İran Bush'u istemiyor

İran Bush'u istemiyor

İran'dan Bush'un orta doğu gezisine tepki..

İran, ABD Başkanı George Bush'un Orta Doğu'ya yapacağı ziyareti eleştirerek, bu gezinin "başarısız bölge politikalarının telafi çabası" olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, "Bu yinelenen bölge ziyaretlerinin amacı, Amerika'nın bölgedeki başarısız politikalarını telafi etmek" dedi.

ABD'nin Orta Doğu politikalarının bölgeyi korumaktan ziyade, İsrail'e yardım etmeye çalışmak olduğunu ifade eden Hüseyni, "ABD'nin Orta Doğu'ya ilişkin hiçbir politikasının başarılı olmadığını ve başarılı olmayacağını; Orta Doğu barışı adına yapılanların, Siyonist rejimin çıkarlarını yerine getirmek için bir kılıf olduğunu" söyledi.

Hüseyni, ABD'nin bölgede İran'ı tecrit etmeyi de başaramadığını kaydederek, "Hiçbir zaman (İran'ı tecritte) başarılı olamadılar. Bölge ülkeleri, onların propagandalarını reddetti ve İran'la ilişkilerini güçlendiriyorlar" diye konuştu.

İran'ın ABD ile ilişkileri normalleştirme konusunda bir planı olmadığını da yineleyen Hüseyni, "ABD'nin İran'a yönelik düşmanca politikalarını sürdürürken, Tahran'ın gündeminde Washington ile ilişkilerin normalleştirilmesi planı bulunmadığını" ifade etti.

Orta Doğu gezisine çarşamba günü İsrail'den başlayacak olan Bush, Batı Şeria, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır'ı da ziyaret edecek.

Bush, Orta Doğu barış anlaşması çabalarının bir parçası olduğu kaydedilen gezisiyle ilgili dün bir gazetede yayımlanan açıklamasında, ziyareti sırasında bölgedeki müttefikleriyle İran'a karşı bir güvenlik planı geliştirilmesi için çalışacağını söylemişti. George Bush planı hakkında ayrıntı vermezken, AP ajansına göre Arap diplomatlar, ABD Başkanının Körfez'deki ılımlı müttefikleri Mısır ve Ürdün ile daha yakın askeri işbirliğini önerebileceği yorumunda bulundular.