AB'den Rusya’ya 11’inci yaptırım paketi

AB'den Rusya’ya 11’inci yaptırım paketi
Güncelleme:

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "11'inci yaptırım paketi esas olarak, yaptırımların çevresinden dolaşılmasının nasıl önleneceği sorunuyla ilgilenecek" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya yönelik hazırlanan 11’inci paketin yaptırımların delinmesi veya çevresinden dolaşılmasını önleyecek yeni unsurlar içereceğini söyledi.

Von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel’de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi’nin ilk gün oturumları bitiminde basın toplantısı düzenledi.

Yaptırımların delinmesi ve mevcut yaptırımlardaki boşlukların giderek ciddileşen bir durum halini aldığına dikkati çeken von der Leyen, “Yaptırım uyguladığımızda karşı taraf yaptırımlardan kaçınmak ve yaptırımların altını oymak için her yolu deniyor” diye konuştu.

‘BOŞLUKLARI GİDERİP, DELİNMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN’

Von der Leyen, Rusya’ya karşı en son kabul edilen 10’uncu pakette mevcut yaptırımların uygulanmasını güçlendiren, boşlukları gideren ve delinmesini önleyen çeşitli unsurlar yer aldığına işaret etti.

AB’nin yaptırımlar konusunda bir temsilci atadığını ve bu kişinin yaptırımların ihlal edildiğinin gözlemlendiği ülkelerle görüştüğünü anlatan von der Leyen, yaptırımların ihlalinin önlenmesi konusunda uyum sağlamak ve bilgi paylaşmak için G7 ülkeleri ile de yoğun biçimde çalıştıklarını vurguladı.

Von der Leyen, AB’nin 10’uncu yaptırım paketinde, söz konusu tedbirleri ihlal eden üçüncü ülkelerdeki şahıslar, şirketler veya kuruluşların listelenmesi imkanını getirdiklerini anımsattı.

Yaptırımların ihlaline yönelik çeşitli önlemler aldıklarına işaret eden von der Leyen, “Bu önlemler kesinlikle yeterli değil. Bu nedenle 11’inci yaptırım paketi esas olarak yaptırımların çevresinden dolaşılmasının nasıl önleneceği sorunuyla ilgilenecek” ifadesini kullandı.

ÖNEMLİ BAŞLIK SANAYİ REKABETÇİLİĞİ OLACAK

Von der Leyen, toplantıda önemli başlığın ekonomi ve sanayinin rekabetçiliği olduğuna dikkati çekerek, küresel rekabetin çok kuvvetli bir hal aldığını söyledi.

“AB’nin kendi temiz teknoloji endüstrisini geliştirmesi için halen yapması gerekenler var.” diyen von der Leyen, bu konuda Yeşil Mutabakat Sanayi Planı hazırladıklarını hatırlattı.

Von der Leyen, iki hafta önce net sıfır sanayi ve kritik ham maddeler yasa tekliflerini hazırladıklarını anımsatarak, Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin bu yasaların yürürlüğe girmesi için hızlı hareket etmesi gerektiğini belirtti.

AB pazarındaki mevcut engellerden hızla kurtulmalarının önemini vurgulayan von der Leyen, sermaye piyasaları birliğini derinleştirmeleri ve bankacılık birliğini de tamamlamaları gerektiğini anlattı.

Von der Leyen, “Altyapı ve son teknoloji projelere büyük kamu yatırımlarına ihtiyacımız var. Bunun için de sürdürülebilir kamu finansmanı gerekiyor.” diye konuştu.

‘ARGE HARCAMALARI ARTMALI’

AB ülkelerinin AR-GE harcamalarının artırılmasının önemine dikkati çeken von der Leyen, başarının anahtarının inovasyon olduğunu, AB’nin 20 yıl önce AR-GE’ye GSYH’nin yüzde 3’ünü yatırma hedefi belirlemesine rağmen bu oranın yüzde 2,3 seviyesinde kaldığını, rakiplerin ise çok daha yüksek harcama yaptığını anlattı.

AB Konseyi Başkanı Michel de rekabetçilik, tek pazar ve enerji sorunları hakkında kapsamlı bir tartışma gerçekleştirdiklerini belirterek, liderlerin Avrupa’nın daha rekabetçi olması için idari yükü hafifletmek, girişimleri kolaylaştırmak, prosedürleri hızlandırmak, akıllı kurallar ve düzenlemelerle ilerlemek için birlikte çalışma taahhüdünde bulunduklarını söyledi.

