Gizemli vaka: Hayvanlarla teması olmayan kişide ilk vaka

Gizemli vaka: Hayvanlarla teması olmayan kişide ilk vaka
Güncelleme:

Türkiye'de de görülen kuş gribi virüsünde tüm dünyayı endişelendiren bir gelişme yaşandı. ABD'de hayvanlarla teması olmayan bir insanda kuş gribi tespit edildi. Bu vaka hastalığın hayvan teması olmadan bulaştığı ilk vaka olarak kaydedildi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Missouri eyaletinde hayvanlarla bilinen hiçbir teması olmayan bir kişide ilk kez kuş gribi vakası tespit edildiğini doğruladı. Tedavi altındaki hastanın durumunun iyi olduğu bildirildi.

CDC'ye göre, bu vaka 2024 yılında ABD’de insanlarda görülen 14. kuş gribi vakası oldu. Ancak bu olay, enfekte hayvanlarla herhangi bir doğrudan teması olmayan bir insana hastalığın ilk kez bulaşması olarak kayıtlara geçti. Daha önceki vakaların, virüsü enfekte kümes hayvanları veya büyükbaş hayvanlarla temas yoluyla kapıldığı tespit edilmişti.

Missouri'deki bu vaka, rutin kuş gribi sezonu izlemeleri sırasında tespit edildi. Hastanın başka sağlık sorunları olduğu ve grip tedavisi için antiviral ilaçlar kullandığı açıklandı. Eyalet yetkilileri, sığırlarda kuş gribi salgını bildirilmediğini ancak bu yıl kümes hayvanlarında ve geçmişte yabani kuşlarda virüsün tespit edildiğini belirtti.

CDC, kuş gribinin genel halk sağlığı için riskinin şu anda düşük olduğunu vurgularken, virüsün esas olarak kuşları ve diğer hayvanları etkilediğini, insanlara nadiren bulaştığını hatırlattı.

Merkezin açıklamasına göre, 2024 yılında ABD’de inekler arasında kuş gribi vakalarında artış yaşandı. İlk salgın Mart ayında görülmüş ve o zamandan beri 14 eyalette sığırların virüsten etkilendiği bildirilmişti. Ayrıca Mart 2024’te, enfekte süt inekleriyle temas eden bir kişide ABD’de ilk kez insan vakası tespit edilmişti.

Kuş gribi ilk olarak 1990’larda Çin’de keşfedildi ve o zamandan bu yana Antarktika dahil tüm kıtalara yayıldı. Virüs dünya genelinde çok çeşitli hayvan türlerini etkiledi ve foklar, deniz aslanları ve hatta ayılar gibi farklı yaban hayatı türlerinde görüldü. Uzmanlar, şu an için insanlara yönelik genel riskin düşük olduğuna inanıyor ancak hastalığı izlemeye devam ediyorlar.

 

AA