Almanya'da dönere karşı dikkat çeken hamle
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlAlmanya'da gıda denetleme kuruluna bağlı bir ajans ülkenin doğusunda bulunan Weimar şehrinde bazı lokantaların tabela ve menülerinde “döner” ya da “dönerci” kelimelerini kullanmasını yasakladı.
Almanya'da gıda denetleme kuruluna bağlı bir ajans ülkenin doğusunda bulunan Weimar şehrinde bazı lokantaların tabela ve menülerinde “döner” ya da “dönerci” kelimelerini kullanmasını yasakladı.
Kurum buna gerekçe olarak “döner” adı altında satılan etlerin gerekli şartlara sahip olmamasını gösterdi.
Karar sonrası Thuringia eyaletindeki 65 bin nüfuslu şehirde döner satan lokantalar adlarını Almanca et lokantası anlamına gelen “Drehspiess” kelimesiyle değiştirdi. Menülerde yer alan döner kelimesi yerine de Almanca "ekmek arası et" anlamına gelen "Drehspiess im Fladenbrot" ibaresi yer aldı.
Yetkililer Almanya Gıda Kuralları'na (Deutsche Lebensmittelbuch) göre 1997 yılında bazı kararlar alındığını ve buna göre bir lokantanın dönerci olarak kabul edilebilmesi için sattığı etin içinde yüzde 60 oranında koyun ya da sığır eti olması gerektiğini belirtti. Bu yönetmeliğe göre dönere eklenebilecek maddeler ise sadece tuz, yumurta, baharat, yağ, soğan, süt ve yoğurt.
Ancak yetkililer günümüzde kullanılan fabrika üretimi dönerlerin içeriğinde kimyasal ve tatlandırıcıların oldukça yüksek olduğunu ve bu tarz etlerin ülkede belirlenen kalite standartlarına uymadığını ifade etti.
Euronews’ten Kerem Congar’ın haberine göre; Weimar'da adını ve menülerindeki isimleri değiştirmek zorunda kalan lokantalardaysa müşterilerin sipariş verirken yine “döner” kelimesini kullandıkları belirtiliyor.
Türklerin en büyük azınlık olduğu Almanya'da her gün ortalama 600 ton döner eti satılıyor. Ülkedeki döner kebap sektörünün yıllık 3,5 milyar euro civarında olduğu belirtiliyor. Üreticiler, fabrikasyon dönerlerin lezzetini ve gramajını koruyabilmesi için etlerin içerisinde yağ, baharat, soğan, soya, su ve fosfat tarzı katkı maddeleri kullanıyor.
Almanya'da gıda ürünlerine ve özellikle etlere koruyucu madde olarak eklenen fosfat yasaklanmak istenmiş ancak konuyla ilgili yasa tasarısı az bir farkla mecliste kabul edilmemişti.
Euronews
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol