İnşaat için kazacaklardı... Bakın ne buldular
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlMısır'da inşa edilecek binanın temel kazısında hiç açılmamış 2 bin yıllık lahit bulundu.
Mısır İskenderiye'de bulunan benzersiz lahitin kapak ve gövde kısımları arasında, bir sıva tabakası var. Siyah granitle örülü ve yerin yerin beş metre altında rastlanan 265 santimetre uzunluğunda, 165 santimetre genişliğindeki lahit ayrıca İskenderiye'de şimdiye bulunanlar arasında en büyük olanı.
Mısır'ın İskenderiye şehrinde Eski Eserler Bakanlığı için inşa edilecek bir binanın temel kazısına başlamadan önce yapılan etüt çalışmalarında şimdiye kadar rastlanmamış özelliklerde bir lahit bulundu.
Bakanlık yöneticilerinden Antik Eserler Kurumu Başkanı Ayman Aşmavi, "Milattan önce 305 ila 30 yıllarında hüküm süren Ptoleme Krallığı dönemine ait olduğu sanılan lahitin kapak ve gövde kısımları arasında bir sıva tabakasının olması, lahitin benzerlerinin aksine 2 bin yıldan fazla süredir hiç açılmamış olduğunu gösteriyor. Eser, bu özelliği ile büyük çoğunluğu İlkçağ'da açılarak zarar verilen lahitlerden ayrılıyor" dedi.
Lahitin hemen yanı başında bulunan ve gömülü kişiye ait olduğu sanılan yumuşak mermerden yapılı büst de tarihi eseri Mısır'da ortaya çıkarılan benzerlerinden ayırıyor.
Siyah granitle örülü ve yerin yerin beş metre altında rastlanan 265 santimetre uzunluğunda, 165 santimetre genişliğindeki lahit ayrıca İskenderiye'de şimdiye bulunanlar arasında en büyük olanı.
Zengin bir tarihi mirasa sahip Mısır'da define avcıları tarafından çıkartılan binlerce tarihi eser ülke dışına kaçırılıyor.
Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı'ndan geçen yıl yapılan açıklamada, son 50 yılda 32 bin 638 eserin Mısır dışına kaçırıldığı bildirilmişti.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol