Dünyadan Ankara için tepki yağıyor

Dünyadan Ankara için tepki yağıyor
Güncelleme:

Ankara'daki hain saldırının ardından çok sayıda ülke Türkiye'ye destek mesajı yayınladı.

Ankara'yı kana bulayan ve 28 kişinin hayatını kaybettiği, 61 kişinin ise yaralandığı saldırıya tepki yağarken, Türkiye'ye dayanışma mesajları iletildi.

RUSYA'DAN SALDIRIYA KINAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,"Ankaradaki terör saldırısına ilişkin en derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" denildi. Açıklamada ayrıca, "Ankara'daki terör saldırısı, bütün ülkelerin uluslararası terörizme karşı birleşmesi gerektiğini gösterdi" ifadesi kullanıldı.

Rusya Parlamentosu Üst Kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı Birinci Yardımcısı Frants Klintseviç, Ankara'da meydana gelen terör saldırısını kınadı.

Rus senatör, her türlü terör saldırılarına karşı çıktıklarını kaydetti. Klintseçiv, "Rusya, her türlü tartışmalı sorunlarının çözümünde terör eylemlerinin yöntem olarak kullanılmasına karşı. Biz Ankara'nın merkezinde yapılan saldırıları sert şekilde kınıyoruz, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz" dedi.

İNGİLTERE BAŞBAKANI DAVID CAMERON
"Düşüncelerim Ankara'daki terör saldırılarından etkilenenlerle birliktedir. Birleşik Krallık, bu acımasız şiddet eylemiyle dehşete düştü."

BM GENEL SEKRETERİ BAN Ki-MUN
BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, "Ankara'nın merkezinde ve iş çıkış saatinde" meydana gelen saldırıyı kınayarak kurbanların ailelerine taziyelerini gönderdi. Terör saldırısının faillerinin süratle yakalanarak yargı önüne çıkarılmasını dileyen Ban, "Birleşmiş Milletler bu trajik zamanda Türk halkı ve hükümeti ile dayanışma içindedir" ifadesini kullandı.

NATO GENEL SEKRETERİ JENS STOLTENBERG
"Ankara'nın kalbinde, askeri personel taşıyan otobüslere dönük terör saldırısını güçlü bir şekilde kınıyorum. Yakınlarını kaybedenlere ve Türk halkına başsağlığı diliyorum. Düşüncelerimiz yaralılarla birlikte. Bu tür saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. NATO müttefikleri, terörle mücadelede omuz omuzadır."

LİTVANYA CUMHURBAŞKANI DALIA GRYBAUSKAITE
Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında Grybauskaite, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı dileklerini ilettiğini belirtti. Grybauskaite, mesajında, "Uluslararası toplumla birlikte acımasızca yapılan terörü kınıyoruz" ifadesini kullandı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ MARK TONER
"ABD, bugün Ankara’da Türk askeri personeli ve sivillere yönelik terörist saldırıyı güçlü biçimde kınamaktadır. Ölenlerin ailelerine derin başsağlığı, yaralananlara acil şifalar dileriz. NATO müttefikimiz Türkiye’yle ortak terörizm tehdidine karşı mücadeledeki güçlü ortaklığımızı teyit ederiz."

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI MARGOT WALLSTRÖM
"Ankara'daki bombalı saldırı sonrasında ölü sayısı artıyor. Düşüncelerim saldırının kurbanları ve aileleri ile birlikte. İsveç adına bu akıl almaz saldırıyı kınıyorum."

NORVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI BÖRGE BRENDE
"Ankara’da meydana gelen saldırıyı kınıyoruz. En derin sempati ve düşüncelerimiz saldırıda yaşamını yitirenler ve Türkiye halkı ile beraberdir."

AVRUPA BİRLİĞİ
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın yaptığı ortak açıklamada başka bir korkunç saldırının Ankara'nın merkezini vurduğu ifade edildi.

