İran, Salman Rushdie'nin başına ödül koydu

İran, Salman Rushdie'nin başına ödül koydu
Güncelleme:

İran'da devlet destekli medya kuruluşları, İngiliz romancı Salman Rushdie'nin başına ödül koydu.

İran'da devlet destekli medya kuruluşları, ünlü İngiliz romancı Salman Rushdie'nin başına 600 bin dolar ödül koydu.

İran'ın yarı-resmi haber ajansı Fars, 30 bin dolarla (1 milyar riyal) en fazla bağış yapan medya organı oldu.

Yaklaşık 40 medya kuruluşunun Rushdie'nin öldürülmesi için yaptığı bu hamle, fetvanın yayınlandığı 1989'dan bu yana gerçekleştirilen en büyük ortak girişim olarak kayıtlara geçti.

Duyuru, İran İslam Cumhuriyeti'nin siyasi, hukuki ve ruhani önderi Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin, Rushdie için 1989 yılında verdiği fetvanın 27'nci yıl dönümünde yapıldı.

İran’ın ilk lideri Ayetullah Humeyni, Hindistan doğumlu yazar hakkında 15 Şubat 1989’da “Şeytan Ayetleri” romanında İslâm’a hakaret ettiği gerekçesiyle fetva yayınlamış ve ünlü romancının yanı sıra kitabın yayınlamasında dahli olan herkesin öldürülmesi çağrısında bulunmuştu.

YILLARCA GİZLENEREK YAŞADI

Bunun üzerine, Rushdie yıllarca polis gözetiminde gizlenerek yaşamak zorunda kaldı. Ölüm fetvası nedeniyle Tahran ile Londra Yönetimi arasında diplomatik ilişkiler, İran'ın geri adım attığı 1998 yılına dek askıda kaldı. Ancak İranlı yetkililer, hiçbir zaman kaldırılmayan resmî fetvanın hâlâ geçerliliğini koruduğunu söylüyor.

2012 yılında İran’daki 15 Khordad Vakfı, Rushdie’nin başına konan ödül miktarını 2.8 milyondan 3.3 milyon dolara çıkarmıştı. Geçen yıl ise Tahran, Rushdie’nin konuşmacı olarak davet edildiği Frankfurt Kitap Fuarı’nı boykot etmişti.

RUSHDIE ZARAR GÖRMEDİ AMA...

Salman Rushdie hakkındaki fetva nedeniyle herhangi bir zarar görmedi, ancak kitabın Japonca çevirmeni Hitoshi Igarashi 1991 yılında bıçaklanarak öldürüldü.  

İtalyanca çevirmeni Ettore Caprioli ve Norveçli yayıncı William Nygaard da suikast girişimlerinden kurtuldular.  

1993'te Sivas'ta 35 kişinin Madımak Oteli'nde yakılarak öldürülmesinin de bu kitapla bağlantılı olduğu ileri sürülmüştü.

Etiketler dolar İran roman ingiliz