Almanlardan Rusya'nın ''IŞİD petrolü'' iddiasına yanıt

Almanlardan Rusya'nın ''IŞİD petrolü'' iddiasına yanıt
Güncelleme:

Alman Der Spiegel Dergisi, Rusya'nın IŞİD petrolü ile ilgili iddialarına ilişkin fotoğrafların kanıt olamayacağını yazdı.

Alman Der Spiegel Dergisi internet sayfasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in "IŞİD petrol"üne dair iddialarını değerlendirdi. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından kanıt olarak sunulan fotoğrafları irdeleyen dergi şu görüşlere yer verdi:

FOTOĞRAFLARDAKİ YERLER IŞİD'İN KONTROLÜNDE DEĞİL

14 Kasım 2015 tarihinde çekildiği belirtilen fotoğraflardan birinin, Silopi'nin güneydoğusunda 15 kilometrelik tanker kuyruğunu gösterdiği, diğerinin ise Irak'ın Zaho kenti yakınlarında çekildiği belirtiliyor. Haritaya bakıldığında; her iki noktanın da düşürülen Rus uçağının bulunduğu yer ile 500 kilometre mesafede olduğu görülüyor. Bu nedenle, uçağın petrol ticaretini gizlemek için düşürüldüğüne ilişkin bir belge olarak kabul edilmesi zor. Diğer taraftan fotoğrafları çekilen yerler IŞİD tarafından kontrol edilmiyor. Irak'ta bulunan bölge, IŞİD karşıtı Peşmerge güçleri tarafından kontrol ediliyor. İkisi de düşman.

RUSYA'NIN SUNDUĞU FOTOĞRAFLARIN KANIT OLMASI ZOR

Kanıt olarak 18 Kasım tarihinde Deyz ez-Zor kenti yakınlarında çekildiği belirtilen fotoğraflar da aynı şekilde uçağın düşürüldüğü nokta ile uzak mesafede bulunuyor. Fotoğraflarda Rus iddialarına göre, 390 tanker ve kamyon bulunuyor. Bunların kime ait olduğu ve nereye gittikleri sorularının cevabı belli değil. Oysa bu soruların yanıtı çok önemli. IŞİD'in bu bölgelerde petrol kuyularını kontrol ettiği ve Suriyeli ve Iraklı tüccarlara sattığı biliniyor. Bunlar da petrolü başkalarına satıyor. Ağırlıklı olarak Irak ve Suriye içerisindeki kişilere. Bu tankerlerin bu tüccarlara ait olması da mümkün. Burada tankerlere petrol doldurulsa bile, bu sözkonusu tankerlerin Türkiye'ye gittiği anlamına gelmez. Kısaca, sunulan fotoğraflar hakkında çok şey söylenebilir, ancak kanıt olmaları zor.