LETONYA DIŞİŞLERİ BAKANI EDGARDS RINKEVICS
Rinkevics da saldırıyı şiddetle kınayarak, "Yaralılara şifa ve Türk halkına derin başsağlığını diliyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

ABD ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ SÖZCÜSÜ NED PRICE
"Terörizme karsı, NATO üyesi ve IŞİD'e karşı mücadelede güçlü bir ortağımız olan Türkiye’nin yanındayız"

ALMANYA BAŞBAKANI ANGELA MERKEL
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara'da meydana gelen  terör saldırısın kınayarak 'Biz Almanlar acınızı paylaşıyoruz. Bu tür insanlık dışı saldırıları yapanlarla mücadelede Türkiye'nin yanındayız'' ifadelerini kulandı. Merkel, saldırıda hayatını kaybedenler için taziyelerini bildirirken, yaralılara da "acil şifa" diledi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de Ankara'daki terör  saldırısı haberinin kendisini sarstığını ifade etti. Saldırı ile ilgili henüz ayrıntıların bilinmediğini belirten  Steinmeier, saldırıyı "korkakça şiddet olayı" olarak niteledi.
Steinmeier, saldırıda hayatını kaybedenler için taziyelerini  bildirirken, yaralılara da "acil şifa" dileğinde bulundu.

FRANSA CUMHURBAŞKANLIĞI VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
Elysee Sarayı'ndan yapılan resmi açıklamada, Cumhurbaşkanı François  Hollande'ın korkunç saldırıyı kınadığı belirtildi. Açıklamada, Fransa'nın Türk halkının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin  yanında olduğu da ifade edildi. Öte yandan, Fransa Dışişleri Bakanlığı da saldırıyı kınarken hayatını  kaybedenlerin ailelerine ve yakınların baş sağlığı dileğinde bulundu.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI HAMMOND

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond resmi Twitter adresinden,  "Düşüncelerim Ankara'daki terör saldırısının kurbanlarıyla birliktedir. Birleşik  Krallık, bu acımasız şiddet eylemini kınamaktadır" diye yazdı. İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da saldırının ardından yaptığı açıklamada, "Kızılay’dan korkunç bir haber. Olayda hayatını kaybedenlerin  ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum. Birleşik Krallık bu zor  zamanında Türkiye ile omuz omuzadır. Terörizmi kesin ve net olarak kınıyorum"  ifadelerini kullanmıştı.

İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI GENTİLONİ
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Ankara’daki terör  saldırısı nedeniyle Türkiye'ye taziyelerini iletti. Türk halkına taziye dileklerini ifade eden Bakan Gentiloni, "Ankara’da bugün gerçekleşen saldırıdan derin üzüntü duyuyor ve İtalya’nın Türk halkına, Türk Hükümeti’ne dayanışmasını dile getirmek istiyorum" diye konuştu. 

KATAR'DAN KINAMA
Katar resmi haber ajansı QNA'da yayınlanan Dışişleri Bakanlığı  açıklamasında, "Hükümetimiz, Ankara'yı hedef alan alçak saldırıyı şiddetle kınıyor. Katar hükümeti ve halkı, saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerinin  yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti halkı ve hükümetine başsağlığı diler, yaralılara  acil şifalar diler" denildi. Katar'ın, terörün her türlüsüne karşı duruşunun sabit olduğu  belirtilen açıklamada, "Katar, güven ve istikrarını hedef alan şu terör  saldırıları karşısında kardeş Türkiye'nin atacağı her adıma tam destek veriyor"  ifadesine yer verildi.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ankara'daki terör  saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a  taziye mesajı gönderdi. 
Aliyev,  Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde  yayımlanan mesajında, Ankara'daki patlama sonucunda çok sayıda insanın hayatını  kaybetmiş olmasından derin üzüntü duyduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Aziz gardaşım" diye hitap eden İlham Aliyev,  mesajında şu ifadelere yer verdi: "İnsanlık için korkunç bir bela haline gelen terörizmi şiddetle  kınıyor, teröre karşı mücadeleyi her türlü destekliyoruz. Bu acımasız olay,  terörizme karşı evrensel mücadelenin zorunluluğunu bir kez daha teyit etmektedir.  Yaşanan facia nedeniyle kederinizi paylaşıyor, size, hayatını kaybedenlerin aile  ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye  dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum."

