İstanbul muhabirini geri çağırdı

İstanbul muhabirini geri çağırdı
Güncelleme:

Almanya'nın Der Spiegel dergisi, İstanbul muhabirini ülkeye geri çağırdı.

Almanya'nın Der Spiegel dergisi, İstanbul muhabiri Hasnain Kazım'ı ülkede artık sıcak karşılanmadığı endişesiyle geri çağırdı.

Almanya’nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel, İstanbul muhabiri Hasnain Kazım’ı geri çağırdı. Muhabirin aylardır basın akreditasyonunun uzatılmaması nedeniyle geri çağrıldığı açıklandı. Spiegel Online, yabancı gazetecilerin Türkiye’de oturma hakkının basın akreditasyonuna bağlı olduğunu, muhabirin akreditasyonunun uzatılmadığı için geri çağrılmak zorunda kalındığını yazdı.

Spiegel Online baş editörü Florian Harms’ın yaptığı açıklamada, muhabir Hasnain Kazım’ın Türk yetkililer tarafından akreditasyonunun yenilenmemesi üzerine Viyana’ya geri çağrıldığını söyledi.

Derginin attığı adım, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile geniş kapsamlı bir işbirliği anlaşmasına ulaşmak için Avrupa Birliği (AB) liderlerine lobi yapmasının beklendiği zirvenin bir gün öncesine denk geliyor.

Türkiye ile yapılacak anlaşma çerçevesinde Avrupa ülkelerinin kıtaya gelen mülteci sayısını azaltması karşılığında Ankara’ya milyarlarca euro para vermesi, AB’ye üyelik sürecinin hızlandırılması ve Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı vermesi öngörülüyor.

Harms yaptığı açıklamada, “Türk yetkililerin davranışları, muhabirimizin orada yaptığı haberlerden dolayı ülkede artık sıcak karşılanmadığına inanmamıza neden oldu” dedi.

Harms, derginin Türkiye hükümetinin tutumunu “kabul edilemez” bulduğunu belirtti. Spiegel, Kazım’ın ne zaman Türkiye’den geri çağrıldığını açıklamazken, ülkede başka Spiegel gazetecilerinin olup olmadığı konusunda da net bir bilgi vermedi.

Hem Spiegel hem de Alman Dışişleri Bakanlığı telefonlara veya konu hakkındaki emaillere cevap vermedi.

Alman Gazeteciler Kurumu (DJV) tarafından yapılan bir açıklamada, “Yükselen güvenlik durumu, PKK ile çatışmalar ve Türkiye’nin mülteci krizi konusunda Avrupa için önemi, Ankara’daki hükümetin istenmeyen gazetecilerden kurtulması için uygun bir ortam yaratıyor. Bu durum Erdoğan’ın güvensizliğini gösteriyor ve Alman medyasının Ankara’ya yönelik daha az eleştirel bir tutum takınmasını sağlamayacak” denildi.

Alman televizyonu n-tv’nin internet sitesinde yer alan bir haberde ise Merkel’in Türkiye’de çalışan bazı Alman gazetecilerin basın kartlarının yenilenmemesi üzerine 2016 yılının başında Başbakan Ahmet Davutoğlu’na kişisel olarak lobi yaptığı belirtildi.

Daha sonra Merkel’in Şubat ayında hükümet ile görüşmeler yapmak üzere Ankara’ya yaptığı ziyaretin hemen öncesinde Alman gazetecilerin Türk hükümeti tarafından aranarak basın kartlarının onaylandığı belirtildi. Ancak Spiegel muhabiri Hasnain Kazım’ın akreditasyonu yenilenmedi.

Kazım, 301 kişinin öldüğü Soma maden kazası sonrası yazdığı bir yazının ardından ölüm tehditleri alması üzerine 2014 yılında Türkiye’den geçici olarak ayrılmıştı.