Mansur Yavaş'tan bir ilk daha! Canlı yayında açıkladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye'de bir ilke imza atarak belediyedeki makam araçlarını, hangi plakayla kimin kullandığını internetten yayınlayacaklarını söyledi.

Mansur Yavaş Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı. Yavaş Ankara’da ilk yüz gün içinde 136 milyon TL bütçe fazlası verdiklerini belirterek araç sayısının 1600’lü rakamlardan 700’lü rakamlara düşürüldüğünü açıkladı. Yavaş ayrıca “Türkiye’de ilk defa bir şey yapacağız, makam araçlarını hangi plakaya kimin kullandığını internetten yayınlayacağız, görsün insanlar” dedi. Yavaş sözlerini “Kimin kullandığını görsünler, şikayet edeceklerse etsinler, bizim halktan korkacak bir şeyimiz yok” diye tamamladı.

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, FOX TV’de canlı yayınlanan “İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat” programına katıldı.

        Göreve geldiği andan itibaren hayata geçirdiği projeleri anlatan ve yeni projeler hakkında detaylı bilgi veren Başkan Yavaş, kendisine yönelik eleştirilere de yanıt vererek, “Eksik yapıyor desinler. Asla çalıyor ama çalışıyor dedirtmem” dedi. 

“ASLA ÇALIYOR AMA ÇALIŞIYOR DEDİRTMEM”

       “Harcadığımız para milletin parası. Bir kuruşunun bile boşa gitmemesi lazım. Ankara bu ülkenin göz bebeği, merceği ve mücevheridir. Rozetimi çıkarır, işime odaklanırım” diyen Başkan Yavaş, yapılan ihalelerin vatandaşın gözü önünde yapıldığını vurguladı.

        “Eksik yapıyor desinler. Asla ama asla çalıyor ama çalışıyor dedirtmem, dedirtmeyeceğim de” değerlendirmesinde bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, şöyle konuştu:

“6 aydır hala belediyenin röntgenini çekiyoruz. Önemli olan öncelikle vatandaşa karşı şeffaf olmak. Çünkü biz vatandaşın ödediği vergiyle maaş alan insanlarız. Dolayısıyla bizim bir tane sorumluluğumuz var, halka karşı. Vatandaşlardan aldığımız parayı da nasıl harcadığımızı insanlara göstermemiz lazım. Bunun için hemen seçilir seçilmez Meclis yayınını halka açtık… Daha sonra ihaleleri canlı yayınlamaya başladık. Bir günde 6-7 ihalenin canlı yayınlandığı oluyor. Doğrudan teminle yapılan ihalelerin de geniş kapsamlı bir şekilde yapılması için de çalışmalarımız devam ediyor. İlk defa biz örnek olacak şekilde ihaleleri tamamen bilgisayar üzerinden kimsenin görmeyeceği şekilde daha şeffaf yapacağız ki bunu kamu ihale kurumu yıllardır yapmak istiyor. Biz hizmetimizle görünür olacağız, işimizi yapacağız. İşimize odaklandık onun haricinde reklama falan da ihtiyacımız yok. Yeter ki Ankaralı memnun olsun. Çünkü reklam yapacağınız her şeyin bütçesi bir şekilde belediyeden çıkıyor buna da bizim hakkımız yok. Biz hesap sormaya değil hesap vermeye talip olmuştuk.”

ORTAK AKILLA YÖNETİM

        Katılımcılığı çok önemsediğini vurgulayan Başkan Yavaş, alacağı kararlar öncesi üniversiteler, meslek ve esnaf odaları ve ilgili birçok STK ile görüştüğünü, çalıştaylar düzenlediklerini söyledi.

        Ortak akılla birçok yanlışı düzelteceklerini ifade eden Başkan Yavaş, kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması için teşvik ettiklerini anlattı:

“Kooperatifler kurduruyoruz. Özellikle kadın kooperatifleri kuruyorlar. Ankara'nın bütün yöresinde nerede ne üretilirse biz bunları kooperatifler vasıtasıyla almaya talibiz. Park ve Bahçelerle ilgili ihaleleri de kaldıracağız mümkün olduğu kadar. Lavanta ektireceğiz mesela. Çünkü çimlerle bir türlü baş edemiyorsunuz. Hava sıcak olursa kuruyor. Ayrıca bunlara harcadığınız su ekolojiyi bozuyor. Onun yerine daha çok yonca, lavanta gibi Ankara'nın iklimine uygun bitkileri satın alacağız. Ankara'nın civarında bunları ürettirmek suretiyle ekonomiye katkı sağlayacağız. Gidip yurt dışına para falan da vermeyeceğiz.”