BELÇİKA
Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier  Reynders, Ankara'daki terör saldırısını şiddetle kınadığını bildirdi. 
Reynders, yazılı açıklamasında, düşüncelerinin kurbanlar ve  yaralılarla birlikte olduğunu belirterek, ailelere başsağlığı diledi. Hem  kurbanların ailelerinin hem de Türk halkının acısını paylaştığını vurgulayan  Reynders, terör saldırısı karşısında Belçika'nın Türkiye'yle dayanışma içinde  olduğunu ifade etti.

ARNAVUTLUK VE KOSOVA'DAN KINAMA
Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ve  Kosova Dışişleri Bakanı Haşim Thaci, Ankara'da meydana gelen terör saldırısını  şiddetle kınadı. 
Bushati, sosyal paylaşım sitesindeki resmi hesabında yaptığı  açıklamada, "Arnavutluk olarak Ankara'da meydana gelen korkunç saldırıyı şiddetle  kınıyoruz. Dualarımız hayatını kaybedenler ve aileleriyle birliktedir"  ifadelerine yer verdi.
Thaci de Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin  yakınlarına başsağlığı dileklerinde bulunarak, "Terör saldırısı karşısında  şaşkınız. Yanınızdayız" ifadelerine yer verdi.

MACARİSTAN'DAN KINAMA
Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanlığı,  Ankara'daki terör saldırısını kınadı.
Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada,  Ankara'daki terör saldırısı kınanırken, ''Türkiye'deki saldırıların haberini  derin şok içinde aldık. Bu aşağılık eylemi kınıyoruz'' ifadelerine yer verildi.
Ölü ve yaralı sayısındaki artışın endişe içinde takip edildiği  belirten açıklamada şunlar kaydedildi:
"Terör hiçbir şeye cevap olamaz. Böyle bir eylem hiçbir şekilde haklı  gösterilemez. Bu zor anlarda yas tutan ailelere başsağlığı, yaralılara acil  şifalar diliyoruz.''

NORVEÇ'TEN KINAMA
Norveç Dışişleri Bakanı Börge Brende yayınladığı mesajla Ankara’da meydana gelen bombalı terör saldırısını kınadı. Dışişleri Bakanı Börge Brende mesajında ‘‘Ankara’da meydana gelen saldırıyı kınıyoruz. En derin sempati ve düşüncelerimiz saldırıda yaşamını yitirenler ve Türkiye halkı ile beraberdir’’ dedi.

İSRAİL’İN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ
İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Ankara’da gerçekleşen terör saldırısı kınandı. Büyükelçiliğin açıklamasında saldırı “hain” olarak nitelendi. Açıklamada, “İsrail Büyükelçiliği, dün akşam (önceki akşam) gerçekleşen hain terör saldırısında hayatını kaybeden masum insanlar için üzüntülerini ifade eder; Türk Hükümeti’ne, Türk halkına ve acılı ailelerine başsağlığı diler. Yaralılara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz. İsrail bu tür terör saldırılarını güçlü bir şekilde kınamaktadır” denildi.

İSPANYA’NIN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ
İspanya Büyükelçiliği’nin saldırıyı kınayan açıklamasında da, “İspanya, terör vahşeti ile mücadelelerinde Türk halkı ve yetkilileriyle tam bir dayanışma içerisinde olduğunu ve bu belaya son vermek için işbirliği yapmaya devam etme konusundaki kararlılığını yinelemektedir” vurgusu yapıldı.