Şişli Belediye Başkanı Şahan: Eğitim, sadece meb’in yürütebileceği bir şey olmadığının farkındayız

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) tarafından düzenlenen ‘Eğitim Maratonu’nda konuşan Şişli Belediye Başkanı ve SODEM ( Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği) Başkanı Resul Emrah Şahan, eğitimde fırsat eşitliğinin kaybolduğunu söyledi.

Şahan, “Artık eğitim okullara sığmıyor. Eğitim sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın(MEB) yürütebileceği bir şey olmadığının farkındayız. Yerelin gücü, yerelin kendi dinamikleriyle ürettiği çözümlerin ne kadar yapısal, ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Önümüzdeki dönem yerelin kendi potansiyelleriyle eğitimde bir kalkınma politikasıyla katkı koyma zorunluluğu hepimizin önünde. Bu da sosyal demokrat belediyeciliğe; bizlere yakışır” dedi.

CHP tarafından eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek üzere dün Ankara Anıt Park’ta halka açık olarak gerçekleşen ‘Eğitim Maratonu’ bugün sona erdi.  

‘Yerel Yönetimlerin Eğitime Destekleri’ konulu oturumda konuşan Şişli Belediye Başkanı Şahan, çoklu krizlerle mücadele ettiklerine vurgu yaparak, “Sosyal demokrat belediyeler olarak, CHP’li belediyelere çok önemli görevler düştüğünü ve eğitimin de bunlardan biri olduğunu biliyoruz” dedi.  

“EĞİTİMİ, İMKANI OLANLARIN ELDE ETTİĞİ BİR AYRICALIK OLMAKTAN ÇIKARTMALIYIZ”

Merkezi hükümetin krizlerini yerel yönetimler olarak yönetmeye çalıştıklarını aktaran Şahan, “Bazen kreş oluyor bazen yurt oluyor bazen sosyal destek… Pek çok alanda ama esas önemli olan şey şu ki, mevcut siyasal iktidarın çıkarlarını önceleyen bir bakış açısıyla yönettiği alanı, biz sosyal demokrat halkçı belediyeler olarak toplumsal eşitsel ve vatandaşı eşitleyen bir normda politika üretmek zorundayız ve bunun için çabalıyoruz.” diye konuştu.

“Eğitimi 21. yüzyılın gereğine uygun salt bir istihdam projesi olmaktan çıkarıp bir olgu olarak ele almak zorundayız.” diyen Şahan şunları söyledi:

“Eğitimi sadece imkanı olanların elde ettiği bir ayrıcalık olmaktan çıkartmak zorundayız. Çocuklarımızın dünyaya gözlerini açıp sosyal, kültürel, bilişsel girişimlerinin en verimli çağı olan erken çocukluk dönemi; 3 ve 6 yaş.  Bugün erken çocukluk döneminde çocuklarımız için yaptığımız 1 TL’lik yatırım ülkeye 7 TLolarak geri dönüyor. Yani en önemli dönemleri. Fakat bir istatistik paylaşmak istiyorum. Türkiye’de erken çocukluk döneminde ki okullaşma oranı sadece yüzde 40. Yani yüzde 60’ı çocuklarımızın bu eğitim alanından, bu fırsatlardan mahrum. Aslında biraz önce başkanımızın, diğer başkanlarımızın da bahsettiği kreş seferberliği bu alanda sosyal demokrat belediyelerin büyük bir boşluğu doldurduğu, sosyal eşitlemeye ilişkin en büyük proje olduğunu düşünüyorum.  İstanbul’da bugün 100’ün üzerinde kreş var. Yuvam İstanbul var. Biz bugün Şişli’de çok kısa bir sürede 3 tane kreş temelini attık. ‘Yuvam Şişli’ temelini attık. Aynı programla devam ediyoruz, aynı içerikle, aynı söylemle devam ediyoruz. Amacımız gerçekten çocukları eşitlemek. Çünkü çocuklarımızın eğitim homojenleştiği, aynıların aynılarıyla buluştuğu, eğitim gördüğü bir sistemde müşterek olanı yaratmak zorundayız. Ve bir başka görevimiz de başka sosyal politikalarımızla ve başka ürettiğimiz belediye hizmetleriyle farklı olanı eğitimde buluşturmak, birbirinden farklı olanı kamusal alanda temas ettirmek.”