 İŞSİZLİKLE MÜCADELE

        Ekonomik kriz nedeniyle birçok işyerinin kapandığına dikkat çeken Başkan Yavaş, işe alımlarda torpile değil liyakata önem verdiklerini belirterek, şu önemli tespitlerde bulundu:

“Maalesef genç işsizlik var. Herkesin gideceği tek kapı belediye oluyor. Neden belediye oluyor derseniz; bugün resmi devlet dairelerine gittiklerinde kimseyle görüşemiyorlar ama bir şekilde belediye başkanı ile olmazsa belediye meclis üyeleriyle o da olmazsa partililere gidip görüşebiliyorlar. Bir ümit insanlar her yere öz geçmişini veriyor. Biz adil ve liyakata uygun bir şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Mesela bugüne kadar belediyeden işten ayrılan insan 118 kişi sadece. Bunların içerisinde benimle mahkeme sürecinde olanlar, hakaret edenler var. Hatta seçimden sonra da hakaret etmeye devam ediyor. Birileri belli ki teşvik ediyor, atarsa yerin hazır diyor. Onlarla bizim çalışma imkanımız yok. Bunlardan 50 kadarı da 1 Nisan’dan yani seçim sonuçlandıktan sonra işe alınanlar. Bunu da o zaman twitter’dan açıklamıştım. Onları tabi ki çıkardık çünkü etik değil. Benim adaylığım açıklandıktan sonra yaklaşık 850 kişi alınmış belediyeye 31 Mart’a kadar. Bunların içerisinden ayıklıyoruz. Gerçekten liyakatlı olanlar işte kalacaklar. Bazen acil durumlar oluyor. Örneğin bizim belediyede İtfaiye’ye 600 kişi alınmış. Eskiden belediye direkt alabiliyordu şimdi alamıyor. Bunlar memur yapmak için alınmış. Bunlardan sadece 200 kişi kalmış diğerleri gitmiş. Müthiş bir şekilde itfaiyeciye ihtiyacımız var. Yine Zabıta alınmış ama onlar da başka yerlere kaydırılmışlar. Kadroyu yeniden toparlamaya çalışıyoruz. Zaten bizim memur olarak direkt kimseyi alma yetkimiz yok. Onlar yine KPSS’ye göre gelecekler.”

“MAKAM ARAÇLARINI, HANGİ PLAKAYI KİM KULLANIYOR AÇIKLAYACAĞIZ”

        Belediyede israfla mücadeleyi esas aldıklarını ifade eden Başkan Yavaş, tasarruf önlemlerini hızla hayata geçirdikleri ve geçirmeye devam edeceklerini söyledi.

        Belediyedeki bin 953 olan araç sayısını bin 252’ye düşürdüklerine dikkat çeken Başkan Yavaş, ilk etapta 701 araç tasarrufu sağlandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Türkiye' de ilk kez şöyle bir şey yapacağız. Makam araçlarını, hangi plakayı kimin kullandığını internetten yayınlayacağız. Herkes kimin kullandığını görsün, şikayet edeceklerse etsinler. Acemiliğimiz olabilir, bir takım eksikliklerimiz olabilir. Biz bunları kabul ediyoruz ve bir şeyi geciktirdiğimiz zaman hemen vatandaştan özür dileyen tabelaları da asıyoruz. İhaleleri açık yaparak katılımı fazla yaparak, 1 milyara yapılan ihaleleri 200 milyon liraya kadar düşürerek hatta belki önümüzdeki yıl ihale yapmadan hizmetin tamamını kendimiz karşılayarak, bir yandan gelirleri artıracağız bir yandan da israfı ortadan kaldıracağız.”

KIRSAL KALKINMA VE SÖZLEŞMELİ ÜRETİCİLİK MODELİ

        Kırsal kalkınma ile Başkent ekonomisini ayağa kaldırmayı hedeflediklerini belirten Başkan Yavaş, Halk Ekmek büfelerini bu nedenle bakkallara taşımak istediklerini söyledi.

        Büfeleri kaldırıp 4 bin 600 kadar bakkalı istemesi halinde Halk Ekmek Bayisi yapmak istediklerini anlatan Başkan Yavaş, “Etimizi, sütümüzü, Ankara'nın civarlarından temin ettiğimiz her şeyi oralardan pazarlamaya çalışacağız. Ticaret yapmıyoruz. Hem üreticiyi hem tüketiciyi kolluyoruz. Büyük bir proje. Esnafı da marketlere karşı koruyoruz. Zincir marketler çıktı bakkalları öldürmeye başladı. Biz ucuza alacağız ama insanlara da ucuza vereceğiz. Ankara'nın ekonomisini ayağa kaldıracak bir proje” dedi.

