Mısır'dan Türkiye'ye çağrı

Mısır'dan Türkiye'ye çağrı
Güncelleme:

Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Türkiye ile olan ilişkileri düzeltmek için çağrı yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin Türkiye ile ilişkilerin eskiden olduğu gibi normalleşmesini umduğunu söylemesi Türkiye-Mısır ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Dün gece özel bir televizyon kanalına (Dream) konuk olan Şükri, gündeme ilişkin farklı konulardaki sorulara cevap verdi. Konuşulan konular arasında Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.      

Mısırlı ünlü sunucu Vail el İbraşi'nin sorularını cevaplandıran Şükri, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin gereğine işaret etti. Şükri; "Türkiye ile ilişkilerin önceden olduğu gibi karşılıklı anlayış, içişlerine karışılmaması, devlet egemenliği ve halkların tercihine saygı temelinde bir normalleşmenin olmasını umuyorum" dedi.

Mısırlı Bakan şöyle konuştu: "Türkiye'nin dış politikada pozitif, olumlu ve çıkar ilişkilerine önem verdiği kanaatindeyim. Türkiye ile Mısır halkları arasında güçlü sosyal, kültürel ve tarihi ilişkiler bulunmaktadır. Biz iki halkın ortak çıkarları doğrultusunda yapıcı bir ilişkiye açığız."

Sunucu İbraşi'nin; "Neden Türkiye-Rusya uçak krizinde Rusya'yı destekledik? şeklindeki sorusuna ise Şükri, "Biz her hangi bir tarafı diğerine karşı desteklemedik, bilakis taraflara itidal çağrısı yaptık" dedi.

İSRAİL VE İRAN BOŞLUĞU DOLDURMA GAYRETİNDE

Mısır kamuoyu ve aydınları da dışişleri bakanının Türkiye ile ilgili açıklamalarını olumlu bir gelişme olarak okuyor. Bu çerçevede AA muhabirine konuşan El Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye uzmanı Muhammed Abdulkadir, Mısır ve Türkiye arasındaki krizden doğan boşluğu İsrail ve İran gibi ülkelerin doldurma gayreti içine girdiklerini söyledi.

Abdulkadir şöyle konuştu: "Dışişleri Bakanı Şükri Mısır'ın sabit tutumunu dile getirmiştir. Karşılıklı saygı ve içişlerine karışmama çerçevesinde ikili ilişkilerin normalleştirilmesi iki ülkenin de lehine olacaktır. Türkiye ve Mısır gibi bölgenin iki Sünni ve güçlü ülkesi arasında yaşanan krizden doğan boşluğu, İsrail ve İran gibi ülkeler doldurmaya çalışmaktadır. Türkiye ve Mısır'da son dönemde parlamento seçimleri yapıldı ve iki ülkede de istikrar ortamı oluştu. Yeni hükümetlerin önünde ilişkilerin normalleşmesi için büyük fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Siyasi ve ekonomik ilişkilerin önümüzdeki süreçte daha da iyileşeceği kanaatindeyim."

SİYASİ VE EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

Arab İnsaniyat Araştırma Merkezi uluslararası ilişkiler uzmanı Muhammed Ez Zevavi ise, Mısır ve Türkiye gibi bölgedeki iki güçlü ülkenin iyi ilişkiler içerisinde olmasının bölgede emelleri olan ülkelere karşı caydırıcı olacağına dikkati çekti.      

Zevavi; "Filistin davası ve terör gibi bölgesel sorunların çözümü konusunda bölgenin iki büyük ülkesinin ortak hareket etmesi verim elde edilmesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca iki taraf arasındaki ekonomik işbirliğinin de güçlendirilmesi gerekir. Türkiye'nin İsrail yerine Mısır'dan doğalgaz ithal etmesi daha isabetli olur" dedi.

Türkiye ile Mısır'ın Riyad'da iki gün önce ilan edilen 34 ülkenin katıldığı Teröre Karşı İslam Koalisyonunda yer alması dikkati çekmişti.