Başbakan sözünü tuttu ! İstifa etti

Başbakan sözünü tuttu ! İstifa etti
Güncelleme:

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, muhalefetle imzladıkları anlaşma gereği istifa etti.

Muhalefet ile hükümet ortağı parti liderleri arasında geçen Temmuz ayında imzalanan Prijino Anlaşması gereği 24 Nisan'da yapılması öngörülen erken genel seçimden 100 gün önce görevi bırakması gereken Gruevski istifa dilekçesini Makedonya Meclisi'ne sundu.

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski dün akşam yaptığı açıklamada, ülkenin siyasi bir krize saplanmış durumda olduğuna dikkati çekerek, ülkedeki en büyük dört siyasi parti liderinin siyasi krizden çıkabilmek adına bir anlaşma imzaladığını ve kendilerinin de bu anlaşmayı uyguladığını kaydetmişti.

Önemli olan noktanın, sorunları geçmişte bırakmak olduğunu vurgulayan Gruevski, "Bu istifa, demokrasiye olan inancımızın ve kanaatimizin gücünü göstermektedir. Ben ve partim anlaşmaya saygı duyuyoruz. Bu ülkeyi kimin yöneteceğine karar vermek sizin hakkınız" ifadesini kullanmıştı.

MAKEDONYA'DAKİ SİYASİ KRİZ

Makedonya'daki iktidar-muhalefet krizi ilk olarak 2010 yılında hükümet aleyhine yayın yapan A1 televizyonunun kapatılması ve kanal sahibinin tutuklanmasıyla başlamış, ardından 2013 yılı bütçesinin görüşüldüğü meclis oturumunda büyümüştü.

Muhalefet ile iktidar arasında ciddi tartışmaların yaşanmasına neden olan bütçe görüşmeleri sırasında, iktidarı eleştiren bazı gazeteciler ile muhalefet milletvekilleri fiziksel güç kullanılarak meclisten çıkarılmıştı.

Krizi derinleştiren önemli etkenlerden biri ise bütçe görüşmelerinin ardından muhalefet kanadının meclisteki oturumları boykot ederek, diyalog yerine protesto yöntemini seçmesi oldu.

Ülkedeki öğrenci, gazeteci ve son olarak halk protestolarının ardından muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev'in, Başbakan Gruevski ve diğer hükümet üyelerinin yasa dışı telefon kayıtlarını kamuoyuyla paylaşmaya başlaması, krize yeni bir boyut kazandırdı.

Makedonya'daki siyasi kriz, geçen yıl mayıs ayında Kumanova'daki silahlı çatışmayla farklı bir boyuta taşındı. Polisinin, "devletin bazı kurumlarına saldırı hazırlığında olduğu" iddia edilen Arnavutlardan oluşan silahlı bir gruba karşı başlattığı operasyonda, sekiz polis hayatını kaybetti, 28 saat süren çatışmada Kumanova savaş alanına döndü. Kumanova'daki olayın ardından İçişleri Bakanı Gordana Jankulovska, Ulaşım ve İletişim Bakanı Mile Janakievski ile Güvenlik ve İstihbarat Kurumu Müdürü Saso Mijalkov istifa etti.

Ülkedeki siyasi krizi sonlandırmak üzere harekete geçen Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, geçen haziran ayında ülkedeki siyasi liderlerle bir araya gelerek, 24 Nisan 2016'da erken seçime gidilmesi konusunda mutabakat sağladı. Taraflar, 15 Temmuz'da Prijino Anlaşması'nın imzaladı.

Hükümet ortağı ve muhalefet partilerinin katılımıyla yapılan görüşmeler sonucunda imzalanan bu anlaşmaya göre, muhalefetin meclise dönmesi, dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcı atanması, geçici hükümet kurulması, kabine revizyonu ve nisan ayında yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi öngörüldü.