Sarıyerliler geleceğini konuşuyor
Sarıyer Kalkınma Eylem Planı (SKEP) güncelleme çalışmaları Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Halk Çalıştayı’ ile devam etti. Katılımcılar Sarıyer’in sorunlarından eğitim, spor, sağlık, altyapı ve üstyapı gibi birçok konuda çeşitli öneriler sundu.
Geçtiğimiz günlerde yapılan SKEP toplantısına Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in yanı sıra paydaş kurumlardan biri olan TESEV’in Genel Direktörü Özge Aktaş Mazman, İyi Yönetişim Danışmanı Fikret Toksöz ve Araştırma Direktörü Itır Akdoğan, Sarıyer Belediyesi başkan yardımcıları, birim müdürleri ve meclis üyeleri de katılmıştı. Bugün gerçekleşen toplantı da ise Sarıyerli katılımcılardan oluşan gruplar; kentsel altyapı, çevre, eğitim, sağlık, spor, turizm ve yerel ekonomi gibi başlıklar hakkında görüşlerini bildirdi. Toplantıda, Sarıyer’de 2010 yılında başlanan Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’nın yerel yönetimler açısından önemine değinen katılımcılar, bu çalışmaların Avrupa’da dahi çok az görüldüğünü belirtti.
SARIYERLİLERİN İLGİSİ YOĞUN OLDU
Sarıyer Belediyesi tarafından hazırlanan Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’nın 2020 yılı güncelleme çalışmaları düzenlenen çalıştay tarafından gerçekleştirildi. İlçedeki kamu kurum, kuruluş, yerel yönetim, STK ve özel sektörleri de içerisinde barındıran planlar halk ve uzmanların yer aldığı programda ele alındı. Moderatörlüğünü Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Araştırma Direktörü Itır Akdoğan’ın yaptığı toplantıya; Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in yanı sıra SAGEM’li veliler, STK temsilcileri ve çok sayıda Sarıyerli de katıldı.
“BU İŞİN ESASI KATILIMCILIK”
Katılımcı, eşitlikçi, şeffaf ve hesap verilebilir olmayı amaçlayan bir anlayışla hazırlanan SKEP toplantısında konuşma yapan Başkan Genç şunlara değindi: “SKEP çalışmaları çok önemli. Geçtiğimiz dönemlerde yapılan çalışmalar bu kadar kapsamlı değildi. Ama artık daha geniş çalışmalar yürütüyoruz. Şehirlerde sorunlar yaşıyorsak bunun en büyük sebebi plansızlıktır. Bu alanda çok yetkili katılımcılarla birlikte Sarıyer Kalkınma Eylem Planı oluşturuldu. Bu işin esası katılımcılıktır. Bir konunun direkt içinde olan onu yaşayan insanlarla farklı konulara eğilmek önemli bir nokta. Sürdürülebilirliği gerçek anlamda hayata geçirmeliyiz. Sarıyer Kalkınma Eylem Planı gerçekleşti ve artık bitti diye düşünmeyin, bunun sürekli yenilenmesi ve güncellenmesi gerekiyor. Çünkü Sarıyer’in yol haritası olacak, burada alınan kararlar özellikle yaşamın içerisinde çok önemli eksiklerin tamamlanması açısından değerli.”
İŞTE O ÖNERİLER
Gruplar halinde görüşlerin paylaşıldığı toplantının sonunda eğitim, çevre, spor gibi birçok konu başta olmak üzere sonuçlar açıklandı. Katılımcılardan gelen fikirler arasında en dikkat çekici başlıklar ise şunlar oldu: “Okullardaki ihtiyaçların giderilmesinde sıkıntılar yaşandığı, okul ve kütüphanelerin yetersizliği, okulların güvenlik konusunda yetersiz kalması. Sarıyer’de milli sporcuların yetiştirilmesine önem vermek, ev kadınları için spor faaliyetlerinin geliştirilmesi, mahallelerde sağlık merkezlerinin arttırılması. Deprem analizlerinin yapılması ve binaların sağlamlaştırılması. Geri dönüşüm için sokaklarda konteynerların arttırılması.”