BİZİM SOKAK PROJESİ: 20 BİN ÇOCUĞA ULAŞTI

Şişli Belediye Başkanı Şahan, yerel yönetimlerin eğitimde sadece kreşle ve okulla değil farklı alanlardaki sosyal politikalarla da yönetmesi gerektiğine dikkat çekti. Şişli’de hayata geçirilen “Bizim Sokak” projesinden örnek veren Şahan, “Göreve geldiğimizden bu yana başlattığımız bizim sokak etkinlikleri... Hafta sonları sokağı kapatıyoruz. Bir eğitim programıyla çocuklarımıza buluşturuyoruz. Şimdiye kadar 20 bin bin çocuğa ulaştı. İnsanlar aynı apartmanda oturduğu arkadaşıyla; çocuklarımız arkadaşlarıyla tanıştı. Komşular birbirleriyle tanıştı.  Çocuklar birbirleriyle tanıştı.” ifadelerini kullandı.

Eğitimde yönetişim modelini çok önemsediklerini belirten Resul Emrah Şahan, kreş seferberliğinin yanında kentin kendi potansiyellerini eğitim ve kalkınma politikasıyla buluşturmanın önemine değindi.

“SORUMLULUKLARIMIZ VAR”

Dünyadaki en fazla üniversitenin bulunduğu şehrin İstanbul; Şişli’de de 40 bine yakın üniversite öğrencisinin olduğunu aktaran Şahan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kendi genç nüfusu kadar üniversiteli öğrencinin gelip gittiği, yaşadığı bir kentin belediye başkanıyız. Burada çocukların yurtlarına ilişkin sorumluluklarımız var. O kentte üniversiteyi okuyabilmesi için onları daha dirençli yurttaş yapma adına sorumluluğumuz var. Sadece üç yıl önce İstanbul’da bir üniversite öğrencisinin eğitim maliyetleri dışında yaşam maliyeti 16 bin lira iken bugün 34 bin liraya yükseldi. İstanbul’da 500 bin üniversite öğrencisinin daha önceki yıllarda neredeyse yarısı Anadolu’dan geliyordu. Bunun yüzde 30 azaldığını görüyoruz. Bu artık bir fırsat eşitliğinin kaybolduğu gerçeğini bize gösteriyor. İşte burada yerel yönetim, yurtlarımız, burslarımız, kreşlerimiz desteklediğimiz her şey bu yapısal sorunlara ilişkin bir cümledir. Artık eğitim okullara sığmıyor. Artık eğitim sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürütebileceği bir şey olmadığının farkındayız. Yerelin gücü, yerelin kendi dinamikleriyle ürettiği çözümlerin ne kadar yapısal ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Önümüzdeki dönem yerelin kendi potansiyelleriyle eğitimde bir kalkınma politikasıyla katkı koyma zorunluluğu hepimizin önünde. Bu da sosyal demokrat belediyeciliğe bizlere yakışır.”

MARATONDA 100’DEN FAZLA KONUŞMACI SUNUM YAPTI

Eğitim Maratonu’nun dünkü programında açılış konuşmasını CHP Genel Başkanı Özgür Özel yaptı. ‘Yerel Yönetimlerin Eğitime Destekleri’ konulu oturumda ise Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da konuşmacı olarak yer aldı.

Eğitim Maratonu’nda eğitim fakültesi öğretim üyeleri, akademisyenler, uzmanlar, eğitim sendikaları genel başkan ve yöneticileri, araştırmacı ve yazarlar, düşünce kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile siyasetçilerden oluşan 100’den fazla konuşmacı ilgili konularda sunumlar yaptı. Dün başlayan maraton bugün sona erdi.

Sonraki Haber