“Dijital ve yeşil dönüşümü başarıyla tamamlamak için inovasyona yapılan yatırımlarda da daha iddialı olmamız gerekiyor.” diyen Michel, bunu desteklemek için özel sermayeyi harekete geçirmeleri gerektiğini vurguladı.

ABD, enflasyonu düşürme yasasıyla stratejik yatırımlara önemli teşvikler sağlıyor. AB; ABD ve Çin gibi ülkelerdeki teşvik ve desteklemeler karşısında Avrupalı üreticilerin rekabet avantajını kaybetmesinden çekiniyor ve bu alanda önlem almaya çalışıyor. 

Survivor'da Hikmet'in ''kavga'' itirafı sonrası Batuhan'ın ailesinden Acun Ilıcalı'ya tehdit Survivor'da Hikmet'in ''kavga'' itirafı sonrası Batuhan'ın ailesinden Acun Ilıcalı'ya tehdit Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yayınladı: İşte İstanbul'un deprem risk haritası Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yayınladı: İşte İstanbul'un deprem risk haritası Yine Kütahya, yine Simav... Deprem fırtınası sürüyor! Yine Kütahya, yine Simav... Deprem fırtınası sürüyor! 23 yaşındaki üniversiteli İlay, zayıflamak isterken yepyeni bir iş sahibi oldu 23 yaşındaki üniversiteli İlay, zayıflamak isterken yepyeni bir iş sahibi oldu Ekrem İmamoğlu'nun ''iptal edilen'' diploması aslında iptal edilmedi mi ? Ekrem İmamoğlu'nun ''iptal edilen'' diploması aslında iptal edilmedi mi ? İBB'deki AK Parti dönemi için yolsuzluktan suç duyurusu! İBB'deki AK Parti dönemi için yolsuzluktan suç duyurusu! İlkin Aydın'dan Galatasaray camiasını korkutan haber İlkin Aydın'dan Galatasaray camiasını korkutan haber Hobi ya da meslek değil, mecburiyet: Onlar Türkiye'nin ''yılanlara üfleyen'' ailesi! Hobi ya da meslek değil, mecburiyet: Onlar Türkiye'nin ''yılanlara üfleyen'' ailesi! Müge Anlı: ''Her an kapınız İçişleri Bakanlığı'ndan geliyoruz denilerek çalınabilir!'' Müge Anlı: ''Her an kapınız İçişleri Bakanlığı'ndan geliyoruz denilerek çalınabilir!'' Yağışlar sürecek, bahar yolda... Bitmek bilmeyen kış adım adım, yavvaş yavaş Türkiye'yi terk ediyor! Yağışlar sürecek, bahar yolda... Bitmek bilmeyen kış adım adım, yavvaş yavaş Türkiye'yi terk ediyor!
Borsa İstanbul'da dev manipülasyon operasyonu! Borsa İstanbul'da dev manipülasyon operasyonu! Yok böyle bir tazminat! Bu belediyeden emekli olmak varmış... Yok böyle bir tazminat! Bu belediyeden emekli olmak varmış... Sahiplendiği sokak köpekleri evde parçalarak öldüren doktor tutuklandı! Sahiplendiği sokak köpekleri evde parçalarak öldüren doktor tutuklandı! Şampiyonlar Ligi'nde PSG, Arsenal’i Dembele’yle devirdi! Şampiyonlar Ligi'nde PSG, Arsenal’i Dembele’yle devirdi! Hazal Filiz Küçükköse ''Dünyanın En Seksi Kadını''na meydan okudu Hazal Filiz Küçükköse ''Dünyanın En Seksi Kadını''na meydan okudu Çılgın aşık intihara kalkıştı, genç kadın ''benim suçum seni sevmek mi'' diye isyan etti! Çılgın aşık intihara kalkıştı, genç kadın ''benim suçum seni sevmek mi'' diye isyan etti! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy 3 ilimizi işaret etti, tarih verip beklediği depremi açıkladı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy 3 ilimizi işaret etti, tarih verip beklediği depremi açıkladı Milli Eğitim Bakanı Tekin açıkladı: Sistem bir kez daha değişiyor! Milli Eğitim Bakanı Tekin açıkladı: Sistem bir kez daha değişiyor! Bakanlık ifşa etti! 2 ürün için daha piyasadan toplatma kararı! Bakanlık ifşa etti! 2 ürün için daha piyasadan toplatma kararı! İlber hocadan Cumhurbaşkanlığı'nın etkinliğinde dikkat çeken tarikat ve parti üyeliği çıkışı İlber hocadan Cumhurbaşkanlığı'nın etkinliğinde dikkat çeken tarikat ve parti üyeliği çıkışı