Hillary'nin Türkiye sırları
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlHillary Clinton’ın basının eline düşen e-postaları kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.
Hillary Clinton’ın mahkeme kararıyla halka açıklanan Dışişleri Bakanlığı dönemi e-maillerinde, Türkiye’de azınlıklara ilişkin şiddet olaylarını yakından takip ettiği, Azerbaycan lideri Aliyev’e, ‘Türkiye-Ermenistan barışını raydan çıkarma’ uyarısı yaptığı görülüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Hillary Clinton’ın güvensiz bir e-posta servisi kullanması nedeniyle halka açıklanmasına karar verilen ve toplamda sayfa sayısı 2 bin 200’ü aşan daha önce yayınlanmamış e-postalarını kamuoyuyla paylaştı. Clinton’ın özel elektronik posta hesabındaki 2 bin 206 sayfayı bulan bin 300’den fazla yazışma bakanlık tarafından kamuoyuna açıklandığında Türkiye ile ilgili bazı yazışmalar da açığa çıkmış oldu. Bakanlığın, daha çok haberler ile personelle yazışmaların yer aldığı elektronik postalarda bazı yerleri sansürlediği görülüyor. Bu kapsamda, ulusal güvenlik gerekçesiyle 37 yazışmada 64 bölüm gizlendi.
Santoro, Zirve, Ergenekon
Clinton’ın paylaşılan son yazışmalarının arasında Türkiye’deki dini azınlıklara ilişkin 2001-2009 yılları arasındaki haberleri kapsayan bir doküman da yer alıyor. Yaklaşık 30 sayfayı bulan bu dokümanda, İtalyan rahip Andrea Santoro’nun Trabzon’da öldürülmesi, Malatya’da Zirve yayın evinde 1’i Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesi ve Fener Rum Patriği Bartholomeos’a yönelik protestoların da aralarında bulunduğu olay ve gelişmelere dair farklı basın organlarında çıkan haberlerin derlendiği görülüyor. Bu haberler içinde cinayetlerin Ergenekon tarafından işlenmiş olabileceğine dair gazete haberleri de yer alıyor. Ayrıca, daha önce yayınlanan e-posta grubunda olduğu gibi Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme süreciyle ilgili Ekim 2009’da imzalanan protokoller öncesinde Clinton ve ekibinin bazı yazışmaları da yine son yayınlanan e-postalar arasında bulunuyor. Clinton’ın yardımcısı Huma Abidin’in, Ermenistan-Türkiye barışını raydan çıkarmaması için Hillary ile Azerbaycan lideri İlham Aliyev arasında bir telefon görüşmesi ayarladığı da yazışmalardan anlaşılıyor.
Daha yüzde 10’u açıklanabildi
Hillary Clinton’ın, dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde, bakanlığın resmi elektronik posta adresi yerine, kişisel hesabını kullanması tartışmalara neden olmuştu. Clinton da tartışmaların ardından bakanlığa 55 bin sayfa içeren dokümanı teslim etmişti. Clinton’ın geçtiğimiz mayısta, 2012 yılında ABD’nin Bingazi Konsolosluğuna yapılan kanlı saldırıya ilişkin 900 sayfayı bulan 296 adet yazışması, haziran sonunda da toplamda sayfa sayısı 3 bini bulan daha önce paylaşılmamış 2 bin adet e-postası kamuoyuna açıklanmıştı. Bugünkü rakamlarla birlikte Clinton’ın teslim ettiği dokümanların yüzde 10’dan fazlası halkla paylaşılmış oldu. ABD’nin başkenti Washington’daki federal yargıç, Hillary Clinton’ın bakanlık yaptığı döneme ait e-posta yazışmalarını gruplar halinde her 30 günde bir kamuoyuna açıklaması gerektiğine hükmetmişti.
Davutoğlu’nun lakabı ‘Davu’
ABD Avrupa ve Avrasya İşleri’nden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip H. Gordon ile Huma Abidin arasındaki yazışmalardan Ermenistan ile Türkiye arasında imzalanan protokoller sırasında iki tarafın yayınlanacağı metinleri arabuluculuk yapan ABD ile paylaştığı anlaşılıyor. Dönemin Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun deklarasyonu paylaşmasının ardından yazışmalarda, ‘Ermeni tarafını ikna etmek daha zor olacak’ yorumu yapıldığı görülüyor. Davutoğlu için ABD’lilerin maillerde kullandığı takma isim ise ‘Davu’.
‘Mutfak tezgahına rapor bıraktım’
Yazışmaların büyük çoğunluğu daha Beyaz Saray yıllarından beri Hillary’nin en yakınında bulunan yardımcısı ve danışmanı Huma Abidin ile mail trafiğini içeriyor. Hatta öyle ki, ‘Mutfak tezgahına bir rapor bıraktım okursun’ şeklinde günlük konuşmalar bile mevcut. ABD eski Başkanı Bill Clinton’ın bile eşine ulaşmak için Abidin’i aradığı biliniyor.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol