Yenimahalle’ye sokak hayvanları yaşam alanı
Batıkent Turgut Özal Mahallesi’nde bir parkta yaşayan sokak köpeklerinin zehirlenerek öldürülmesi üzerine katliamı gerçekleştirdiği şüphesiyle gözaltına alınan 3 kişi adliyede yapılan sorgularının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Olayla ilgili açıklamalarda bulunan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar “Batıkent’te gerçekleşen elim hadiseyi şiddetle kınıyorum. Kimsenin hiçbir canlının canına kast etme hakkı ve özgürlüğü yoktur. Hayvanları da ağaçları da katledemez, zarar veremez. Asıl tehlike saçan, sokakta yaşayan hayvanlar değil onları böyle katledenlerdir. Bu katliamın kimsenin yanına kar kalmaması toplum vicdanı için önemlidir” dedi.
Can dostlara yeni yuva
Başta Ankara olmak üzere tüm Türkiye’den tepki toplayan katliam karşısında ilk günden bu yana Yenimahalle Belediye ekiplerinin olayın takipçisi olduğunu belirten Başkan Yaşar, daha önce yapmış oldukları 250 hayvan kapasiteli barınağın yanı sıra 750 hayvan kapasiteli bir yaşam alanı daha yapacaklarını belirtti. Yaşar, “Bu sorunun ortadan kalkmasında ilçe belediyeleri olarak yetersiz kalıyoruz. Yasal olarak da yetki büyükşehirde. İlçe belediyeleri istasyon görevi görüyor. Daha önce de defalarca bu konunun çözümü için harekete geçtik ancak geçmiş dönemlerde başarılı olamadık. Bu dönem hem bizim yapacağımız ikinci hayvan yaşam alanı hem de büyükşehir belediyemiz ile bu sorunu çözeceğimize inanıyorum. Sokak hayvanlarına yönelik yasal düzenlemelerin de biran önce yapılması sorunun ortadan kalkması için önemli bir etken olacak” dedi.
Türkiye’de bir ilk
Yaşar, yapılacak olan 750 hayvan kapasiteli yaşam alanına ilişkin ise “Yapacağımız bu alan Türkiye’de bir ilk olacak. Çünkü bu alanı hayvan severlerle birlikte yöneteceğiz. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana canlıların yaşam alanlarını korumaya ve iyileştirmeye çalıştık. Gerçekleştirilecek bu yeni projemizle onların yaşamına bir destek sunmuş olacağız” diye konuştu.
Sokak köpeklerinin yaşamının sürekliliği ve toplum sağlığı açısından barınakların kalıcı çözüm olmadığını belirten Yaşar, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) sokak köpeklerine yönelik yürütmüş olduğu çalışmalara dikkat çekti. Yaşar, WHO tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde kuduzun önlenmesi ve toplum sağlığının korunması için çözümün köpeklerin kısırlaştırılıp, aşılanarak, yerlerine bırakılması olduğunu, burada daha mutlu bir yaşam süreceklerini belirttiğini hatırlattı.
“Cezalar yetersiz”
Yaşar, hayvanlara yönelik işlenen suçlara ilişkin yasal düzenlemelerin biran önce yapılması gerektiğinin altını çizdi. Yaşar, “Onların sesi çıkmıyor, haklarını savunamıyorlar diye eziyet görmeleri, katledilmeleri kabul edilemez. Onların sesi insanlar, bizleriz. Cezalar yetersiz. Burada yüce meclisimize büyük görev düşüyor. Yüce meclisimiz bu topraklarda yaşayan her canlının haklarını, yaşam alanlarını koruyacak yasalar üretmeli” dedi.