Bir ölümcül salgın daha: Vaka sayısı 4 bini, ölü sayısı 150'yi aştı

Bir ölümcül salgın daha: Vaka sayısı 4 bini, ölü sayısı 150'yi aştı
Güncelleme:

Sudan'da kolera salgını hızla yayılıyor. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ölü sayısı 156'ya, vaka sayısı ise 4 bin 419'a ulaştı.

Sudan'da yaşanan iç savaş ve şiddetli yağışların tetiklediği seller, ülkede yeni bir felakete yol açtı. Kolera salgını, ülkedeki sağlık sisteminin zaten zor durumda olduğu bir dönemde büyük bir tehdit oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ölü sayısı 156'ya, vaka sayısı ise 4 bin 419'a yükseldi. Yetkililer, salgınla mücadele için acilen daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.

Sudanlı yetkililer, 12 Ağustos'ta kolerayı salgın olarak ilan etti.

Savaşın sürdüğü Sudan'da, sağlık sisteminin etkin bir şekilde çalışmadığı bu dönemde salgın hastalıkların yayılması insanların hayatını daha da zorlaştırıyor.

DSÖ uyarmıştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kolera salgınının 31 ülkeye yayıldığını belirterek, yaklaşık 1 milyar insanın yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıklamıştı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, isviçre’nin Cenevre kentinde yaptığı açıklamada, “Salgının, çok daha önceden yok edilmesi gerekiyordu ancak her gün daha da gelişiyor.” dedi.

Kolera Belirtileri Nelerdir?

Akut ishalle karakterize olan kolera, tedavi edilmediği takdirde kısa sürede ölüme neden olabilen bir hastalıktır. Genellikle hafif olgular ağızdan tedavi edilebilse de şiddetli vakalarda intravenöz sıvılar ve antibiyotiklerin hızlı bir şekilde uygulanması gerekir. Su tüketimi ile bulaşan kolera gibi hastalıkların bulaşmasını önlemek ve yayılmayı kontrol altına almak için suyun temiz kalması çok önemli bir noktadır. Salgın görülme riski yüksek olan yerlerde aşılama çalışmaları yapılabilir.

Kolera Belirtileri Nelerdir?

Enfekte olan çoğu kişide hafif belirtiler görülür ya da herhangi bir semptom meydana gelmez. Enfeksiyon bulaştıktan sonra belirtilerin ortaya çıkması birkaç saatten 5 güne kadar sürebilir; semptomlar, genellikle 2-3 gün içinde ortaya çıkar. Enfekte kişiler, semptom göstermeksizin taşıyıcı da olabilir.

Kolera başlangıç belirtileri şunlar olabilir:

Ani başlayan ağrısız, yoğun ve sulu ishal
Mide bulantısı ve kusma
Hafif ya da şiddetli sıvı kaybı
Bacak ağrısı ya da uyuşma

Koleranın ilk belirtileri ani başlayan ishal ve kusmadır. İshal giderek daha sulu hâle gelir. Büyük miktarda sıvı, sodyum, klorür, potasyum ve bikarbonat (elektrolitler) kaybedilir. Sonraki semptomlar, sıvı kaybının ve elektrolit dengesizliğinin doğrudan sonucudur. Bunlar yoğun susama, azalan idrar çıkışı, kas krampları ve genel hâlsizlik olabilir. Anormal derecede düşük kan basıncı (hipotansiyon) ve çarpıntı yaygın olarak görülür.

Dehidrasyon ve elektrolit anormallikleri, hastalığın en yaygın komplikasyonlarıdır. Enfekte olanların küçük bir bölümünde metabolik asidoz ve dolaşım bozukluğuna yol açan ciddi hastalık vardır. Kanda ve vücut dokularında aşırı miktarda asit birikebilir ve tedavi uygulanmadığı takdirde şok gelişebilir. Böbrek yetmezliği meydana gelebilir ancak bu, genellikle sıvı replasmanına yanıt verir.

Dehidrasyon, vücutta zayıflığa ya da baş dönmesine neden olan su kaybıdır. Kanda bulunan minerallerin kaybolmasına yol açar. Bu da elektrolit dengesizliği ve şiddetli kas krampları ile sonuçlanabilir. Elektrolit dengesizliği sonucunda şok da görülebilir. Dehidrasyonun hızlı bir şekilde tedavi edilmemesi, hastaların birkaç saat içinde şoka girmesine ya da ölmesine neden olabilir.

Dehidrasyonun belirtileri aşağıdaki gibidir

Kalp atış hızının artması
Hâlsizlik ve yorgunluk
Kas krampları
Kan basıncının düşmesi
Aşırı susuzluk hissi
Normalden az idrar yapma
Boğaz, ağız ve burun içi ve göz kapaklarını çevreleyen dokularda kuruma
Derinin elastikiyetini kaybetmesi