          Gerede suyunun gelmesiyle Kızılırmak suyunun boşa çıktığını da belirten Başkan Yavaş, kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak projeyi de açıkladı:

“Bu suyun haftada 2 gün akıtılması lazım akıtmazsanız 1 milyar dolarlık proje boşa gidiyor. Oradan gelen suyu Gölbaşı-Bala arasındaki bin kilometrekarelik alanda sulu tarım yapılması için hazırlıklarımız belli bir aşamaya geldi. Fizibilite raporu da geldi bununla ilgili. Gölbaşı ve Bala Belediye Başkanlarına ihtiyacımız var burada. Sulu tarıma girecekleri tespit edeceğiz. Hatta biz onlara bir takım teşvikler vereceğiz. Sözleşmeli üretim yaptıracağız. Hem hayvancılıkta hem tarımda sözleşmeli üreticilik yaptıracağız. Ankara'da özellikle köylerde hayvancılık yapanları teşvik ediyoruz. Köylerdeki su parasını indirdik. Yakında inşallah güneş enerjisine de geçeceğiz. Köylerde yaşayan insanların para vermeden köyde yaşamasını ama Ankaralılar için üretmesini istiyoruz.”

SU İNDİRİMİ VE KADEMELİ TARİFE

        “Suyu aslında daha da ucuz vermemiz lazım” diyen Başkan Yavaş, öğrencilere yüzde 50 su indirimi uygulamasına geçilmesiyle geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu ifade etti.

          Başkan Yavaş, Meclise sundukları ancak kabul edilmeyen su faturalarında kademeli tarife uygulamasını ise detaylı olarak anlattı:

“Daha önceki yıllarda ASKİ'nin görevi dışındaki birçok harcamayı ASKİ üzerinden yapmışlar. Yani siz hükümetin sağlığa, milli eğitime ayırdığı parayı gidip asfalta kullanamazsınız. Aynı şekilde su insan hakkıdır. Şu anda bizim acil yapmamız gereken 1,5 milyar liralık yatırım var. Ankara'nın 50 yıllık su boruları çürüdü, çok uzun süre susuz kalabiliriz diye muhalefete biz bunu anlattık, kabul etmediler. Teklifimiz şuydu; Başkentlilerin yüzde 70'i 10 ton ve altında su kullanıyor. Geri kalanı 10 tondan fazla kullanıyor. Su tüketiminin azaltılması adına 10 ton kullananlara hiç zam yapmayalım. Aslında su fiyatı tespit edilirken maliyet ve yüzde 10 olması gerekirken yıllarca Ankaralıların cebinden para çıktı.”

MOBİL UYGULAMALAR

           Başkent’te teknolojik yenilikleri takip ederek yeni mobil uygulamaları hayata geçireceklerini belirten Başkan Yavaş, vatandaşların mobil uygulama ile şikayetlerini görüntülü olarak belediyeye iletebileceklerini açıkladı.

        En çok şikayetin EGO ve Özel Halk Otobüsleri ile ilgili olarak yapıldığına dikkat çeken Başkan Yavaş ayrıca Mavi Masa'ya gelen şikayetleri de yayınlayacaklarını vurguladı.

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ ARAZİSİ

        Canlı yayında ihaleyle kiraya verilen ve Büyükşehir Belediyesi’nin kazandığı Atatürk Orman Çiftliği arazisi ile sorulara da açıklık getiren Başkan Yavaş, şu bilgileri verdi:

“Biz önce bize direkt verin, ihaleye çıkartmayın dedik. Verebilirlerdi ama ihaleye çıktılar. Burada söz konusu olan insanların daha çok tepki gösterdiği AOÇ'nin Çukurambar'da bir arazisi daha var. Sağlı sollu müthiş bir şekilde yapılaşmaya yol açacak çok kötü bir yer. Bununla ilgili de yazı yazdım. 400 milyon lirayla takas yapalım dedim ama henüz cevap gelmedi. Oraya yeşil bir park yapmak istiyoruz. Hatta bu konuyu Cumhurbaşkanımız bizi topladığında ilettim. Bir komisyon kurulacak denildi. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’a hazırladığımız dosyaları Çarşamba günü ileteceğiz. Ankara betondan bıktı. İmar rantı ile ilgili belediyeye dosya gelmiyor artık. Bundan sonra da gelmeyecek. Bunun için meclis üyelerine de teşekkür ediyorum.”

         Başkan Yavaş, 150 bin kişiye sosyal yardım yaptıklarını bunun 30 bininin Suriyeli olduğunu belirterek, “Yardımlar kesildi iddiası doğru değil. İhalesi yapıldığı için dağıtmaya devam ediyoruz. Ancak kart sistemine geçiyoruz. Marketlerle görüşüyoruz. Bir elin verdiğini diğeri görmeyecek. Kişi bu kartla kendisi alışverişini yapacak. Ayrıca o karta su parasını ekleyeceğiz, toplu taşıma biniş kısmını da ekleyeceğiz Ankara’da çılgın projeye ihtiyaç yok” diye konuştu.

         Başkan Yavaş’ın katıldığı canlı yayın Müslüm Gürses ve Nuray Hafiftaş’ın Ankara’nın Bağları türküsü sürprizi ile sona erdi.


 

Sonraki Haber