''Putin dalga geçiyor''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlSuriye'de rejim güçleri ve Rusya'nın bombadırmanı, İngiliz medyasında geniş yer buldu.
Suriye'nin Halep kentinde devam eden Rus ve rejim bombardımanı, dün İngiltere'de Avam Kamarası'nda ele alındı ve gazeteler bugün konuya geniş yer ayırdı.
Times gazetesi, birinci sayfasındaki haberde, Rusya'nın Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın Rus Büyükelçiliği önünde gösteriler yapılması çağrısına sert bir yanıt verdiğini yazdı.
Gazete, Johnson'ın bu sözlerin söylemesinden dakikalar sonra, Londra'daki Rusya Büyükelçiliği'nin, Twitter'da İngiltere Savunma Bakanlığı'nın hesabını da anarak "Şu ana kadar ne başardınız? Rusya'nın Suriye'deki sicili, binlerce özgürleştirilmiş köy ve binlerce ton insani yardım. İngiltere'nin ki ne?" mesajını paylaştığını aktarıyor.
Ayrıca, Johnson'ın gösteriler yapılması talebinin 'çok olağandışı' olduğu söyleniyor ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan "Suriye'de Rusya'ya karşı yöneltilen suçlamaları desteleyecek kanıtlar" talep ediliyor.
Suriye'nin Guernicası
Times, Avam Kamarası'ndaki tartışmada Muhafazakâr Milletvekili Andrew Mitchell'ın Halep'teki bombardımanı Picasso'nun tablosuyla ölümsüzleşen 1937'de Guernica'ya yapılan Alman bombardımana benzetmesine atfen, konuyu ele aldığı başyazısına "Suriye'nin Guernicası" başlığını atmış.
Yazıda, Rusya lideri Vladimir Putin ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Halep'te katliam yaptıklarını söyleyen gazete, "Tehlikeli bir uçuşa yasak bölge çare değil, savaş suçları nedeniyle peşlerine düşmek daha iyi" diyor.
'Putin'in bir bombardıman kalıbı var, Çeçenistan'da başarmıştı...'
Dikkat çeken satırlar şöyle:
"Rejimin silah tercihleri ağır topçu ateş ve helikopterlerden atılan varil bombaları. Daha yüksek irtifadan uçan Rus jetleriyse, misket bombaları, sığınak delen bombalar ve Guernica'da olduğu gibi yangın bombaları atıyor. Bombardıman işinde Putin'in bir kalıbı var. Halep'te müzakere yoluyla alınabilecek bir sonuç yerine tam bir askeri zaferin peşinde.
Aynı şeyi 16 yıl önce Çeçenistan'da başarmıştı. Başkent Grozni'deki yıkım İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir düzeydeydi. Daha sonra bir başka diktatör, Ramazan Kadirov tarafından yeniden inşa edildi. Kentin geriye kalan savunucuları kaçtı ve en sonunda Irak ve Suriye'deki ölüm tarlalarında görüldüler.
Putin, Halep'te sadece Esad rejimini kurtarmıyor. Dünyaya ve halkına, Rusya'nın prestijinin gerektirdiği durumlarda, kontrolü nasıl ele aldığını hatırlatıyor. Uluslararası hukuk ve Rusya'nın beş yılda Suriye'de itidal çağrısı yapan beş karar tasarısını veto ettiği BM Güvenlik Konseyi'yle dalga geçiyor. Esad ve Putin'den birden değişmelerini beklemek saflık olur ama aleyhlerindeki kanıtlar her geçen gün birikiyor..."
Guardian'da yer alan haberde ise, Avam Kamarası'ndaki tartışmada söz alan Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın, Rusya'nın Halep'te işlenen savaş suçları nedeniyle soruşturulması gerektiğini ve Rusya'nın parya ülke olma riskiyle karşı karşıya olduğunu söylediği yer aldı
BBC Türkçe
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol