müttefikleri arasındaki gerginlik zaman zaman doğrudan çatışma boyutuna taşınmıştı. Bu süreç boyunca İran'ın bölgede desteklediği milis gruplar Yemen'de Suudi Arabistan ve Irak'ta ABD güçlerini hedef alan saldırılar düzenlemişti.

ABD'de göreve gelen Biden yönetimi ise Trump'ın aksine İran ile diplomasiyi tercih edeceğini ve Tahran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu. İran ise anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaşmaya dönmesini ve yaptırımlarını kaldırmasını istiyor.

text-ad
Etiketler ruhani açıklama
Bakanlık ifşa etti! 2 ürün için daha piyasadan toplatma kararı! Bakanlık ifşa etti! 2 ürün için daha piyasadan toplatma kararı! Hazal Filiz Küçükköse ''Dünyanın En Seksi Kadını''na meydan okudu Hazal Filiz Küçükköse ''Dünyanın En Seksi Kadını''na meydan okudu Trafikte iki ''inatçı keçi''nin ölümüne yol vermeme inadı kamerada! Trafikte iki ''inatçı keçi''nin ölümüne yol vermeme inadı kamerada! Müge Anlı: ''Her an kapınız İçişleri Bakanlığı'ndan geliyoruz denilerek çalınabilir!'' Müge Anlı: ''Her an kapınız İçişleri Bakanlığı'ndan geliyoruz denilerek çalınabilir!'' İlkin Aydın'dan Galatasaray camiasını korkutan haber İlkin Aydın'dan Galatasaray camiasını korkutan haber Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yayınladı: İşte İstanbul'un deprem risk haritası Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yayınladı: İşte İstanbul'un deprem risk haritası Prof. Dr. Şener Üşümezsoy 3 ilimizi işaret etti, tarih verip beklediği depremi açıkladı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy 3 ilimizi işaret etti, tarih verip beklediği depremi açıkladı Hobi ya da meslek değil, mecburiyet: Onlar Türkiye'nin ''yılanlara üfleyen'' ailesi! Hobi ya da meslek değil, mecburiyet: Onlar Türkiye'nin ''yılanlara üfleyen'' ailesi! İlber hocadan Cumhurbaşkanlığı'nın etkinliğinde dikkat çeken tarikat ve parti üyeliği çıkışı İlber hocadan Cumhurbaşkanlığı'nın etkinliğinde dikkat çeken tarikat ve parti üyeliği çıkışı Yağışlar sürecek, bahar yolda... Bitmek bilmeyen kış adım adım, yavvaş yavaş Türkiye'yi terk ediyor! Yağışlar sürecek, bahar yolda... Bitmek bilmeyen kış adım adım, yavvaş yavaş Türkiye'yi terk ediyor!
CİMER'e şikayet edilmişti: Özel hastanenin faaliyetleri durduruldu! CİMER'e şikayet edilmişti: Özel hastanenin faaliyetleri durduruldu! Milli Eğitim Bakanı Tekin açıkladı: Sistem bir kez daha değişiyor! Milli Eğitim Bakanı Tekin açıkladı: Sistem bir kez daha değişiyor! Çılgın aşık intihara kalkıştı, genç kadın ''benim suçum seni sevmek mi'' diye isyan etti! Çılgın aşık intihara kalkıştı, genç kadın ''benim suçum seni sevmek mi'' diye isyan etti! Yok böyle bir tazminat! Bu belediyeden emekli olmak varmış... Yok böyle bir tazminat! Bu belediyeden emekli olmak varmış... Ekrem İmamoğlu'nun ''iptal edilen'' diploması aslında iptal edilmedi mi ? Ekrem İmamoğlu'nun ''iptal edilen'' diploması aslında iptal edilmedi mi ? Sahiplendiği sokak köpekleri evde parçalarak öldüren doktor tutuklandı! Sahiplendiği sokak köpekleri evde parçalarak öldüren doktor tutuklandı! Survivor'da Hikmet'in ''kavga'' itirafı sonrası Batuhan'ın ailesinden Acun Ilıcalı'ya tehdit Survivor'da Hikmet'in ''kavga'' itirafı sonrası Batuhan'ın ailesinden Acun Ilıcalı'ya tehdit Borsa İstanbul'da dev manipülasyon operasyonu! Borsa İstanbul'da dev manipülasyon operasyonu! İBB'deki AK Parti dönemi için yolsuzluktan suç duyurusu! İBB'deki AK Parti dönemi için yolsuzluktan suç duyurusu! 23 yaşındaki üniversiteli İlay, zayıflamak isterken yepyeni bir iş sahibi oldu 23 yaşındaki üniversiteli İlay, zayıflamak isterken yepyeni bir iş sahibi oldu